Vajdaság
A "biodekor" listáról
A Tudóstalálkozó 2015 állásfoglalása a VMSZ-MNT felkérő levelével kapcsolatban

A Tudóstalálkozó 2015 az alábbi öt pontban foglal állást a VMSZ-MNT felkérő levelével kapcsolatban, amelynek tárgya az MNT felsőoktatási konzultációs testületének létrehozása:

1. Problémás, hogy a levél címzettje akárki lehet, nem névre szól - bármikor vissza lehet vele élni. A Tisztelt Cím! általános megszólítás lekezelő és nem tükröz sem szakmai alaposságot, sem komoly szándékot.

2. A levélen a VMSZ és az MNT logója van, egy pártelnök és az MNT elnöke írta alá a felkérést. Az egyetem autonóm felsőoktatási intézmény, amely kizárja a pártok beavatkozását. A dékán esetleges engedélye sem járulhat hozzá, hogy egy pártszervezérlésű bizottságban egyetemi tanárként közreműködjünk, állást foglaljunk.

3. A "gazdaságélénkítő lista" után ez lenne a "biodekor lista". Ez a (titkos) lista nem tényleges, komoly kommunikációt kezdeményez, hisz azt az MNT és a bizottságok létrehozásakor lehetett volna megtenni egyértelmű kompetenciák, hatáskörök, hatékonyság biztosításával. Jelenleg az MNT-ben érdemben még a szakbizottságok sem tudnak hatni a döntésekre. A konzultáció ürügy, kirakattevékenység, amivel legitimálják a mérvadó értelmiség (intézményvezetők, aktív egyetemi tanárok) mellőzésével elképzelt tevékenységüket. A sajtóvisszhang egy nagy konszenzusról fog szólni.

4. Nem derül ki, kiknek címezték és kikre bízták „a cselekvés lehetséges közös nevezőjének mérvadó megfogalmazását”. Pedig a megfogalmazás tartalma ettől függ.

5. A felkérés megosztja a még megmaradt vajdasági magyar értelmiséget.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A VMSZ egy emberként áll ki kárpátaljai magyar nemzettársaink mellett és maximális támogatásunkról biztosítjuk KMKSZ - Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, Dr. Brenzovics Lászlót - ítja Pásztor Istvá, a VMSZ elnöke Facebook-oldalán. Úgy véljük, az ukrán hatóságok mai újabb, koholt vádak alapján...
2020. NOVEMBER 30.
[ 23:14 ]
A nagybecskereki rendőrség letartóztatta a 22 éves F. S. rendőrt, mert a gyanú szerint pisztollyal fenyegetőzve rabolt ki két trafikot, egy másik trafik eladójától pedig megpróbált pénzt elvinni, írja a Tanjug. A rendőrség gyorsan azonosította az elkövetőt, s letartóztatta. Rablással és rablási kísérlettel...
2020. NOVEMBER 30.
[ 16:48 ]
A felsősök és a középiskolások online oktatásra való áttérése miatt a szabadkai utasforgalmi közvállalat átmenetileg törölte azon járatait, amelyek csak tanítási napokon közlekednek. A városi járatok közül az intézkedés a makkhetesi buszokat érinti, napi két járat marad el mindkét irányba. A bajmoki és...
2020. NOVEMBER 30.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban