Vajdaság
Magyar Levente: Világszínvonalú vajdasági turisztikai infrastruktúra létrehozása a cél
Újabb három Prosperitati pályázatot hirdettek meg
Betűméret:             

A magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program eddig csaknem 300 millió eurónyi fejlesztést hozott a Vajdaságba, közvetlenül és közvetve több ezer új munkahelyet teremtett, közel ezer családot segített méltó lakhatási körülményekhez, s több ezer gazdaság termelési lehetőségei korszerűsödhettek, összegezte pénteken Szabadkán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével ismertette az új pályázási lehetőségeket.

Magyar Levente elmondta, azért indult a mezőgazdasági és iparfejlesztési pályázatokkal a program, mert úgy vélték, ezeken a területeken kell a leggyorsabban valamit tenniük. Most pedig eljött az ideje, hogy tovább lépjenek és olyan ágazatokba is fektessenek, amelyekre korábban nem jutott forrás.

- Szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy az elkövetkező években Vajdaságban létrejöjjön egy világszínvonalú turisztikai infrastruktúra. Elindítunk egy olyan kiírást, amelyek a közepes- és nagyvállalkozásokat segítik ebben a szektorban, elsősorban a szálláshely fejlesztésre fókuszálva. A későbbiekben szeretnénk olyan kiírásokat is foganatosítani, amelyek többtíz milliós nagyságrendű turisztikai attrakciófejlesztésre ad majd alkalmat. A másik irány, amelyben ma elkezdünk építkezni, a már meglévő vállalkozások hatékonyság és termelékenységnövekedésének az erősítése. Olyan pályázatokat kívánunk kiírni, amelyek az innovációt és a kutatás-fejlesztést segítik. Vajdaság és Szerbia is elért arra a szintre, hogy az elsődleges probléma már nem a munkanélküliség, hanem az, hogy hogyan tudjuk még versenyképesebbé tenni a vállalkozásokat – mondta Magyar Levente.

Kijelentette, hogy a vajdasági magyarok gazdasági boldogulásának elősegítése és a magyar-szerb kapcsolatok további erősítése a célja a magyar kormány által támogatott térség- és gazdaságfejlesztési programnak.

Pásztor István az újabb kiírások kapcsán elmondta, hogy két turisztikai és egy technológiai fejlesztésre szolgáló pályázat kerül kiírásra.

- A technológiafejlesztési egy nagyléptékű pályázat lesz, aminek a minimális értéke 100 ezer, a maximális pedig 3 millió euró. Ezeken a pályázatokon azok vehetnek részt, akik eddig is részt vettek a hasonló pályázatokon, tehát vajdasági székhelyű jogi személyek, a tulajdonosaik kettős állampolgárok, vagy hogyha nem, akkor nagyszámú kettős állampolgárt foglalkoztatnak. Tervezésre, ingatlanvásárlásra, illetve technológia beszerzésre nyújt lehetőséget ez a pályázat. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy ezek a cégek versenyképesebbek tudjanak lenni.

A két turisztikai pályázat szálláskapacitások és rendezvénykapacitások megerősítését szolgálják.

- A rendelkezésre álló keret a szálláskapacitások bővítésénél mintegy 7 millió euró, ez is nagyléptékű fejlesztés, a minimális összeg itt is 100 ezer euró, a maximális pedig 3 millió euró. Az a szándékunk, hogy előkészített fejlesztéseket finanszírozzunk, tehát csak úgy lehet pályázni, ha már engedélyezett tervdokumentáció a pályázó rendelkezésére.

Pásztor István azt is elmondta, hogy szeretnék kibővíteni a támogatás területét.

- Pályázási lehetőséget biztosítunk belgrádi turisztikai fejlesztési lehetőségekre. Azt látjuk, hogy vannak vajdasági magyar vállalkozók, akik ebben gondolkodnak, s fontos volna, ha a szerb fővárosban is különböző turisztikai ajánlatokkal meg tudnánk jelenni.

A sajtótájékoztatón Pásztor István ismertette a Prosperitati pályázatok eddigi eredményeit is. Máig összesen 44 pályázati kiírás jelent meg 7 pályázási körben, mezőgazdaság, turizmus, falusi házvásárlás és vállalkozásfejlesztési kategóriákban. Összesen 14400 pályázat érkezett be, amelyekből 12591-et támogattak. A projektek összértéke 86,6 milliárd forint (32,1 milliárd dinár).

A programban 175 településről nyertek támogatást, ami a 45 vajdasági önkormányzatból 39-et fed le.

A közepes lépétkű fejlesztések pályázói vállalták, hogy összesen 550 új munkahelyet nyitnak meg. Pásztor István kiemelte, hogy az átlagfizetések is emelkedtek ezen cégeknél átlagosan 8 és fél ezer dinárral, azaz 38 és fél ezer dinárról 47 ezer dinárra nőttek. A nagyléptékű beruházások eredményeként 720 új munkahely megnyitását vállalták 2019 végéig, az integrátorok pedig közel 4 ezer termelőtől vásárolják meg a mezőgazdasági termékeket. A nagyvállalatokban is nőttek a bérek átlagban 11 és fél ezer dinárral, s most a havi fizetés 50 ezer dinár fölött van.

Megszervezték az online gazdaképzést. A rendszerben jelenleg 799 egyéni felhasználó van regisztrálva, 3770 kurzus-beiratkozás történt, melynek eredménye 2081 teljesített kurzus.

A mentorprogramot is sikeresen meghirdették. Mentorjelöltként közel 30 olyan vajdasági nagyvállalkozó veszt részt a képzésen, aki sikerrel pályázott a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési programjának a támogatására. A programban mentoronként 1-3 kisvállalkozó kapcsolódik be, ami jelenleg 58 mentoráltat jelent.

A sajtótájékoztatón a VMSZ elnöke beszámolt arról is, hogy hamarosan elindul a Vállalkozz, Vajdaság! online fejlesztési program, amely vajdasági magyar egyéni-, mikro- és kisvállalkozások fejlesztése céljából jön létre.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az áldozat három évig nem vette fel a szociális segélyt, ez vált gyanússá. Kiderült, hogy a férfi már nem él, a saját fia gyilkolta meg. Az elkövető a 37 éves J. M., a borzalom pedig Szabadkán, a Szerb sor egyik házában történt még 2021-ben. Apa és fia összeszólalkozott, végül a veszekedés leszámolásba torkollott:...
2024. JÚNIUS 11.
[ 9:23 ]
Az európai parlamenti választások után a Fidesz-KDNP-nek 11 képviselője lesz az EP-ben. Ezzel az eredménnyel a listán nyolcadik helyen álló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, a párt alelnöke is bejut az Európai Parlamentbe. A szakpolitikus közösségi oldalán fejezte ki köszönetét dr. Pásztor...
2024. JÚNIUS 10.
[ 12:17 ]
A hajnali órákban ismét vihar vonult végig Vajdaságon. Míg hajnali 4 óra körül villámlással, erős esővel indult a vihar, mire elérte Felsőhegyet és Zentát, már jég is társult hozzá. A közösségi oldalon megosztott képek szerint a jég nem volt túl nagy, borsónagyságú lehetett, ám bőségesen kaptak belőle az arra...
2024. JÚNIUS 9.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban