Tükör
„A Nyugat üres kézzel jött, nincs nála se bot, se sárgarépa”
Német újságíró: Szerbia még ha el is fogadja a megállapodást, nem lép be az EU-ba
Betűméret:             

Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója úgy értékelte, hogy sem Belgrád, sem Pristina nem lépne előre az európai integráció folyamatában, még akkor sem, ha Szerbia aláírná a koszovói javaslatot.

Az N1 televíziónak adott interjújában Martens azt mondta, hogy ez nem fog megtörténni, „mert tudjuk, hogy a folyamat halott”.

Martens hozzátette: nem látja, mi lenne Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő indítéka a megállapodás aláírására, és úgy véli, hogy a külföldi tárgyalópartnereknek konkrét javaslatot kell tenniük, ha meg akarják oldani a koszovói kérdést.

„A Nyugat üres kézzel jött, nincs nála se bot, se sárgarépa”, tette hozzá, és kijelentette: az egyik megoldás az lehetne, ha az uniós tagság helyett felkínálnák, hogy az egész régió váljon az európai piac részévé.

Úgy értékelte, hogy Szerbia esetleges uniós tagsága „már nincs a kirakatban”, Belgrád követelhet ilyesmit, de nem fogja megkapni.

„Szerintem nincs étvágy a terjeszkedésre, ez ennyiben marad minden bizonnyal az elkövetkező tíz évben. Mindig lesz olyan ország, amely azt mondja, „nem akarjuk”, mondta Martens.

Azokat az állításokat kommentálva, melyek szerint, ha megtagadják a megállapodás aláírását, azzal arra kényszeríthetik a befektetőket, hogy kivonuljanak a szerb piacról, Martens azt mondta, hogy „a Nyugat nem így működik”.

„A befektetők akkor jönnek, ha jók a feltételek”, fogalmazott Martens, és hozzátette: úgy látja, hogy nem minden EU-tag értene egyet a Szerbia elleni esetleges szankciók bevezetésével. (Beta, N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mennyire semleges Kína? - illusztráció
2023. JANUÁR 25.
[ 17:15 ]
A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
A legvéresebb ütközetekben vetik be a munkácsi 128. hegyivadászdandárt, és éppen ebben az alakulatban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar. Fejér Iván személyében újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár – írja a Magyar Nemzet László Dávid tollából. Az 1981-es születésű, árdánházai katona a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:47 ]
Kábítószer-függő volt, rendszeresen szórakoztatta magát prostituáltakkal, és a legmagasabb szintű kínai hírszerzéshez kötődő üzletemberekkel üzletelt Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia abban az időszakban, amikor az elnök azon delaware-i házában élt, ahol a múlt héten titkosított amerikai állami dokumentumokat...
2023. JANUÁR 19.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban