Vajdaság
Első ízben tartottak Tiszavirág Fesztivált Magyarkanizsán

Bár a Tisza még nem virágzott ki, az első Tiszavirág Fesztivált így is megtartották Magyarkanizsán. A filmfesztiválnak elsősorban a Művelődési Ház adott otthont, ahol A szép Tisza és más nevet viselő filmfesztivállal kezdődött a rendezvény. A délelőtt folyamán 8 olyan kisfilmet mutattak be a közönségnek, amelynek mindegyike a Tiszáról szólt. Pap Zsolt rendező és producer Magyarországról egy 52 perces, a Tiszát a forrástól a torkolatig bemutató dokumentumfilmmel érkezett.

- A Tisza szeretete az onnan jött, hogy bennünket diákkorunkban elzavartak kenutúrára. Ez 30 éve volt, és gyakorlatilag az egyetlen ciános év kivételével minden évben azóta is elmegyünk kenuzni. Nagyon szeretjük a Tiszát, szeretjük, hogy vadregényes, hogy érintetlen, végig is hajóztuk már, és nem találtunk olyan összefoglaló filmet, ami az egész Tiszát bemutatta volna, ezért kitaláltuk, hogy akkor csinálunk egyet – mesélte élményeit Zsolt.

Az esemény felolvasó délutánnal és kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol arról esett szó, hogy a természetfilmezés milyen hatással lehet a természetvédelemre. Ennek pozitív példája a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyet az eseményen Székelyhidi Tamás szervező mutatott be a közönségnek.

- A mi célközönségünk a család és a gyerekek. Ma ott tartunk, hogy az ötödik fesztiválon vagyunk túl, ahol több mint 40 ezren voltak, emellett 98 országból neveztek filmeket, 31 országból jöttek külföldiek, szóval nincs ma a világon olyan természetfilm stúdió, amelyik ne nevezett volna nálunk. Meghívtunk mellé minden más művészeti ágat, tehát képzőművészeket, fotósokat, zenészeket. Megrendeztük a Jam For Nature-t, emellett képviselte magát a Trash Art Magyarország, akik az újrahasznosítás művészetének nagykövetei – számolt be a fesztiválról a szervező.

A rendezvény célja, hogy egy olyan fórumot hozzanak létre, ahol a természetfilmes szakma képviselői évről évre kicserélhetik szakmai tapasztalataikat, emellett pedig a nézőket és a gyerekeket is szeretnék környezettudatos gondolkodásmódra ösztönözni. Ezért a szakmai programok után a Tisza-partra költözött a rendezvény, ahol gyerekfoglalkozásokon, légifelvételek készítésén és az újvidéki NS Chamber Ensemble hangversenyén vehettek részt az érdeklődők.

A magyarkanizsai Tiszavirág Fesztivált a Cultstream program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mr.
2019. JÚNIUS 8. [ 20:32 ]

Sokat mondó, kiváló kép...


A Magyarkanizsán népszerű Testvériség Kajak Klub magánvállalatoknak köszönhetően öt új kajakkal bővült az idei évben. Csőke Rudolf, a klub elnöke elmondta, jelenleg 40 gyerekkel foglalkoznak az egyesületen belül és az új kajakoknak köszönhetően könnyebb lesz a felkészülés a gyerekeknek a versenyekre. - A meglévő...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 12:36 ]
Az államalapító Szent István tiszteletére tartott ma este ünnepi megemlékezést Temerinben a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Köszöntőt Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott. Beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkori társadalmi és politikai...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a helyi plébániával mintegy másfél évtizede közösen rendezi meg Szent István napját, és egyben az új kenyér ünnepét. Immár ötödik éve a rendezvény koszorúzással kezdődik a templom melletti parkban, ugyanis ennyi ideje áll Szent István szobra, ahol az emlékezés virágait...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban