Tűlevél
Balkáni fondorlatok
Betűméret:             

Az ostromlók már felsorakoztak, a harci kürtöket megfújták, napok kérdése, hogy mikor kezdődik a Belgrád bevételét célzó hadművelet.

Még nem tudni, hogy az újvidéki haditervet alkalmazzák ott is, vagyis új koalíciót hoznak létre a városi tanácsban, és egyszerűen leváltják Dragan Đilas polgármestert, vagy előbb kényszerigazgatást vezetnek be, majd rendkívüli választásokat tartanak. Mindegy, a kérdés legfelső pártokráciai szinten eldöntetett: Đilasnak mennie kell, így vagy úgy. A haladó-szocialista duó elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy az eszközökben nem válogatva meghódítsa a fővárost, és kiszorítsa egyik utolsó fellegvárából a nagy riválist, a demokratákat.

Hogy erre csupán egy évvel azután kerül sor, hogy Đilas meggyőző fölénnyel nyerte a belgrádi választásokat a haladópárti Aleksandar Vučić ellenében, az egyáltalán nem zavarja a trónkövetelőket. Mint ahogy az sem, hogy ez mennyire tekinthető demokratikus eljárásnak (semennyire sem), vagy hogy mit szólnak mindehhez a választók. Az újonnan divatossá vált varászszó, az „upodobljavanje” alatt azt értik, hogy össze kell egyeztetni a lokális hatalmat az országos hatalmi képlettel, mintha valamilyen hatalomtechnikai kézikönyvben azt írták volna elő, hogy kötelezően egyazon pártoknak kell uralkodniuk fent is, meg helyi szinten is. Nebojša Stefanović, a haladók belgrádi vezetője sajtóértekezletén ezt úgy is adta elő, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon.

Megdöbbentő, hogy a közvélemény mennyire közömbös e mesterkedések láttán! Simán elfogadja az olyan előregyártott érveket, hogy a leváltandó polgármester elvesztette a választók bizalmát, hogy rosszul vezeti a várost, hogy arra használja fel pozícióját, hogy kritizálja a kormányt. Mintha arra is lenne szabály, hogy egy városvezető nem bírálhatja a felsőbb hatalmakat!

Már csak Aleksandar Vučićnak, a haladók vezérének beintésére várnak, hogy az újabb polgármester-buktatási művelet megkezdődjön. Ivica Dačić kormányfő olyan látszatot igyekszik kelteni, mintha tőle is függne a dolog, de valójában alárendelt szerepe van. Neki csak az lesz a dolga, hogy utasítsa belgrádi kádereit, akik eddig a demokraták koalíciós partnerei voltak a városi tanácsban, hogy mostantól más nótát kell fújniuk. Fel kell sorakozniuk az új koalíció mellett, amelybe a nagyobb nyomaték kedvéért beveszik az ultranacionalista Vojislav Koštunica szerb demokratáit is.

Végre a DSS is újra élvezheti a hatalom édes ízét! Igaz, hogy a szkupstinában éppen a múlt héten lehazaárulózták a kormányt, azzal vádolva őket, hogy kiárúsítják Koszovót az albánoknak, Vučićnak pedig azt vágták fejéhez, hogy egykor Vojislav Šešelj elkötelezett híveként a Velika Srbija lapot szerkesztette, most pedig nyugodtan szerkeszthetné a Nagy Albánia c. lapot. Ám ha a bűvös hatalom a tét, akkor még a hazaárulástól is hajlandók eltekinteni.

Miért izgat minket Dragan Đilas szinte már elintézettnek tekinthető leváltása? Hiszen korántsem az a karizmatikus politikus, akiért bárki is hadba indulna (nacionalista gyanús kijelentéseiről nem beszélve), pártjáról, a DS-ről pedig már azt sem tudni, hogy léteznek-e még egyáltalán. Annyira magukkal vannak elfoglalva, és annyira nem gyakorolják az ellenzék kormánybíráló szerepét, hogy szinte nem is hallani róluk. Ám Belgrád meghódolása a volt radikálisok fékevesztett hatalomvágya előtt azért aggasztó, mert előrevetít egy újabb veszélyt: a vajdasági kormány elleni hasonló manővert. Igor Mirovic, a haladók vajdasági vezetője – aki a kormányátalakítás során a regionális fejlesztési tárca vezetőjévé avanzsált – a hétvégén ismételten figyelmeztette a demokratákat: szerinte az lenne a normális és civilizált viselkedés, ha beleegyeznének az előrehozott választásokba, ahelyett, hogy gyáván „behúzódnak csigaházukba”.

Merthogy Mirovićék szerint a vajdasági kormány is elvesztette a választók bizalmát, bár a kormányt alkotó pártok (a demokraták mellett a VMSZ és a ligások) tavaly még nagy többséggel megnyerték a választásokat. A haladók azonban olyan kivételes képességű politikusok, hogy belelátnak a vajdaságiak lelkébe, és így tudják, hogy a tömegek már csak bennük bíznak.

Nem lehet elvitatni a fekete-vörös koalíció bátor lépéseit, amit a koszovói probléma megoldása és az uniós felzárkózás érdekében tettek, kétségkívül többet értek el, mint elődjeik. Boris Tadić volt elnök például, a nacionalistáktól tartva, nem merte megtenni azt, hogy tárgyalóasztalhoz ül Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel, és hogy uniós közvetítéssel eljusson a brüsszeli megállapodásig. Ha megteszi, másnap talán fel is akasztják az első villanypóznára, amint azt egy politikai elemző írta. A történelem iróniája, hogy azoknak a pártoknak kellett hatalomra kerülniük, amelyek a legfelelősebbek a háborúért és a koszovói rémtettekért, hogy az európai értékek védelmezőinek adva ki magukat, megtegyék a szükséges lépéseket.

A Vučić-Dačić kettős „bátorságáról” Brüsszelben is elismerően szólnak, ami érthető is, hiszen Belgrád végre elmozdult a holtpontról, a koszovói realitások tagadásától, s ez megkönnyíti Szerbia felzárkóztatását. Ám az, hogy a belpolitikai csatákban milyen módszereket alkalmaznak, a külföldet nem nagyon izgatja. Hadd füstölögjenek emiatt azok, akik élvezni kénytelenek e balkáni fondorlatokat.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban