Tükör
Új erőre kaphat az Iszlám Állam

Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölése Irakban, aminek következtében az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció felfüggesztette műveleteit az országban, valamint az iraki parlament döntése, hogy vonják ki a külföldi csapatokat az országból, lehetőséget adhat az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek arra, hogy újult erővel térjen vissza - vélik amerikai szakértők.

Szulejmáni megölésének fő politikai következménye az iraki parlamentnek az a döntése, amely a külföldi csapatok távozására szólított fel. Bagdad szerint "megsértették az ország szuverenitását" azzal, hogy Szulejmánit az iraki síita milíciavezérrel együtt iraki földön ölték meg. Az iraki kormány jelenleg párbeszédre törekszik Washingtonnal a külföldi csapatok távozása érdekében, bár az Egyesült Államok ezt eddig elutasította.

"Amennyiben az amerikai és koalíciós erők idő előtt távoznának (Irakból), úgy fennáll a veszélye az Iszlám Állam visszatérésének" - vélekedett az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában Thomas S. Warrick, az Atlantic Council washingtoni agytröszt szakértője.

Ez azért is lenne lehetséges, mert az irakiak nem rendelkeznek olyan felderítő erőkkel vagy terrorizmusellenes módszerekkel, mint az amerikai erők" - tette hozzá Warrick, aki 2019 júniusáig az amerikai belbiztonsági minisztérium terrorizmusellenes politikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Az amerikai erők röviddel Szulejmáni megölését követően azért függesztették fel a dzsihadisták elleni műveleteiket, hogy azoknak a támaszpontoknak a védelmére összpontosítanak, ahol ezek az amerikai erők állomásoznak.

Az iráni rakétatámadásokon kívül ugyanis a támaszpontok csaknem naponta kerülnek az Irán-párti iraki milíciák célkeresztjébe is.

"Bár hivatalosan az Iszlám Államot legyőzték, a valóság az, hogy olyan földalatti szervezetté alakult, amely jól felkészült az újraszerveződésre" - mondta Mollie Saltskog, a biztonságpolitikával foglalkozó Soufan Group nevű, New York-i székhelyű intézet hírszerzési elemzője.

"Ha a (koalíciós) műveleteket továbbra is felfüggesztik, az még több teret biztosít az Iszlám Államnak ahhoz, hogy levegőhöz jusson, és újrarendezhesse erőit" - tette hozzá.

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője január elején vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében.

Irán megtorlásul rakétákat lőtt ki a múlt szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció katonái teljesítenek szolgálatot.

Szulejmánit Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében dróncsapással. Célzott megölése bírálatok özönét váltotta ki helyben, valamint olyan politikai és katonai következményei voltak, amelyek elemzők szerint hatással lehetnek a dzsihadisták elleni harcra. (MTI/EFE)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Levél Barcelonából - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 16:11 ]
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias...
2020. JANUÁR 22.
[ 0:09 ]
Kedden kezdődik a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) második szakasza, a szenátusi tárgyalás. A szenátus valójában már a múlt héten megindította az eljárást, amikor az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John...
2020. JANUÁR 20.
[ 23:50 ]
Január 21-24. között rendezik meg az 50. davosi Világgazdasági Fórumot, amelynek idei mottója: Érintettek (szakértők és döntéshozók) az összetartozó és fenntartható világért. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ...
2020. JANUÁR 20.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban