Vajdaság
Első ízben tartottak Tiszavirág Fesztivált Magyarkanizsán

Bár a Tisza még nem virágzott ki, az első Tiszavirág Fesztivált így is megtartották Magyarkanizsán. A filmfesztiválnak elsősorban a Művelődési Ház adott otthont, ahol A szép Tisza és más nevet viselő filmfesztivállal kezdődött a rendezvény. A délelőtt folyamán 8 olyan kisfilmet mutattak be a közönségnek, amelynek mindegyike a Tiszáról szólt. Pap Zsolt rendező és producer Magyarországról egy 52 perces, a Tiszát a forrástól a torkolatig bemutató dokumentumfilmmel érkezett.

- A Tisza szeretete az onnan jött, hogy bennünket diákkorunkban elzavartak kenutúrára. Ez 30 éve volt, és gyakorlatilag az egyetlen ciános év kivételével minden évben azóta is elmegyünk kenuzni. Nagyon szeretjük a Tiszát, szeretjük, hogy vadregényes, hogy érintetlen, végig is hajóztuk már, és nem találtunk olyan összefoglaló filmet, ami az egész Tiszát bemutatta volna, ezért kitaláltuk, hogy akkor csinálunk egyet – mesélte élményeit Zsolt.

Az esemény felolvasó délutánnal és kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol arról esett szó, hogy a természetfilmezés milyen hatással lehet a természetvédelemre. Ennek pozitív példája a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyet az eseményen Székelyhidi Tamás szervező mutatott be a közönségnek.

- A mi célközönségünk a család és a gyerekek. Ma ott tartunk, hogy az ötödik fesztiválon vagyunk túl, ahol több mint 40 ezren voltak, emellett 98 országból neveztek filmeket, 31 országból jöttek külföldiek, szóval nincs ma a világon olyan természetfilm stúdió, amelyik ne nevezett volna nálunk. Meghívtunk mellé minden más művészeti ágat, tehát képzőművészeket, fotósokat, zenészeket. Megrendeztük a Jam For Nature-t, emellett képviselte magát a Trash Art Magyarország, akik az újrahasznosítás művészetének nagykövetei – számolt be a fesztiválról a szervező.

A rendezvény célja, hogy egy olyan fórumot hozzanak létre, ahol a természetfilmes szakma képviselői évről évre kicserélhetik szakmai tapasztalataikat, emellett pedig a nézőket és a gyerekeket is szeretnék környezettudatos gondolkodásmódra ösztönözni. Ezért a szakmai programok után a Tisza-partra költözött a rendezvény, ahol gyerekfoglalkozásokon, légifelvételek készítésén és az újvidéki NS Chamber Ensemble hangversenyén vehettek részt az érdeklődők.

A magyarkanizsai Tiszavirág Fesztivált a Cultstream program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mr.
2019. JÚNIUS 8. [ 20:32 ]

Sokat mondó, kiváló kép...


Muzslya: Pásztornap - tizenötödször - illusztráció
2019. OKTÓBER 19.
[ 19:40 ]
Holttestet találtak a Fruška gorán - illusztráció
2019. OKTÓBER 19.
[ 16:52 ]
A közeli biztonsági kamera rögzítette a szerda délelőtti szabadkai bankrablás pillanatait. A felvételen az látszik, hogy amikor a pénzszállítók az épületből kilépnek a bank elé, a közelben parkoló fekete gépkocsiból kiugrik egy álarcos férfi, gázspray-vel a pénzszállítóra és a bank biztonsági embereire fúj,...
2019. OKTÓBER 18.
[ 15:55 ]
Újabb karriertervezési és életvezetési tanácsokkal gazdagodhattak a fiatalok az elmúlt napokban a zentai BeeHome Közösségi Házban, ahol szerdán a szabadkai, csütörtökön pedig a zentai középiskolások számára tartottak összejövetelt a nagysikerű Karriertervező elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A szerdai esemény...
2019. OKTÓBER 18.
[ 11:48 ]
Október 17-én megkezdődött az óbecsei buszmegálló felállítása. Ahogy azt már a médiából tudjuk, az óbecsei buszállomást lebontották, a helyére a Lidl épülete kerül. A szemben lévő Maxi bevásárlóközpont előtt, korszerű, 14 méter hosszú zárt, légkondicionált, és előtte nyitott részből álló buszmegálló...
2019. OKTÓBER 17.
[ 22:05 ]
Beolvasás folyamatban