Tükör
A szerbiai polgárok egyharmada az EU mellett, 80 százaléka az orosz szankciók ellen
Betűméret:             

A szerbiai polgároknak már csak egyharmada szeretné, ha Szerbia az Európai Unió tagja lenne, valamivel több mint a fele, 51 százaléka ezt kifejezetten ellenezné. A megkérdezettek 80 százaléka a katonai semlegességet tartja fontosnak és nem szeretné, ha Szerbia szankciókat vezetne be Oroszország ellen. A legnépszerűbb politikus pedig Putyin. Legalábbis ez derül ki a Demostat ma közölt felméréséből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában. Szakértők szerint ez leginkább amiatt van így, mert az EU évek óta egyre több akadályt gördít az ország európai útja elé, miután maga sem tudja eldönteni, akarja-e vagy sem Szerbiát a tagjai között látni. De hozzájárult az orosz elnök szerbiai népszerűségéhez a jelenlegi kormány orosz- és Putyin-barát propagandája is.

Jovan Komšić, az Újvidéki Egyetem nyugalmazott szociológia professzora a Beta hírügynökségnek nyilatkozva úgy véli, a polgárok már belefáradtak a több mint egy évtizede tartó hitegetésekbe, nem hisznek az Európai Uniónak, de a mindenkori szerbiai hatalom sem mutat teljes és őszinte eltökéltséget ezen a téren.

Mint mondja, a hatalom deklaratívan elkötelezett az EU mellett, de a hatalom által irányított közszolgálati média, illetve a nemzeti frekvenciával rendelkező médiumok, amelyek befolyásolják az állampolgárok hangulatát, folyamatosan Európa-ellenes üzeneteket küldenek.

“A polgárok EU-val szembeni viszonya közvetlen következménye annak a kettős játéknak, amelyet a szerbiai hatalom játszik, amikor az európai integrációról van szó”, véli Komšić, hozzátéve, a hatalom elhallgatja a polgárok elől azokat a közvetlen eredményeket, amik az európai segítségből, illetve az EU-val való együttműködésből származnak. Ezeket a tényeket elnyomják azok a hírek, amelyek Szerbia Oroszországgal és Kínával való együttműködését magasztalják.

Mint mondja, a kormánynak elvileg lenne bizonyos mozgástere a polgárok Európa-párti hangulatának újraélénkítéséhez, amennyiben a következetesebb Európa-párti politikát szorgalmazná, ám ez egész sor intézkedést jelentene, beleértve legalább bizonyos Oroszország elleni szankciók bevezetését is, áll a Demostat ismertetésében.

Ahhoz, hogy a polgárok véleménye a jelenlegihez képest számottevően megváltozzon, időre, Komšić szerint legalább egy évre van szükség. Ez a dolog természetéből adódóan nemigen lehet rövidebb, hiszen véleményekről, sztereotípiákról és előítéletekről van szó, nem pedig konkrét információkról. Ráadásul, most még nem lehet tudni azt sem, milyen problémák merülnek fel ezen a télen, és mindezt miként oldja meg Szerbia, főként ha olyan kulcsfontosságú egzisztenciális kérdésekről van szó, mint a fűtés és az infláció, mert bizony ez elég gyorsan és hatékonyan befolyásolni tudja a polgárok jó és rossz hangulatát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tusnád: Új megegyezés Washingtonnal - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 22:30 ]
A szerbiai polgárok vásárlóereje az utóbbi egy évben jelentős mértékben csökkent, és ezt drasztikus életszínvonal-csökkenés is követi, véli Goran Radosavljević közgazdász, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság életszínvonaláról van szó, akkor a statisztika nem követi hűen a történéseket. A Köztársasági...
2022. JÚLIUS 26.
[ 18:36 ]
1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed (ur. 1451-1481) szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre...
2022. JÚLIUS 22.
[ 6:12 ]
Bár ma reggel újraindult az Északi Áramlat, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől...
2022. JÚLIUS 21.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban