Vajdaság
Szabadka: Bemutattak három, az 1944–45-ös délvidéki tragédiáról szóló könyvet

Három új kiadványt mutattak be ma délután a Délvidéki Magyar Golgotáról Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának dísztermében. A beszélgetésen – amelyet Ternovácz István vezetett – részt vett Rencsényi Hajnal Elvira, dr. Bogner István, Mojzes Antal, valamint dr. Babity János főkonzul is.

A főkonzul köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország kormánya az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a szerb-magyar kapcsolat helyreállítására. Mint elmondta, ez a kapcsolat eljutott odáig, hogy a két köztársasági elnök Csúrogon közös főhajtás keretében megemlékezett az 1944-es vérengzés áldozatairól. „Mára elmondhatjuk, hogy a magyar-szerb kapcsolatok olyan jó szintre emelkedtek, amelyekre hosszú éveken keresztül nem volt példa.” A kiadványok kapcsán hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy méltó emléket kapjanak az 1944-45-ös tragédia áldozatai, emlékük ne tűnjön el nyomtalanul, és hogy tudomást szerezzen a világ arról, ami velük történt. Ennek eléréséhez pedig rendkívül jelentős az a kutatómunka, amelyet a meghívott szerzők végeznek.

A rendezvényen elsőként Mojzes Antal Tömegsírból emléktemető címmel kiadott könyvét mutatták be, amely korábbi művei esszenciájának tekinthető, a saját véleményével gazdagítva. Mojzes maga is átélte a tragédiát, elmondása szerint még emlékszik a fegyverropogásokra. Új kiadványában saját emlékei mellett 252 ártatlan bajmoki, főként magyar, de német és horvát áldozatról is ír.

Rencsényi Hajnal Elvira Ártatlanok igazsága címen megjelent legújabb kiadványa kapcsán elmondta, hogy az eddig kiadott két kötetéhez 57, az áldozatok közvetlen hozzátartozóival készített interjút. Kiemelte, hogy a megkérdezettek közül senki sem utasította vissza a válaszadást. Véleménye szerint ez arra utal, hogy az emberek kezdenek megnyílni, így a kutatáshoz a legmegbízhatóbb és leghitelesebb forrásokból juthatnak adatokhoz, hiszen az adatközlők saját bőrükön tapasztalták a kegyetlenséget és a gyászt. Mint elmondta, minden magyar érintett ebben a témában, ez mindannyiunk ügye.

Memento 70 címmel mutatták be dr. Bogner István írását. Bogner arról beszélt, hogy az igazi rehabilitáció az, amikor méltón emlékeznek az ártatlan áldozatokra, és nem az papír, amelyet a szerb hatóságok állítanak ki.

Az eseményen részt vett még Cseresnyésné Kiss Magdolna, a budapesti székhelyű Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki rendezvényt, azaz a fentebb említett kiadványok bemutatását kezdeményezte. Mint elmondta, eddig 13 könyvet adtak ki, és még rengeteg tervük és feladatuk van a jövőben: legégetőbb probléma a tömegsírok jelöletlensége és a körülöttük uralkodó áldatlan állapotok, ezt próbálják mielőbb rendbe hozni.

Huszka Lilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Mérsékelt szavazási kedv - illusztráció
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között. A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal...
2022. JANUÁR 15.
[ 18:26 ]
Vajdaság-szerte százötven általános iskolában hirdettek figyelmeztető sztrájkot hétfőre, a második félév első napjára. A sztrájkkal a zentai kollégáikat ért hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakoznak. A zentai pedagógusok kálváriája már több mint egy éve húzódik. A törvény által szavatolt utazási...
2022. JANUÁR 14.
[ 23:01 ]
Több bűncselekmény elkövetőit is sikerült elfognia a szabadkai rendőrségnek. Pénzt rabolt egy trafikból a 2002-es születésű, bácskeresztúri illetőségű N. M. Tegnap este egy a szabadkai városközpontban lévő trafik elárusítónőjét késsel fenyegette meg, majd elrabolta a kasszából a pénzt. A rablót beazonosították,...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban