Vajdaság
Szabadka: A kormány védetté nyilvánította az épületeket, mégis lerombolták őket

Ismét nagy felháborodást keltett Szabadkán egy hármas házrombolás: a Radić fivérek utca bal oldalán a 41., 43. és 45. szám alatti épületeket bontották le mintegy tíz nappal ezelőtt. Az ügy érdekessége, hogy a szerb kormány idén júliusban nyilvánította az utcát a kulturális örökség részévé, az elpusztított épületeket pedig különös jelentőségűvé. Az erről szóló határozat idén július 12-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, írja a Subotica.com portál.

Ezzel egyidejűleg a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, amely engedélye nélkül az utcában semmiféle felújítás, átalakítás nem végezhető el, elindított egy folyamatot, amelynek célja néhány épület átminősítése, vagyis a védettség megszüntetése.

Habár a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet nem hozott döntést az átminősítésekről, Szabadka Város Képviselő Testülete október 10-én elfogadott egy határozatot a városrész részletes rendezési tervének a módosításáról, miszerint ezen épületek lebonthatóak.

A portál szerint a döntésnek legjobban a DG Kompani cég örült, s miután megkapták a jóváhagyást az építésügyi titkárságtól, húsz napon belül a szóbanforgó három épületet máris lerombolták.

Logikus kérdés, hogy a Községközi Műemlékvédelmi Intézet miért nem várta meg a köztársasági szintről az engedélyt a bontáshoz?

Helyi szinten a portál újságírói nem kaptak választ a kérdéseikre,

érkezett viszont egy reagálás Belgrádból, miszerint az épületeket vissza kell állítani eredeti állapotukba. Az átirat szerint a Községközi Műemlékvédelmi Intézet kötelessége a rábízott épített értékek védelme, ezért utasítaniuk kell a beruházót, hogy a legrövidebb időn belül állítsák vissza az eredeti állapotokat.

A történtekről a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet értesíti az illetékes minisztériumot, de Szabadka Város Képviselő-testületét is.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 9. [ 8:51 ]

Szerbiában a műemlékvédelem csak erősen korlátozott módon képes érvényt szerezni az előírásoknak. A pénz és a befolyás az úr. Garázdálkodás folyik nagyobb városainkban, de az agglomerációhoz tartozó településeken még ettől is rosszabb a helyzet.


Sètáló
2019. NOVEMBER 7. [ 10:50 ]

Ahogy láttam a folytatásban is kèszül rombolás, mivel már a 67. Illetve a 71. szám alatt lèvő èpületeket is bontják. Feltètelezem ott is hasonló dolog kèszül. Sètáló


A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben az első osztályba iratkozott tanulók részére 10.000 forint értékű iskolakezdési ösztöndíjat adományoz. A 2019–2020-as tanévtől kezdve már nemcsak a szórványban élő magyar elsősök részesülnek...
2019. NOVEMBER 20.
[ 22:06 ]
Egyre több illegális bevándorló van Szerbiában a magyar határ közelében, évek óta nem volt annyi migráns a határ mellett fekvő Magyarkanizsán, mint az utóbbi hetekben - közölték az illetékesek. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkzva elmondta, hogy válságstábot...
2019. NOVEMBER 20.
[ 10:08 ]
Pancsován az elmúlt két hónapban intenzíven dolgoznak a a város területén található kisebb illegális szemétlerakók problémájának megoldásán. A település több pontján már évek óta léteznek kisebb, illegális szemétlerakók. Annak ellenére, hogy ezekről a helyekről folyamatosan eltakarítják a szemetet, néhány nap...
2019. NOVEMBER 19.
[ 15:54 ]
Beolvasás folyamatban