Vajdaság
Szabadka: A kormány védetté nyilvánította az épületeket, mégis lerombolták őket

Ismét nagy felháborodást keltett Szabadkán egy hármas házrombolás: a Radić fivérek utca bal oldalán a 41., 43. és 45. szám alatti épületeket bontották le mintegy tíz nappal ezelőtt. Az ügy érdekessége, hogy a szerb kormány idén júliusban nyilvánította az utcát a kulturális örökség részévé, az elpusztított épületeket pedig különös jelentőségűvé. Az erről szóló határozat idén július 12-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, írja a Subotica.com portál.

Ezzel egyidejűleg a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, amely engedélye nélkül az utcában semmiféle felújítás, átalakítás nem végezhető el, elindított egy folyamatot, amelynek célja néhány épület átminősítése, vagyis a védettség megszüntetése.

Habár a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet nem hozott döntést az átminősítésekről, Szabadka Város Képviselő Testülete október 10-én elfogadott egy határozatot a városrész részletes rendezési tervének a módosításáról, miszerint ezen épületek lebonthatóak.

A portál szerint a döntésnek legjobban a DG Kompani cég örült, s miután megkapták a jóváhagyást az építésügyi titkárságtól, húsz napon belül a szóbanforgó három épületet máris lerombolták.

Logikus kérdés, hogy a Községközi Műemlékvédelmi Intézet miért nem várta meg a köztársasági szintről az engedélyt a bontáshoz?

Helyi szinten a portál újságírói nem kaptak választ a kérdéseikre,

érkezett viszont egy reagálás Belgrádból, miszerint az épületeket vissza kell állítani eredeti állapotukba. Az átirat szerint a Községközi Műemlékvédelmi Intézet kötelessége a rábízott épített értékek védelme, ezért utasítaniuk kell a beruházót, hogy a legrövidebb időn belül állítsák vissza az eredeti állapotokat.

A történtekről a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet értesíti az illetékes minisztériumot, de Szabadka Város Képviselő-testületét is.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 9. [ 8:51 ]

Szerbiában a műemlékvédelem csak erősen korlátozott módon képes érvényt szerezni az előírásoknak. A pénz és a befolyás az úr. Garázdálkodás folyik nagyobb városainkban, de az agglomerációhoz tartozó településeken még ettől is rosszabb a helyzet.


Sètáló
2019. NOVEMBER 7. [ 10:50 ]

Ahogy láttam a folytatásban is kèszül rombolás, mivel már a 67. Illetve a 71. szám alatt lèvő èpületeket is bontják. Feltètelezem ott is hasonló dolog kèszül. Sètáló


A Duna apatini szakaszán a horgászok ma egy holttestre bukkantak. A nyomozáshoz közeli forrásokból a Kurir úgy értesült, a 60 éves apatini Mészáros Ferencről van szó. A férfi egy héttel ezelőtt tűnt el. Az erdőgazdaság irodaépületétől nem messze egy arra járó egy kerékpárt talált, amely mellett ott volt egy...
2020. MÁJUS 28.
[ 18:50 ]
Bíró Károlynak, Szabadka egykori polgármesterének, I. Péter szerb királynak és Ivan Antunović püspöknek emel szobrot a város. Az erről szóló határozatokat csütörtöki ülésén fogadta el a városi képviselő-testület. Bíró Károly 1902 és 1918 között irányította Szabadkát, s valójában ő tette várossá Európa...
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Egy teljesen felújított, a gyerekek számára létrehozott játszóházzal bővült Kispiac. Az épületet Magyarkanizsa önkormányzata és Kispiac helyi közössége biztosította a helyi Ékeszer Nőegyletnek, így a teljes felújítás után pedig ma végre birtokba vehették a gyerekek a számukra kialakított játszóházat, így nagy volt...
2020. MÁJUS 28.
[ 15:54 ]
Beolvasás folyamatban