Vajdaság
Zenta: Ifjúsági tábor a megőrzött történelmi értékeink jegyében
Betűméret:             

A zentai Történelmi Levéltár szervezésében egyhetes ifjúsági tábort tartanak a napokban középiskolás diákoknak. A helyi nevezetes intézmények, épületek meglátogatása mellett szórakoztató programok és kirándulások várják a résztvevőket.

A tábor a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektjeként valósult meg. A tavaly március óta tartó program az Élő archívumok - A közös kulturális örökség ereklyéi nevet viseli – tájékoztatott Fodor István a levéltár igazgatója.

A június 27-én kezdődött táborban a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg ezzel a határokon átívelő együttműködéssel, valamint a projektben részt vevő intézményekkel, és a kulturális örökségünk egy részével. A zentai és magyarországi középiskolások kirándulnak, különféle közgyűjteményekben tesznek látogatásokat, mint a levéltárak, múzeumok, illetve egy teljes napot a projektpartnernél töltenek Ópusztaszeren.

A szervezők egyértelmű célja ezzel a táborral, hogy a fiatalokat bevonják a kulturális örökségünk aktív ápolásába. A napokban Zenta és Ópusztaszer mellett ellátogatnak majd Szabadkára, Palicsra, Ludasra, Kölpényre és Petrőcre. A sok utazás, múzeumok, levéltárak mellett a tervezett program szerint jut majd idejük filmvetítésre, vetélkedőkre és hajókirándulásra is.

A projektum legfontosabb feladataként a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari és agrártörténeti értékek felkutatását és bemutatását jelölték meg. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről főként a felújított és kiállított mezőgazdasági eszközök, gépek, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratok, melyek által megismerhetjük a korszak gazdasági életét. A levéltári kutatások eredményeit a levéltárosok, néprajzkutatók és történészek dolgozzák fel, és mutatják be különféle eseményeken és publikációkon keresztül. A levéltári archívum legkülönlegesebb dokumentumait láthatták a kiránduló diákok – részletezte a Fodor István.

A projekt eddigi eredményei, hogy 2018 év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden befejeződött a tervezett levéltári kutatás, elkészült a kutatás eredményeit magába foglaló cégadatbázis és kiadták az első tanulmánygyűjtemény, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be. Ez a kiterjedt kutatás a bácskai Tisza-mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza.

A kiadvány elsődleges feladata, hogy a lehető legközérthetőbb stílusban szólítsa meg az olvasókat, illetve, hogy bevezesse a közgyűjtemények izgalmas világába. A nagyszabású kutatómunkának az eredményeit és eseményeit egy honlapon tették közzé, melyet megtalálhatnak az www.ipalives.com címen.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenta főterén műjégpálya nyílik - illusztráció
2023. DECEMBER 1.
[ 18:56 ]
A Legjobb Vajdaságból minőségjelzéssel ellátott tanúsítványokat adott át ma Újvidéken Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Mint elmondta, 2017-től kezdődően a tartomány 305 céget segített felszereléssel, munkahelyekkel. Ezeknek a vállalatoknak pedig mindössze öt százaléka van külföldi tulajdonban, a többi...
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:15 ]
110 éves a magyarkanizsai Gyógyfürdő. Habár maga az évforduló nyáron van, minden évben november végén ünnepelnek, így az idén is így tettek. 1913. augusztus 10-én nyitotta meg Hermann Grünfeld, a gőztéglagyár tulajdonosa a Csodakút Artézi-fürdő Részvénytársaság első fürdőépületét, a mai fürdő alapobjektumát,...
2023. NOVEMBER 29.
[ 15:35 ]
Egy 58 éves nő életét vesztette, három személy pedig megsérült abban a közlekedési balesetben, ami kedden este 8 óra körül történt a Temerin és Szőreg közötti útszakaszon. A gépkocsit egy 83 éves férfi vezette, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, írja a 021. A kocsi másik két utasa könnyebben...
2023. NOVEMBER 29.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban