Vajdaság
Zenta: Ifjúsági tábor a megőrzött történelmi értékeink jegyében

A zentai Történelmi Levéltár szervezésében egyhetes ifjúsági tábort tartanak a napokban középiskolás diákoknak. A helyi nevezetes intézmények, épületek meglátogatása mellett szórakoztató programok és kirándulások várják a résztvevőket.

A tábor a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektjeként valósult meg. A tavaly március óta tartó program az Élő archívumok - A közös kulturális örökség ereklyéi nevet viseli – tájékoztatott Fodor István a levéltár igazgatója.

A június 27-én kezdődött táborban a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg ezzel a határokon átívelő együttműködéssel, valamint a projektben részt vevő intézményekkel, és a kulturális örökségünk egy részével. A zentai és magyarországi középiskolások kirándulnak, különféle közgyűjteményekben tesznek látogatásokat, mint a levéltárak, múzeumok, illetve egy teljes napot a projektpartnernél töltenek Ópusztaszeren.

A szervezők egyértelmű célja ezzel a táborral, hogy a fiatalokat bevonják a kulturális örökségünk aktív ápolásába. A napokban Zenta és Ópusztaszer mellett ellátogatnak majd Szabadkára, Palicsra, Ludasra, Kölpényre és Petrőcre. A sok utazás, múzeumok, levéltárak mellett a tervezett program szerint jut majd idejük filmvetítésre, vetélkedőkre és hajókirándulásra is.

A projektum legfontosabb feladataként a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari és agrártörténeti értékek felkutatását és bemutatását jelölték meg. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről főként a felújított és kiállított mezőgazdasági eszközök, gépek, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratok, melyek által megismerhetjük a korszak gazdasági életét. A levéltári kutatások eredményeit a levéltárosok, néprajzkutatók és történészek dolgozzák fel, és mutatják be különféle eseményeken és publikációkon keresztül. A levéltári archívum legkülönlegesebb dokumentumait láthatták a kiránduló diákok – részletezte a Fodor István.

A projekt eddigi eredményei, hogy 2018 év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden befejeződött a tervezett levéltári kutatás, elkészült a kutatás eredményeit magába foglaló cégadatbázis és kiadták az első tanulmánygyűjtemény, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be. Ez a kiterjedt kutatás a bácskai Tisza-mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza.

A kiadvány elsődleges feladata, hogy a lehető legközérthetőbb stílusban szólítsa meg az olvasókat, illetve, hogy bevezesse a közgyűjtemények izgalmas világába. A nagyszabású kutatómunkának az eredményeit és eseményeit egy honlapon tették közzé, melyet megtalálhatnak az www.ipalives.com címen.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeghegyre látogatott Šešelj - illusztráció
2020. JÚNIUS 2.
[ 18:24 ]
Beiktatták az új temerini plébánost, miután a Püspöki Hatóság május 22-én kinevezte ft. dr. Szöllősi Tibort a temerini Szent Rozália és a hozzátartozó filiák plébánosává. Az új plébános beiktatása pünkösdvasárnap, a 10 órai nagymisén meg is történt. A beiktatási szertartást dr. Pénzes János szabadkai...
2020. JÚNIUS 1.
[ 9:04 ]
Az egyedüli komoly ellenzéki erőt jelentheti Szabadkán a soron következő önkormányzati választásokon a Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport elnevezésű lista, amelyet a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 polgári mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma indít közösen, hangzott el a lista hivatalos átadásán,...
2020. MÁJUS 31.
[ 21:59 ]
Egy 66 éves szabadkai férfi halt meg szombat éjszaka, amikor rosszul lett a volán mögött, s egy parkoló járműnek csapódott. Az eset valamivel éjfél után történt a Sugárúton, az Erdő utca kereszteződésében. A környék lakói először fékcsikorgást hallottak, majd az ütközés hangjait. Nem hivatalos információk...
2020. MÁJUS 31.
[ 11:24 ]
Beolvasás folyamatban