Tükör
Az első számú beszédtéma: Hogyan terjed a koronavírus, mit tehetünk ellene?

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Kínában nemrég azonosított, súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírussal kapcsolatban. De mennyire kell félnünk nekünk, magyaroknak ettől a járványtól?

Nagyjából egy hónapja jelentették először, hogy egy új, eddig nem ismert koronavírus okozott több súlyos betegséget Kínában. A regisztrált betegek száma az elmúlt napokba ugrott meg. A betegek többségét Vuhan városában diagnosztizálták, de Pekingben, Shanghajban és Guangdong tartományban is regisztráltak fertőzéseket. Ráadásul Kínán kívül más ázsiai államokban, így Dél-Koreában, Japánban, Tajvanon, Thaiföldön, USA-ban, Makaóból, és tegnap már Franciaországban is felütötte a fejét a vírus.

Hogyan terjed?

2002-2003-ban már volt egy hasonló járvány, mely szintén Kínából indult ki, és szintén koronavírus okozta. A SARS (severe acute respiratory syndrome – súlyos akut légzőszervi tünetegyüttes) összesen 37 országot érintett, Ázsián kívül többek között Kanadát és az USA-t, de egy-egy esetet Írországban, Romániában, Svájcban és Spanyolországban is regisztráltak. Mintegy 8100 ember betegedett meg, és 774 halálos áldozata volt a fertőzésnek.

A vírus emberről emberre is képes terjedni, emiatt a fertőzés valószínűleg jóval gyorsabban és szélesebb körben képes elterjedni, mint azt korábban vélték - ezt Csung Nanszan, a kínai kormány szakértője jelentette be az állami televízióban. Korábban úgy vélték, hogy a fertőzés ún. zoonózis, állatról emberre terjed. Az első esetek is ezt a feltételezést támasztották alá, hiszen azokat egy állatokat és tengeri herkentyűket árusító hatalmas piacra vezették vissza. A járvány terjedését tovább gyorsíthatja a kínai újév, és rengetegen utaznak, hogy szeretteikkel töltsék az ünnepeket.

Több ország, így Ausztrália, Japán, India és Dél-Korea is bejelentette, hogy a Kínából, főként Vuhan közeléből érkező utazók fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a repülőtereken. Kínában pedig speciális infravörös lázmérőkkel szerelték fel a repülőtereket, pályaudvarokat és buszállomásokat, hogy a lázas betegeket azonnal képesek legyenek kiszűrni. A nemzetközi utazási trendeket elemező szakemberek szerint elsősorban Bangkok, Hong Kong, Tokió, Dubai, Sydney és Melbourne számíthatnak kiemelt célpontoknak, ide utaznak a legtöbben Vuhanból. A járvánnyal kapcsolatos kérdések megtárgyalására az ENSz Egészségügyi Világszervezete, a WHO sürgős gyűlést hívott össze.

Mit tudunk a koronavírusról?

A jelenlegi járványt okozó vírus a 2019-nCoV nevet kapta, a koronavírusok közé tartozik. A koronavírusok nevüket jellegzetes alakjukról kapták. Állatokat és embereket egyaránt megfertőzhetnek, és az is előfordulhat, hogy egyik fajról a másikra terjednek. Jelenleg 7 olyan törzsről tudunk, melyek az embernél is betegségeket okozhatnak, elsősorban felső légúti és az emésztőrendszert érintő panaszokat. A rendkívül gyakori, komolyabb tüneteket általában nem okozó, egyszerű nátha is adhat okot a koronavírussal való fertőzöttségre. Emellett azonban a koronavírusok tüdőgyulladást és bronchitist, vagyis a hörgők gyulladását is okozhatják, ami jóval súlyosabb tünetekkel jár együtt. A 2002-2003-as járványt okozó SARS-CoV vírus különlegessége, hogy az alsó- és a felső légutakat egyaránt megtámadta.

A 2019-nCoV fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

Még mindig meglehetősen keveset tudunk a vírusról, virológus szakemberek a világ minden táján dolgoznak azon, hogy jobban megértsük a betegséget és időben meg tudjuk állítani a járványt. Német kutatók például kidolgoztak egy olyan gyorstesztet, mellyel gyorsan meg lehet állapítani, hogy valóban a koronavírus, azaz 2019-nCoV okozza-e a megbetegedést.

Kell tartanunk a járványtól?

A szakemberek szerint a mostani járványt okozó vírustörzs genetikailag közel áll a korábbi megbetegedéseket okozó SARS-CoV-hez, és ugyan a fertőzést kevésbé tartják súlyosnak, mára világosan látszik hogy gyorsan terjed, és egyre több a halálos áldozata.

4 olyan európai repülőtér van, mely közvetlen kapcsolatban van Vuhannal: Párizsban, Londonban, Rómában és Moszkvában. Az ECDC is kiemelte, hogy a kínai újév miatt megnövekedő utasszám a járvány terjedését is gyorsíthatja, így nem meglepő, hogy Franciaországba is eljutott.

A WHO javaslata szerint a fertőzés megelőzéséhez rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szájat és az orrot (pl. zsebkendővel vagy a könyökhajlattal), és kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik a felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják. (EgészségKalauz)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A világméretű koronavírus-járvány, amely hónapok óta foglalkoztatja a világot, sok negatív következménye mellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy milyen fontos az egészségünkre vigyázni és azt gondozni. Erre a nagy igazságra nekem sajnos már a járvány előtt rá kellett jönnöm. Fájdalmas felismerés volt. Tavaly...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 13:02 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban