Vajdaság
Első ízben tartottak Tiszavirág Fesztivált Magyarkanizsán

Bár a Tisza még nem virágzott ki, az első Tiszavirág Fesztivált így is megtartották Magyarkanizsán. A filmfesztiválnak elsősorban a Művelődési Ház adott otthont, ahol A szép Tisza és más nevet viselő filmfesztivállal kezdődött a rendezvény. A délelőtt folyamán 8 olyan kisfilmet mutattak be a közönségnek, amelynek mindegyike a Tiszáról szólt. Pap Zsolt rendező és producer Magyarországról egy 52 perces, a Tiszát a forrástól a torkolatig bemutató dokumentumfilmmel érkezett.

- A Tisza szeretete az onnan jött, hogy bennünket diákkorunkban elzavartak kenutúrára. Ez 30 éve volt, és gyakorlatilag az egyetlen ciános év kivételével minden évben azóta is elmegyünk kenuzni. Nagyon szeretjük a Tiszát, szeretjük, hogy vadregényes, hogy érintetlen, végig is hajóztuk már, és nem találtunk olyan összefoglaló filmet, ami az egész Tiszát bemutatta volna, ezért kitaláltuk, hogy akkor csinálunk egyet – mesélte élményeit Zsolt.

Az esemény felolvasó délutánnal és kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol arról esett szó, hogy a természetfilmezés milyen hatással lehet a természetvédelemre. Ennek pozitív példája a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyet az eseményen Székelyhidi Tamás szervező mutatott be a közönségnek.

- A mi célközönségünk a család és a gyerekek. Ma ott tartunk, hogy az ötödik fesztiválon vagyunk túl, ahol több mint 40 ezren voltak, emellett 98 országból neveztek filmeket, 31 országból jöttek külföldiek, szóval nincs ma a világon olyan természetfilm stúdió, amelyik ne nevezett volna nálunk. Meghívtunk mellé minden más művészeti ágat, tehát képzőművészeket, fotósokat, zenészeket. Megrendeztük a Jam For Nature-t, emellett képviselte magát a Trash Art Magyarország, akik az újrahasznosítás művészetének nagykövetei – számolt be a fesztiválról a szervező.

A rendezvény célja, hogy egy olyan fórumot hozzanak létre, ahol a természetfilmes szakma képviselői évről évre kicserélhetik szakmai tapasztalataikat, emellett pedig a nézőket és a gyerekeket is szeretnék környezettudatos gondolkodásmódra ösztönözni. Ezért a szakmai programok után a Tisza-partra költözött a rendezvény, ahol gyerekfoglalkozásokon, légifelvételek készítésén és az újvidéki NS Chamber Ensemble hangversenyén vehettek részt az érdeklődők.

A magyarkanizsai Tiszavirág Fesztivált a Cultstream program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mr.
2019. JÚNIUS 8. [ 20:32 ]

Sokat mondó, kiváló kép...


Szigorúbb intézkedések Verbászon - illusztráció
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
A budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjai immár harmadik alkalommal érkeztek Muzslyára, a különféle szűrővizsgálatoknak az Emmausz Fiúkollégium adott helyet. Az anyaországi Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-ben kezdte meg munkáját Kárpátalján, azóta Vajdaságba is több alkalommal ellátogattak,...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban