Vajdaság
Nem zárják be a muzslyai iskolát

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola számlája augusztus eleje óta zárolva van, de a tanítás folyamatos, semmit hátrányuk nem származott sem a diákoknak, sem a szülőknek a pénzügyi gondok miatt. A tanítás zökkenőmentesen folyik a tanév kezdetétől - hallottuk Molnár Attilától, az iskola igazgatójától.

A tarthatatlan helyzet kapcsán a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete fordult egyes médiumokhoz, hogy hírt adjon az előállt helyzetről, ugyanis az iskola zárolt számlája miatt nem tudják kifizetni a dolgozóknak az útiköltséget, a végkielégítéseket, a díjakat, és attól tartanak, hogy a hidegre való tekintettel maholnap fűtés nélkül is maradhatnak.

Velizar Monić, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének iskolai vezetője elmondta, nekik kötelességük, hogy a dolgozók érdekeit védjék, és a holnapra összehívott gyűlésen fogják eldönteni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak. Tartottak már figyelmeztető sztrájkot, de semmilyen pozitív hatást nem értek el, nem kaptak még választ sem a minisztériumból, hogy mikor esedékes az iskola bankszámlájának a feloldása, ami a szakszervezeti tagok szerint éppen az Oktatási Minisztérium illetékeseinek nem megfelelő tevékenységéből eredt.

Valójában már február óta mindenki azon ügyködik, hogy ez a gond orvosolva legyen, az iskola is, a minisztérium, de még a nagybecskereki önkormányzat illetékesei is azon fáradoznak, hogy mielőbb rendezzék a helyzetet, illetve hogy az iskolában a munka továbbra is normálisan folytatódjon.

Az előzményről az iskolaigazgató elmondta, hogy 64 tanár beperelte az iskolát még 2016-ban, mert a Minisztérium nem fizetett be nekik valami járulékot a 2014. évből. A mintegy ötezer dináros tartozás felduzzadt körülbelül százezer dinárosra, és jelen pillanatban 55 tanárnak befizették az összeget, még kilenc ügy intézése folyamatban van.

Szerdán ülést tartanak a tanügyi dolgozók részére a Szervó Mihály Általános Iskolában, és azon az összejövetelen döntik el a pedagógusok, hogyan lépnek tovább. A tanintézmény vezetője szerint a híresztelések ellenére nem fog bezárni az iskola. A helyzet rendezéséig az önkormányzat illetékeseinek jóvoltából a számlák kifizetése általuk, egy ideiglenes megoldás szerint történik.

A muzslyai iskolában egyébként két szakszervezet működik, egyik a már említett Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete, a másik pedig a Szerbiai Tanügyi Munkások Szakszervezetének Uniója, ez utóbbi tömegesebb, és a dolgozók legnagyobb része pedig nem kötelezte el magát egyik szakszervezetnél sem.

Kovács Jolánka, a független szakszervezet tagja, könyvtáros szomorúnak tartja a helyzetet, hiszen a gyerekek létszáma is nagyon lecsökkent, és akkor ilyen dolgokkal kell foglalkozniuk, ugyanakkor szerinte majd holnap kiderül, hogy mennyire lesznek a pedagógusok egységesek.

Bíró István, a Szerbiai Tanügyi Munkások Szakszervezetének Uniója egyik tagjának véleménye szerint nem szabad, hogy leálljon a tanítás, szégyen, hogy 4-5000 dinár miatt személyenként százezreket kell fizetniük az illetékeseknek, és ha beszüntetnék a tanítást, nemcsak az iskolára nézve lenne szégyen, hanem még az országra, sőt Európára is, hogy ilyesmit meg lehet engedni egy országban.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szentmihályi családi advent - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 22:25 ]
Közel 15 millió dináros keretből folyósít vissza nem térítendő támogatásokat a topolyai önkormányzat a mezőgazdasági termelőknek. Családi gazdaságok pályázhattak és idén rekordszámú, 730 igénylés érkezett és kivétel nélkül meg is felelnek a pályázati kiírásnak. Az első 200 termelő már alá is írta a...
2019. DECEMBER 6.
[ 20:37 ]
Az elmúlt napokban nagy felháborodást keltett Szabadkán a Radić fivérek utcában több régi épület lebontása, a zöld Zsolnay szökőkút tervezett lerombolása, illetve sokak szerint a sétálóövezetben a városképet csúfító hirdetőtáblák kihelyezése. A szabadkai Természet és Társadalom polgári kezdeményezés...
2019. DECEMBER 6.
[ 16:22 ]
Tovább fokozódik az elmúlt hetekben is tapasztalt migránsáradat okozta feszültség Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson. Egyre több illegális bevándorló dönt úgy, hogy a Tisza-parti települések környékén próbál meg átjutni Magyarországra. A helyiek félnek, dühösek és türelmetlenek, csakúgy mint a migránsok, ezért a...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban