Vajdaság
Zenta: Ifjúsági tábor a megőrzött történelmi értékeink jegyében
Betűméret:             

A zentai Történelmi Levéltár szervezésében egyhetes ifjúsági tábort tartanak a napokban középiskolás diákoknak. A helyi nevezetes intézmények, épületek meglátogatása mellett szórakoztató programok és kirándulások várják a résztvevőket.

A tábor a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektjeként valósult meg. A tavaly március óta tartó program az Élő archívumok - A közös kulturális örökség ereklyéi nevet viseli – tájékoztatott Fodor István a levéltár igazgatója.

A június 27-én kezdődött táborban a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhetnek meg ezzel a határokon átívelő együttműködéssel, valamint a projektben részt vevő intézményekkel, és a kulturális örökségünk egy részével. A zentai és magyarországi középiskolások kirándulnak, különféle közgyűjteményekben tesznek látogatásokat, mint a levéltárak, múzeumok, illetve egy teljes napot a projektpartnernél töltenek Ópusztaszeren.

A szervezők egyértelmű célja ezzel a táborral, hogy a fiatalokat bevonják a kulturális örökségünk aktív ápolásába. A napokban Zenta és Ópusztaszer mellett ellátogatnak majd Szabadkára, Palicsra, Ludasra, Kölpényre és Petrőcre. A sok utazás, múzeumok, levéltárak mellett a tervezett program szerint jut majd idejük filmvetítésre, vetélkedőkre és hajókirándulásra is.

A projektum legfontosabb feladataként a 19. század végéről, illetve a 20. század elejéről származó ipari és agrártörténeti értékek felkutatását és bemutatását jelölték meg. Ezek az értékek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről főként a felújított és kiállított mezőgazdasági eszközök, gépek, a zentai Történelmi Levéltár részéről pedig olyan iratok, melyek által megismerhetjük a korszak gazdasági életét. A levéltári kutatások eredményeit a levéltárosok, néprajzkutatók és történészek dolgozzák fel, és mutatják be különféle eseményeken és publikációkon keresztül. A levéltári archívum legkülönlegesebb dokumentumait láthatták a kiránduló diákok – részletezte a Fodor István.

A projekt eddigi eredményei, hogy 2018 év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden befejeződött a tervezett levéltári kutatás, elkészült a kutatás eredményeit magába foglaló cégadatbázis és kiadták az első tanulmánygyűjtemény, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be. Ez a kiterjedt kutatás a bácskai Tisza-mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza.

A kiadvány elsődleges feladata, hogy a lehető legközérthetőbb stílusban szólítsa meg az olvasókat, illetve, hogy bevezesse a közgyűjtemények izgalmas világába. A nagyszabású kutatómunkának az eredményeit és eseményeit egy honlapon tették közzé, melyet megtalálhatnak az www.ipalives.com címen.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VMDK: Mi folytatjuk! - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 15:11 ]
Egy 64 éves nő meghalt, míg vele egyidős férje megsérült abban a tűzben, amely éjfél körül ütött ki óbecsei otthonukban, tudta meg a 021.rs. A tűz a Sever Đurkić utcában ütött ki, ahol a lakás egy része leégett. A 021.rs nem hivatalos információi szerint telefonon jelentették, hogy füstöt és tüzet észleltek a...
2022. DECEMBER 7.
[ 10:08 ]
Jótékonysági rendezvényt szervez jószándékú kishegyesiek egy csoportja. December 10-én, szombaton a helyi nyugdíjas otthon épületében Retro Party elnevezéssel szervezik meg az este, melynek keretében karaoke versenyt is szerveznek. Elsősorban az egykori jugoszláv térség népszerű zeneszámainak kedvelői adhatják elő...
2022. DECEMBER 6.
[ 21:41 ]
Hétfő este a szabadkai kis korzón megnyílt a sorrendben tizenegyedik Winterfest karácsonyi vásár, amit az idén is a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezett az önkormányzat támogatásával. A vásár több mint egy hónapon át látogatható, azaz egészen január 8-áig. A kínálat ezúttal is színes és gazdag....
2022. DECEMBER 6.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban