Tükör
Útlevélindex
A világ legerősebb útlevele a japán, a magyar a 10., a szerb a 39. helyen

A világ legerősebb útlevele a japán, amelynek tulajdonosai vízum nélkül utazhatnak 191 országba, míg a régió országai közül a horvátok rendelkeznek a legjobb úti okmánnyal (20. hely) a Hanley & Partners vállalat által elkészített útlevélindex alapján, Szerbia pedig a 39. helyen végzett.

A vállalat felmérésében az alapján rangsorolta az országok útleveleit, hogy azok tulajdonosai hány országba tudnak vízum nélkül beutazni, írja az Index.hr.

Montenegró útlevele a 46. helyen áll, rögtön utána a 47. helyen pedig az észak-macedón útlevél, míg Bosznia-Hercegovina hivatalos úti okmánya az 52., Koszovóé pedig a 99. helyen szerepelt.

A vezető japán útlevelet követi a szingapúri, a dél-koreai, a német, az olasz, a finn, a spanyol, a luxembourgi és a dán útlevél.

A magyar útlevél az előkelő 10. helyen van.

A világ leggyengébb útlevele az afganisztáni, amellyel csupán 26 országba lehet utazni vízum nélkül.

Valamivel jobban szerepelt az iraki és a szíriai útlevél, továbbá a szomáliai és a pakisztáni, valamint a jemeni és a líbiai úti okmány.

A tavalyi évhez viszonyítva az amerikai és a brit útlevél lefelé csúszik a ranglétrán, így jelenleg a lista 8. helyén állnak, útlevelükkel pedig 184 országba lehet utazni vízum nélkül.

Öt évvel ezelőtt mindkét ország az első helyen állt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Két óra tárgyalás és négy whisky elegendő volt ahhoz, hogy Slobodan Milošević akkori szerb elnök megenyhüljön és engedményt tegyen Daytonban 1995-ben. Ez azokból az okiratokból derül ki, amelyeknek a titkosítását feloldották, és amelyek Bill Clinton akkori amerikai elnök megbízatási időszakára vonatkoznak, adta...
2020. JÚLIUS 31.
[ 11:06 ]
Minden újságíróval megesik, hogy azt gondolja, ő forgatja a világot, nélküle nem működik semmi, ha ő nem írja le az aznapi cikket, akkor az ország tétován téblábol, várva az útmutatást. Ez hatványozottan igaz az Indexre, amely évek szívós munkájával hitette el magával, hogy megkerülhetetlen és nagyon profi...
2020. JÚLIUS 28.
[ 11:44 ]
Beolvasás folyamatban