Tükör
„A Nyugat üres kézzel jött, nincs nála se bot, se sárgarépa”
Német újságíró: Szerbia még ha el is fogadja a megállapodást, nem lép be az EU-ba
Betűméret:             

Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója úgy értékelte, hogy sem Belgrád, sem Pristina nem lépne előre az európai integráció folyamatában, még akkor sem, ha Szerbia aláírná a koszovói javaslatot.

Az N1 televíziónak adott interjújában Martens azt mondta, hogy ez nem fog megtörténni, „mert tudjuk, hogy a folyamat halott”.

Martens hozzátette: nem látja, mi lenne Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő indítéka a megállapodás aláírására, és úgy véli, hogy a külföldi tárgyalópartnereknek konkrét javaslatot kell tenniük, ha meg akarják oldani a koszovói kérdést.

„A Nyugat üres kézzel jött, nincs nála se bot, se sárgarépa”, tette hozzá, és kijelentette: az egyik megoldás az lehetne, ha az uniós tagság helyett felkínálnák, hogy az egész régió váljon az európai piac részévé.

Úgy értékelte, hogy Szerbia esetleges uniós tagsága „már nincs a kirakatban”, Belgrád követelhet ilyesmit, de nem fogja megkapni.

„Szerintem nincs étvágy a terjeszkedésre, ez ennyiben marad minden bizonnyal az elkövetkező tíz évben. Mindig lesz olyan ország, amely azt mondja, „nem akarjuk”, mondta Martens.

Azokat az állításokat kommentálva, melyek szerint, ha megtagadják a megállapodás aláírását, azzal arra kényszeríthetik a befektetőket, hogy kivonuljanak a szerb piacról, Martens azt mondta, hogy „a Nyugat nem így működik”.

„A befektetők akkor jönnek, ha jók a feltételek”, fogalmazott Martens, és hozzátette: úgy látja, hogy nem minden EU-tag értene egyet a Szerbia elleni esetleges szankciók bevezetésével. (Beta, N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hanuka ünnepről - illusztráció
2023. DECEMBER 7.
[ 9:48 ]
Mikulás - illusztráció
2023. DECEMBER 6.
[ 9:45 ]
A holland Trump - illusztráció
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:58 ]
Hetven éve, 1953. november 25-én játszották "az évszázad mérkőzését": a világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban győzte le 6-3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga: A mérkőzést a magyar...
2023. NOVEMBER 25.
[ 8:13 ]
„A Liverpool legjobb középpályása, egyenrangú teljesítményt nyújt Jude Bellinghammel” – idei teljesítményét méltatva szuperlatívuszokban beszél Szoboszlairól a nemzetközi média. Szoboszlai Dominik a vasárnapi Magyarország-Montenegró mérkőzésen és az egész idényben olyan teljesítményt tett le a pályára,...
2023. NOVEMBER 23.
[ 12:19 ]
Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította. Az Országgyűlés felhívta az intézményeket,...
2023. NOVEMBER 15.
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban