Vajdaság
Törökkanizsa: Nem hagyjuk a templomot, s az iskolát!
Tegnap Majdányon is kiosztották az MNT beiskolázási csomagjait
Betűméret:             

A törökkanizsai park közepén álló Branislav Nušić Könyvtár szépen felújított épületében kerültek átadásra tegnap délután a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) beiskolázási csomagjai a helybeli magyar elsős kisdiákoknak.

A tizenkét gyerkőcöt és szüleiket Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó bizottságának törökkanizsai illetőségű elnöke, Mihók Kucora Eszter, az MNT majdányi tagja és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke köszöntötte.

A kisiskolások tágra nyílt szemekkel mustrálták az előttük lévő asztalra felsorakoztatott, szép kivitelezésű csomagokat, de hogy ne furdalja az oldalukat annyira a kíváncsiság, egy kisebb emelvényre kirakták az egyik csomag teljes tartalmát. Kézbe venni ugyan nem tudták az ott lévő dolgokat, de legalább látták, mi lesz az ő csomagjukban is.

„A törökkanizsai községben tavaly 17, az idén pedig 16 magyar elsős indult iskolába, tehát csak egy gyerekkel csökkent a létszám, aminek mi kimondottan örülünk. Ma délelőtt Majdányon négyen, most pedig Törökkanizsán tizenketten vették át az MNT-csomagot”, nyilatkozta Jerasz Anikó. „Immár hatodik éve, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ily módon is igyekszik segíteni az elsőbe induló magyar kisgyerekek szüleit. Az idei csomag lényegesen gazdagabb, mint a korábbiak voltak. Kikerült belőle a labda, noha a törökkanizsai kisfiúk közül az imént négyen is azt mondták, hogy focisták szeretnének lenni, ha megnőnek. Ők nyilván nem örülnek a labda hiányának, de azt hiszem, hogy több hasznos, a tanulás szempontjából fontosabb dologgal tudjuk kárpótolni őket. Az egyik legfontosabb közülük a betűkirakó, ami a korábbi években nem volt a csomagban, és ami remélhetőleg sokat segít majd a kicsiknek az írás és olvasás elsajátításában. Az MNT különösen fontosnak tartja, hogy a fiatal szülők, akik most indítják útjára gyermeküket, érezzék és tudják, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsra egyfajta támaszként számíthatnak, nem csak most, az első iskolaév első napján, vagy már korábban az óvodában, hanem a későbbiekben is.”

Mihók Kucora Eszter a Magyar Nemzeti Tanács többi oktatási támogatásáról, közöttük az ösztöndíjakról és az Európa Kollégium kínálta lehetőségekről is tájékoztatta a gyerekek szüleit, azokról, amelyek végigkísérik a diákokat egészen egyetemi tanulmányaik befejeztéig, és amelyekhez a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság nyújtja a legnagyobb segítséget.

Újhelyi Nándort, a községi képviselő-testület elnökét a remény és bizakodás érzése töltötte el, amikor a kis magyar elsősökhöz szólt. Nem véletlenül, hiszen a magyar gyerekek fogyatkozása a törökkanizsai községben is Demoklész-kardjaként lóg a kis magyar közösség feje felett.
„Nagyon, de nagyon örülök annak, hogy az idén is vannak elsőseink. Ha nem is sokan, de vannak, majdnem annyian, mint tavaly, és nem csak Törökkanizsán, hanem Majdányon is. Az elsősöket egyébként a törökkanizsai önkormányzat is támogatja. Ma délelőtt mi már a polgármesterrel és a Községi Tanács oktatási megbízottjával átadtuk az iskolákban a község csomagjait a kis elsősöknek, most pedig az MNT jóvoltából a magyar elsősök is megkapták a nekik legfontosabb támogatást, a beiskolázási csomagot. Nagyon örülök annak is, hogy mindennek részese lehetek, legfontosabb dolognak viszont azt tartom, hogy a megmaradásunk szempontjából sorsdöntő és sajnos fennálló nehézségek ellenére is meg tudtuk tartani a magyar iskolát.” - fogalmazott Újhelyi Nándor.

Ekkor - mintegy égi jelként - megszólalt a közelben lévő Szent György katolikus templom harangja, amiről mi más juthatna a magyar ember eszébe, amikor megmaradásunk, magyarságunk a tét, mint Reményik Sándor sorai: „ Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!”. A törökkanizsaiak pedig nem hagyják...

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az Európai Régiók Intézete (IRE). A Salzburgban rendezett ünnepségen Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett. A képviselőház közleménye szerint Juhász gratulált dr. Franz Schausbergernek, az Európai Régiók Intézete alapítójának és elnökének...
2024. OKTÓBER 20.
[ 20:19 ]
Magyarkanizsa ma, október 20-án ünnepli a község napját, amikor is arra emlékeznek, hogy 1686-ban ezen a napon szabadult fel a környék a török uralom alól. Idén négy napig tartottak a helytörténeti-, művelődési- és sportprogramok, a fő esemény viszont a községi képviselő-testület díszülése volt, amelyen vasárnap...
2024. OKTÓBER 20.
[ 16:01 ]
Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek meg Horgoson. 1956-ban az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca végül elbukott. A véres következmények ellenére nem a kudarc, nem a sötétség, nem a hallgatás kapcsolódott 1956-hoz, hanem a szabadság, az...
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
Beolvasás folyamatban