Tükör
Új erőre kaphat az Iszlám Állam

Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölése Irakban, aminek következtében az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció felfüggesztette műveleteit az országban, valamint az iraki parlament döntése, hogy vonják ki a külföldi csapatokat az országból, lehetőséget adhat az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek arra, hogy újult erővel térjen vissza - vélik amerikai szakértők.

Szulejmáni megölésének fő politikai következménye az iraki parlamentnek az a döntése, amely a külföldi csapatok távozására szólított fel. Bagdad szerint "megsértették az ország szuverenitását" azzal, hogy Szulejmánit az iraki síita milíciavezérrel együtt iraki földön ölték meg. Az iraki kormány jelenleg párbeszédre törekszik Washingtonnal a külföldi csapatok távozása érdekében, bár az Egyesült Államok ezt eddig elutasította.

"Amennyiben az amerikai és koalíciós erők idő előtt távoznának (Irakból), úgy fennáll a veszélye az Iszlám Állam visszatérésének" - vélekedett az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában Thomas S. Warrick, az Atlantic Council washingtoni agytröszt szakértője.

Ez azért is lenne lehetséges, mert az irakiak nem rendelkeznek olyan felderítő erőkkel vagy terrorizmusellenes módszerekkel, mint az amerikai erők" - tette hozzá Warrick, aki 2019 júniusáig az amerikai belbiztonsági minisztérium terrorizmusellenes politikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Az amerikai erők röviddel Szulejmáni megölését követően azért függesztették fel a dzsihadisták elleni műveleteiket, hogy azoknak a támaszpontoknak a védelmére összpontosítanak, ahol ezek az amerikai erők állomásoznak.

Az iráni rakétatámadásokon kívül ugyanis a támaszpontok csaknem naponta kerülnek az Irán-párti iraki milíciák célkeresztjébe is.

"Bár hivatalosan az Iszlám Államot legyőzték, a valóság az, hogy olyan földalatti szervezetté alakult, amely jól felkészült az újraszerveződésre" - mondta Mollie Saltskog, a biztonságpolitikával foglalkozó Soufan Group nevű, New York-i székhelyű intézet hírszerzési elemzője.

"Ha a (koalíciós) műveleteket továbbra is felfüggesztik, az még több teret biztosít az Iszlám Államnak ahhoz, hogy levegőhöz jusson, és újrarendezhesse erőit" - tette hozzá.

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője január elején vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében.

Irán megtorlásul rakétákat lőtt ki a múlt szerdán az iraki kurdisztáni Erbílben található, valamint a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Ain al-Aszad légi támaszpontra, ahol az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció katonái teljesítenek szolgálatot.

Szulejmánit Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében dróncsapással. Célzott megölése bírálatok özönét váltotta ki helyben, valamint olyan politikai és katonai következményei voltak, amelyek elemzők szerint hatással lehetnek a dzsihadisták elleni harcra. (MTI/EFE)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Az Odessza megyében élő bolgár kisebbség jogait sértő tervezett intézkedések miatt a bolgár parlament az ukrán atlanti integráció támogatásának megvonásával fenyegette meg Kijevet. Ukrajna megsérti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, a területi, közigazgatási reform súlyosan sérti a kisebbségek...
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban