Tükör
Útlevélindex
A világ legerősebb útlevele a japán, a magyar a 10., a szerb a 39. helyen

A világ legerősebb útlevele a japán, amelynek tulajdonosai vízum nélkül utazhatnak 191 országba, míg a régió országai közül a horvátok rendelkeznek a legjobb úti okmánnyal (20. hely) a Hanley & Partners vállalat által elkészített útlevélindex alapján, Szerbia pedig a 39. helyen végzett.

A vállalat felmérésében az alapján rangsorolta az országok útleveleit, hogy azok tulajdonosai hány országba tudnak vízum nélkül beutazni, írja az Index.hr.

Montenegró útlevele a 46. helyen áll, rögtön utána a 47. helyen pedig az észak-macedón útlevél, míg Bosznia-Hercegovina hivatalos úti okmánya az 52., Koszovóé pedig a 99. helyen szerepelt.

A vezető japán útlevelet követi a szingapúri, a dél-koreai, a német, az olasz, a finn, a spanyol, a luxembourgi és a dán útlevél.

A magyar útlevél az előkelő 10. helyen van.

A világ leggyengébb útlevele az afganisztáni, amellyel csupán 26 országba lehet utazni vízum nélkül.

Valamivel jobban szerepelt az iraki és a szíriai útlevél, továbbá a szomáliai és a pakisztáni, valamint a jemeni és a líbiai úti okmány.

A tavalyi évhez viszonyítva az amerikai és a brit útlevél lefelé csúszik a ranglétrán, így jelenleg a lista 8. helyén állnak, útlevelükkel pedig 184 országba lehet utazni vízum nélkül.

Öt évvel ezelőtt mindkét ország az első helyen állt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Levél Barcelonából - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 16:11 ]
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias...
2020. JANUÁR 22.
[ 0:09 ]
Kedden kezdődik a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) második szakasza, a szenátusi tárgyalás. A szenátus valójában már a múlt héten megindította az eljárást, amikor az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John...
2020. JANUÁR 20.
[ 23:50 ]
Január 21-24. között rendezik meg az 50. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: Érintettek (szakértők és döntéshozók) az összetartozó és fenntartható világért. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ...
2020. JANUÁR 20.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban