Tükör
Mi a vasárnapi szerbiai népszavazás tétje?

Szerbia polgárainak január 16-án, vasárnap kell választ adniuk a következő kérdésre: Támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? A módosítások - a szakma soraiból kikerülő szakértől szerint - lehetővé teszik majd az igazságszolgáltatás depolitizálását.

Azoknak a megválasztásáról, akik ítélkeznek, vasárnap a polgárok mondanak ítéletet. Amennyiben a referendumon résztvevők többsége az IGEN mellett voksol, az igazságügyben dolgozók számára azt jelenti, hogy többé nem a parlamentben választják meg őket, hanem a Bírósági Főtanácsban a kollégák – hat bíró, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és négy kiemelkedő jogász.

Megszűnne ezzel a hároméves próbamegbízatás is, így a bíró tisztségében maradhatna nyugdíjaztatásáig vagy felmentéséig. Szavatolják és kiterjesztik ún. funkcionális immunitásukat is.

“Az első választáson minden bírót, a bíróságok összes elnökét, a Bírósági Főtanács tagjait a parlamentben választották meg. Tehát politikai beleegyezés kellett a megválasztásukhoz. Ahhoz azonban, hogy egy bíró pártatlan döntéseket tudjon hozni, függetlenségi garanciákkal kell rendelkeznie. Azért, hogy szembeszállhasson azokkal, akik erősebbek a hétköznapi polgároknál, s hogy ezáltal a bírósági eljárásokban minden állampolgár egyenlő jogokat élvezzen”, mondta a közszolgálati televízió (RTS) műsorában Snežana Bjelogrlić a Szerbiai Bírák Egyesületének tagja.

Hasonló módon neveznék ki az ügyészeket is. Az Állami Ügyészi Tanácsban 11 tag dönt a szolgálatba való felvételről. A jelenlegi szabályozással ellentétben a legfőbb ügyészt nem lehet kétszer megválasztani. Az újdonság azt is előrevetíti, hogy megszűnik az ügyész-helyettesi funkció.

“Ez azt jelenti, hogy az az ügyész, aki az állampolgárt bármilyen minőségben – gyanúsítottként, sértettként, tanúként – fogadja és beszél vele, nos, ugyanaz az ügyész dönt majd a jogairól és kötelezettségeiről is. Ő fogja meghozni a döntést. Most olyan rendszer van, amelyben csak egy ügyész van, a többiek mind helyettesek. Maga az ügyész egyáltalán nem érintkezik az állampolgárokkal, mások által tett hivatkozások, vélemények alapján dönt. Tehát, így most egyértelmű lesz annak a rendszere, hogy ki intézte az ügyet, adott esetben ki a felelős”, emelte ki Radovan Lazić, a Szerb Ügyészek Szövetségének tagja.

A szakma szerint a referendumon születendő döntés felelőssége azt is jelenti, hogy ha a javasolt változtatások támogatást kapnak, akkor azokat bírósági törvények kísérik. Elkészítésük határideje pedig egy év.

“Azokkal a véleményekkel is egyetértek, hogy lehetett volna többet tenni, és ezek a változtatások nem elegendőek, de jó és jelentős előrelépést jelentenek”, mondta Lazić.

Ezekre a lépésekre Szerbia az Európai Unióval folytatott tárgyalási folyamat során kötelezte el magát. És ezeknek – amint arra az illetékesek rámutatnak – nagyobb függetlenséghez és felelősségvállaláshoz, hatékonyabb igazságszolgáltatáshoz és a polgárok jogainak jobb védelméhez kellene vezetniük.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Eumaiosz
2022. JANUÁR 15. [ 10:48 ]

Engem annyira látnak majd a szavazáson, mintamennyire kihatással volt (lesz) a véleményem. Semennyire! Abban viszont egyetértek, hogy a hatalomnak remek alkalom lesz megszámolni/ számon kérni azokat, akik munkahellyel „tartoznak. Megalázó lesz kiszolgáltatott közszolgának lenni vasárnap.


Balassy Ildikó
2022. JANUÁR 15. [ 9:28 ]

Mi fog változni a gyakorlatban? Ez itt a kérdés. Semmi. Nekem írásos igazolásom van arról, hogy a zentai bíróságon az ügyész törvénytelenül járt el az ügyünkben (halálesetet követelő balesethez terjesztett elő nem megfelelő, enyhe büntetést az elkövetőnek. Félő, hogy ez a változtatás is csak papíron fog szerepelni. Szerbiában élünk. Itt más a törvény, és más a betartása.


Béla
2022. JANUÁR 14. [ 15:58 ]

A szavazók számából nagyjából megsaccolhatjuk a hatalmi pártok tagjainak a számát.


Sadafi
2022. JANUÁR 13. [ 12:30 ]

Számomra nincs tétje a választásnak, nem szavazok Egy kutya ez az egész


Đoković és a vakcina - illusztráció
2022. JANUÁR 7.
[ 17:57 ]
Vízkereszt - illusztráció
2022. JANUÁR 6.
[ 10:00 ]
2021. október 15-én az Európai Parlament képviselői 502 szavazattal, 153 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett olyan állásfoglalást fogadtak el, amely nyíltan kimondja: Lengyelország alkotmánybírósága nem bír jogi legitimitással, nem tekinthető függetlennek, és még a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult. Az EP...
2022. JANUÁR 4.
[ 17:23 ]
Szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban sok hiedelem és babona kering. Többségük, már ha betartjuk, bőséget, szerencsét és gazdagságot hozhat. Készítettünk egy listát, hogy rajtunk ne múljon az önök jövő évi szerencséje! A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre...
2021. DECEMBER 31.
[ 9:07 ]
Noha Szerbiában idén szeptember 15-én ünnepelték először a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napját, ez az ünnep még nem szerepel az állami ünnepekről szóló törvényben, amelyet legutóbb 2011-ben módosítottak. Ha összeadjuk a jövő évben megtartott állami és vallási ünnepeket, arra jutunk, hogy 2022-ben...
2021. DECEMBER 29.
[ 10:17 ]
Beolvasás folyamatban