Vajdaság
Magyarkanizsa: Fázisokban épül az autóbusz-állomás
Betűméret:             

Az évtizedek óta nagyon hiányzó városi buszállomás kiépítése második fázisának részeként a napokban elkészült a leendő autóbusz-állomásra vezető gyalogjárda, lépcső és kerekesszékes-lejáró, amivel a városközpont és a buszpályaudvar közötti mintegy 2-3 méteres szintkülönbséget kellett kiküszöbölni.

A beruházást hétfőn Nyilas Mihály polgármester kíséretében megtekintette Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes is.

A helyszíni sajtótájékoztatón elmondták, hogy az autóbusz-állomás első két fázisának kiépítésére a tartomány 3 millió dinárt biztosított, amihez az önkormányzat további hat milliót tett hozzá. A megnyert támogatás a tavaly kiírt, összesen 40 millió dináros tartományi pályázatból az egy projektre maximálisan kapható összeg volt. A titkárság a keretből további 19 vajdasági, a közlekedésbiztonság javítását célzó projektet is finanszírozott.

-Fontosnak tartjuk az autóbusz-állomások, autóbusz-megállók kihelyezését a forgalmi sávokból, mert elsősorban a diákok, de minden más utazó számára is sokkal biztonságosabb, ha nem az úttesten kell leszállniuk az autóbuszról, hanem egy arra kiépített, biztonságos helyen – mondta Juhász Bálint, hozzátéve, hogy a titkárság a jövőben is támogatni fogja az ilyen irányú önkormányzati projekteket, és jelenleg is van erre nyitott pályázata.

Magyarkanizsán többen kifogásolták, hogy a kerekesszékes-lejáró egy labirintusra hasonlít, a város felől összesen öt fordulón át juthat le a mozgáskorlátozott polgár az autóbusz-állomás szintjére.

- A kivitelező cég határidőben és megfelelő minőségben, a törvényes rendelkezéseknek megfelelő méretben és kivitelezésben adta át. Egy-egy adott helyszínen a törvény rendelkezik a lejáró sáv esési fokáról, a lejáró szélességéről, a védő és egyben kapaszkodó korlátok magasságáról, egyszóval mindenről, úgyhogy jelen körülmények közepette ezt csakis így lehetett megoldani, hogy engedélyezzék használatát. A terep elég nehéz volt itt, szükség volt lépcsőket beiktatni illetve megfelelő utat kialakítani, és ez a pénzeszköz, amit a tartomány biztosított számunkra, éppen elegendő is volt erre a célra. – nyilatkozta Nyilas Mihály polgármester.

A napokban, mintegy 10 millió dinár értékben, a község kiírja a közbeszerzési pályázatot a buszállomás épületének építésére is, amit még ebben az évben szeretne megkezdeni, és a költségvetési eszközök megvalósulásának függvényében talán befejezni is. Időközben a Településrendezési Közvállalat irányításával elvégzik a létesítmény területén kialakított összekötő utak aszfaltozását és a már felállított lámpaoszlopokba bekötik a közvilágítást. A többi infrastruktúra (bekötőút, gáz-, villany-, víz-, szennyvíz- és telefonvezeték) már korábban elkészült.

A magyarkanizsai autóbusz-állomás teljes beruházási értéke valamivel több mint 43 millió 700 ezer dinár.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vicsek Annamária, a Fidesz új európai parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ma azt nyilatkozta, az új posztján az lesz a legfontosabb feladata, hogy kihasználjon minden tárgyalási lehetőséget annak érdekében, hogy támogassák Szerbiát abban, hogy mielőbb az EU teljes jogú tagjává váljon. Vicsek...
2024. JÚNIUS 13.
[ 15:25 ]
A zentai polgárok a holnapi naptól jelentkezhetnek a gázkazánok beszerzését támogató pályázatra. Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs hírportálunknak elmondta, hogy az 1 millió 680 ezer dinár összértékű pályázatot az egyéni forrásokból származó levegőszennyezés csökkentése érdekében írták...
2024. JÚNIUS 12.
[ 21:22 ]
Meghalt egy középkorú motoros ma kora délután – akinek személyazonossága még nem ismert –, amikor a Szabadság hídon hátulról belerohant egy autóba. Dr. Zoran Krulj, a mentőszolgálat szóvivője a 021.rs-nek elmondta, hogy az orvoscsoport a helyszínen már csak a motoros halálát tudta megerősíteni. A balesetben a 21...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban