Vajdaság
A régió agrártörténeti múltját bemutató program indult a Dél-Alföldön és Vajdaságban

A régió agrártörténeti múltját bemutató program indult uniós támogatással a Dél-Alföldön és Vajdaságban, a projekt részeként restaurálják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) egyedülálló mezőgazdaságigép-gyűjteményét.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa a projektet bemutató csütörtöki rendezvényen elmondta, hogy a 19. század vége, a 20. század eleje a magyar mezőgazdaság egyik leggyorsabban fejlődő időszaka. A korszak mezőgazdasági gépgyártása világszínvonalú volt, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ezt bemutató anyaga pedig egyedülálló.

Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója közölte, hogy a 205 ezer euróból (több mint 60 millió forintból) 2020 februárjáig tartó projekt elsődleges célja, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld ipari- és agrártörténeti értékeit.

A következő hónapokban adatgyűjtés, levéltári kutatás folyik majd a szabadkai és a zentai, valamint a Csongrád megyei levéltárban. A szakemberek elsősorban a korszakban működő, mezőgazdasági profilú cégek iratanyagát dolgozzák fel, ami jól szemlélteti a századforduló agráréletét. Így rekonstruálható, hogy a gazdák milyen gazdasági, jogi háttérrel rendelkeztek, mennyi tőkét halmoztak fel, hogyan születtek a családi cégek. A kutatás elsődleges végeredménye egy komplex, interneten elérhető adatbázis, amely a korabeli egyéni- és társas gazdasági szereplők adatait tartalmazza, s amely további elemzések, tanulmányok alapjául szolgálhat majd. A kutatók négy könyvet is kiadnak, köztük egy hat-nyolc céget részletesen bemutató tanulmánykötetet, amely feltárja majd a régió, valamint a korszak ipari, gazdasági sajátosságait. A kutatások eredményeit vándorkiállításon és konferenciákon is bemutatják.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója elmondta, a térség már nem használt, de ipartörténeti szempontból fontos mezőgazdasági gépeit 1979-ben kezdte el összegyűjteni a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A berendezéseket az akkor a közgyűjtemény egységeként működő emlékparkban mutatták be, de a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményének állaga, fedett kiállítótér hiányában az évtizedek során leromlott.

A projekt részeként a gépeket restaurálják, a skanzenben a gyűjtemény bemutatására alkalmas épületet alakítanak ki, az egykori Pallavicini-uradalom egy közelben álló korábbi gépszínének mintájára, amely szerkezetében és funkciójában is illeszkedik a meglévő néprajzi környezethez. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa községben tíz éve működik házi ápolás és segítségnyújtás az idősek számára a Caritas szervezetének köszönhetően. Jelenleg a községben 136 felhasználó él ezzel a lehetőséggel, elsősorban olyanok, akik nem rendelkeznek biztos családi háttérrel. A községben jelenleg 5750, 65 évnél idősebb személy...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 15:44 ]
Nem(csak) néven nevezve, hanem valóságosan – ez a picit átformált Ottlik idézet az idei palicsi Szent István-ünnepség jelmondata. A szombati rendezvényt a már jól megszokott forgatókönyv szerint szervezik. 15 órakor nyílik meg a tóparti sétányon a kézműves kirakodóvásár. 17 órakor a szabadkai Szent...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 15:39 ]
Az aktív tanulás módszerei az iskolában volt a témája a pedagógusok 23. Szabadkai Nyári Akadémiájának, ami ma, pénteken egy ópusztaszeri tanulmányúttal zárul. A rendezvény jelentőségéről beszélgettünk az egyik előadóval és az egyik külföldi résztvevővel. Marunák Mária a tanulásmódszertannal foglalkozó...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban