Tükör
Mi a vasárnapi szerbiai népszavazás tétje?

Szerbia polgárainak január 16-án, vasárnap kell választ adniuk a következő kérdésre: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? A módosítások - a szakma soraiból kikerülő szakértől szerint - lehetővé teszik majd az igazságszolgáltatás depolitizálását.

Azoknak a megválasztásáról, akik ítélkeznek, vasárnap a polgárok mondanak ítéletet. Amennyiben a referendumon résztvevők többsége az IGEN mellett voksol, az igazságügyben dolgozók számára azt jelenti, hogy többé nem a parlamentben választják meg őket, hanem a Bírósági Főtanácsban a kollégák – hat bíró, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és négy kiemelkedő jogász.

Megszűnne ezzel a hároméves próbamegbízatás is, így a bíró tisztségében maradhatna nyugdíjaztatásáig vagy felmentéséig. Szavatolják és kiterjesztik ún. funkcionális immunitásukat is.

“Az első választáson minden bírót, a bíróságok összes elnökét, a Bírósági Főtanács tagjait a parlamentben választották meg. Tehát politikai beleegyezés kellett a megválasztásukhoz. Ahhoz azonban, hogy egy bíró pártatlan döntéseket tudjon hozni, függetlenségi garanciákkal kell rendelkeznie. Azért, hogy szembeszállhasson azokkal, akik erősebbek a hétköznapi polgároknál, s hogy ezáltal a bírósági eljárásokban minden állampolgár egyenlő jogokat élvezzen”, mondta a közszolgálati televízió (RTS) műsorában Snežana Bjelogrlić a Szerbiai Bírák Egyesületének tagja.

Hasonló módon neveznék ki az ügyészeket is. Az Állami Ügyészi Tanácsban 11 tag dönt a szolgálatba való felvételről. A jelenlegi szabályozással ellentétben a legfőbb ügyészt nem lehet kétszer megválasztani. Az újdonság azt is előrevetíti, hogy megszűnik az ügyész-helyettesi funkció.

“Ez azt jelenti, hogy az az ügyész, aki az állampolgárt bármilyen minőségben – gyanúsítottként, sértettként, tanúként – fogadja és beszél vele, nos, ugyanaz az ügyész dönt majd a jogairól és kötelezettségeiről is. Ő fogja meghozni a döntést. Most olyan rendszer van, amelyben csak egy ügyész van, a többiek mind helyettesek. Maga az ügyész egyáltalán nem érintkezik az állampolgárokkal, mások által tett hivatkozások, vélemények alapján dönt. Tehát, így most egyértelmű lesz annak a rendszere, hogy ki intézte az ügyet, adott esetben ki a felelős”, emelte ki Radovan Lazić, a Szerb Ügyészek Szövetségének tagja.

A szakma szerint a referendumon születendő döntés felelőssége azt is jelenti, hogy ha a javasolt változtatások támogatást kapnak, akkor azokat bírósági törvények kísérik. Elkészítésük határideje pedig egy év.

“Azokkal a véleményekkel is egyetértek, hogy lehetett volna többet tenni, és ezek a változtatások nem elegendőek, de jó és jelentős előrelépést jelentenek”, mondta Lazić.

Ezekre a lépésekre Szerbia az Európai Unióval folytatott tárgyalási folyamat során kötelezte el magát. És ezeknek – amint arra az illetékesek rámutatnak – nagyobb függetlenséghez és felelősségvállaláshoz, hatékonyabb igazságszolgáltatáshoz és a polgárok jogainak jobb védelméhez kellene vezetniük.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Eumaiosz
2022. JANUÁR 15. [ 10:48 ]

Engem annyira látnak majd a szavazáson, mintamennyire kihatással volt (lesz) a véleményem. Semennyire! Abban viszont egyetértek, hogy a hatalomnak remek alkalom lesz megszámolni/ számon kérni azokat, akik munkahellyel „tartoznak. Megalázó lesz kiszolgáltatott közszolgának lenni vasárnap.


Balassy Ildikó
2022. JANUÁR 15. [ 9:28 ]

Mi fog változni a gyakorlatban? Ez itt a kérdés. Semmi. Nekem írásos igazolásom van arról, hogy a zentai bíróságon az ügyész törvénytelenül járt el az ügyünkben (halálesetet követelő balesethez terjesztett elő nem megfelelő, enyhe büntetést az elkövetőnek. Félő, hogy ez a változtatás is csak papíron fog szerepelni. Szerbiában élünk. Itt más a törvény, és más a betartása.


Béla
2022. JANUÁR 14. [ 15:58 ]

A szavazók számából nagyjából megsaccolhatjuk a hatalmi pártok tagjainak a számát.


Sadafi
2022. JANUÁR 13. [ 12:30 ]

Számomra nincs tétje a választásnak, nem szavazok Egy kutya ez az egész


Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az Európai Parlament friss Eurobarométer felmérése szerint. Az uniós tagság helyeslése majdnem kétharmados az EU-ban, és az emberek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az arányok Magyarországon is hasonlók, még a...
2022. JÚNIUS 22.
[ 11:49 ]
Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot. A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább...
2022. JÚNIUS 21.
[ 10:31 ]
Apák napja alkalmából az apaságot, az apákat és a nagyapákat ünnepli a világ. Ezt a jeles napot, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 19 -én. Érdekesség, hogy az első apák napja 1910-ben is pontosan június 19-re esett. Kezdeményezője pedig a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt, aki...
2022. JÚNIUS 19.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban