Tűlevél
Čedo példája

Amint az várható is volt, az egész világot meghódító jeges vödör őrület hozzánk is megérkezett. A nyugati hírességek után nálunk először néhány belgrádi esztrád csillagocska öntötte nyakon magát kamerák előtt, kvázi az ALS-betegek megsegítése céljából, majd a hétvégén Čeda Jovanović, a liberális demokraták vezetője is követte példájukat. Ezzel e nemes célú vizes mozgalom megkezdte térhódítását a hazai politikai színtéren.

Még le sem peregtek a jeges cseppek Čedo napbarnította, izmos felsőtestéről (mint a bulvárlapok megírták: egy mondén görög nyaralóhelyen sikerült leégnie súlyos ezer eurókért!), pártberkekben máris megkezdődött a mozgolódás, nehogy véletlenül lemaradjanak a versenyben. Mit szólnának a választók ahhoz, hogy Čedo hősiesen kiteszi magát a jeges zuhénak, miközben ők legfeljebb langyos tus alatt hajlandók fürödni szombatonként? A kampányszakértők rögtön kiszámították, hogy egy vödör jéghideg víz akár tíz százalékot is hozhat szavazatokban, pláne ha az ígért projektumok nem készülnek el.

A haladók főbizottságában is rögtön felmerült a téma. A párvezetőség tagjai kérdőn tekintettek a mindent eldöntő vezérre: mit szól az új trendhez? Titkon remélték, hogy ő fogja követni Jovanović példáját, ahogy illene is, és ezzel ők megússzák ezt a kellemetlenséget.

- Azt hiszem, előttetek nem kell külön bizonygatnom elszántságomat és személyes bátorságomat, ha terveink megvalósítása érdekében kell cselekednem - kezdte érvelését A. V. – Mindannyian jól emlékezhettek a februári zimankóra, amikor Kishegyesnél, ezen a pannon jégmezőn halált megvető bátorsággal és egy szál felöltőben, sapka és sál nélkül vágtam neki a hóviharnak, hogy kimentsek egy ártatlan gyermeket a kegyetlen fagyhalál torkából.

- Ó, hogy ne emlékeznénk! – tapsikolt lelkesen Zorana, hogy csak úgy repdestek szőke tincsei. – Pedig olyan hideg volt, hogy a tévés operatőrnek lefagyott az ujja, amíg ezt a hősi jelenetet filmezte.

- Remélem, azt sem felejtették el, amikor a Szerbiát sújtó cunami idején egy szál evezővel irányítottam a mentőcsónakot a megvadult Morava habjain az árvíz sújtotta emberek otthona felé.

- Hogy is lehetne azt elfelejteni, drága elnökünk! – válaszoltak kórusban a jelenlevők. – Minden este lestük a tévéhíradóban, hogy hány homokzsákot tetszett lerakni a nyúlgátra.

- Na, azért mondom, hogy tudjátok: nekem egy vödör víz meg se kottyan. De úgy gondolom, hogy ebben az esetben talán mégsem nekem kellene kiállnom, és versenyre kelnem ezzel a hepciás Čedóval. Úgyis azzal vádol az ellenzék, hogy feltűnési viszketegségben szenvedek, és folyton a kamerák előtt szerepelek. Ezért azt javasolom, hogy a mi drága Zoranánkat öntsük le, úgyis sokan szeretnék látni őt nedves blúzban. De majd gondoskodok, hogy kicsit langyosítsák meg azt a vizet.

A szoci pártszékházban is sürgősen napirendre tűzték a jeges vödör akciót. I. D. emlékeztette elvtársait, hogy a legutóbbi kongresszuson a változások mellett foglaltak állást, ami azt is jelenti, hogy nem mindig a pártelnöknek kell elsőként lépnie, hagyni kell érvényesülni a többi vezetőségi tagot is. Ezért ezúttal Milutin Mrkonjić elvtársnak adnak lehetőséget az érvényesülésre a kamerák előtt hideg vizes fürdőzéssel.

- Tudom, hogy némely elvtársak, továbbá a rosszindulatú ellenzékiek azt szerették volna látni, hogy én zúdítsak magamra egy vödör vizet – fejtegette Ivica. – Hát nem esznek ebből! Csalódást fogok nekik okozni, mert a mi kedves Milutin barátunk kapja ezt a pártfeladatot.

A továbbiakban kifejtette, hogy tulajdonképpen egészségügyi okokból nem vállalhatja a jeges tusolást, mert kissé meg van fázva. És különben is a napokban egy magas rangú EU-küldöttség érkezik Belgrádba, s mint házigazdának, neki kell gondoskodnia a szórakoztatásukról. Szokásához híven a munkavacsora után elénekel nekik néhány szevdalinkát, és hogy tenné ezt, ha bereked a hideg fürdőtől?

A VMSZ-ben azon tanakodtak, hogy mint kisebbségi pártnak, kötelező-e nekik is felzárkózni az országos pártok jeges vödrös mozgalmához, vagy elég, ha csak a pártkasszából befizetnek egy bizonyos összeget az ALS-betegeket támogató egyesület számlájára? Többen úgy vélték, hogy miután a párt elkötelezte magát a haladók mellett, a magyaroknak is kutya kötelességük bekapcsolódni.

Voltak, aki direkt felszólították P. I.-t, hogy ne habozzon, mutasson példát, demonstrálja, hogy a magyarokat kemény fából faragták, és nem riadnak vissza egy kis zuhancstól. Ha kell, ők maguk szerzik be a neki vödröt, mondták, gondoskodnak a jeges vízről és arról, hogy a Pannon tévé kamerái felvegyék az izgalmas jelenetet.

Lapzártakor még tartott a vita. P. I. állítólag már majdnem beadta a derekát, de van egy feltétele: megvárná, amíg B. P.-t, a demokraták vezetőjét nyakon öntik. Hátha a hideg víztől meggondolja magát és beleegyezik a koncentrációs kormányba.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban