Vajdaság
Verbász: A drága szennyvíztisztító kapacitásának még negyedét sem használják ki

A Gaia rovatból átvett anyag

Nyolc év után fejezték be Verbászon a központi szennyvíztisztító telepet, de – mint a Novosti írja – az ügy nem oldódott meg, mivel biztosítani kell az üzem gazdaságos működését, ami nem könnyű, mert nincs elegendő felhasználó.

A telep kiépítését több mint 20 millió euróval támogatta az Európai Unió, hogy megvédhessék a Duna–Tisza–Duna-csatornát és mellékágait, amelyek közül az egyikbe a múlt hónapban ipari hulladék került a szenttamási és az óbecsei csatornáig, ami tömeges halpusztulást okozott.

A telep optimális működése a feltétele annak, hogy elkezdődjön a verbászi csatorna tisztítása, amely a Norvég Vízkutatási Intézet jelentése szerint Európa legsötétebb környezetvédelmi pontja. A telep szűrőit jelenleg 7000 köbméter szennyvíz éri el, ami kapacitásának mindössze 24 százaléka.

„A telep működésére 2019 végéig 10-10 millió dinár biztosított Verbász és Kúla községi költségvetéséből, a cél pedig az, hogy minél előbb megállapítsák a díjat, amelyet a felhasználók fizetnének a szennyvíztisztításért. A megfizettetési rendszerbe bekapcsolódna a kommunális közvállalat, kommunális szolgáltatásainak elszámolásán keresztül” – mondta a Novostinak Ranko Mitrović, a Prečistač Vrbas – Kula községközi közvállalat megbízott igazgatója. Ez az első ilyen vállalat Szerbiában, s a telep irányítására hozták létre.

Mitrović elmondta, a telep elkezdett biogázt termelni a szennyvízből elkülönített üledékből. A biogáz használatával megtakarítják a telep fix költségeit, s ezzel csökkentik a tisztítási költségeket, amelynek változó része szintén csökkenthető lenne, de csak, ha nőne a felhasználók száma.

A tervek szerint a telep átveszi a verbászi és a kúlai községben lévő települések csatornahálózataiból a vizet. Verbászon, Kúlán és Cservenkán a hálózat már majdnem elkészült, de sok háztartást még nem kapcsoltak rá, habár megvan rá a lehetőség. Az van még hátra, hogy kiépítsék Verbász község öt falvában a csatornahálózatot, amihez a köztársaság és a tartomány támogatását várják.

A telep fenntarthatósága leginkább akkor lenne biztosítható, ha a központi szennyvíztisztítóra rákapcsolódnának a nagyobb ipari telepek, mint amilyen a Carnex, a Vital és a Medela Verbászon, a Jaffa és a cukorgyár Cservenkán. Mitrović azt mondta, ezek a gyárak arra várnak, hogy megállapítsák a szennyvíztisztítás árát, hogy eldönthessék, kifizetődik-e számukra, hogy a telep felé tereljék a szennyvizet. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar határkerítés miatt a bácskai oldalon egyre nehezebb az illegális határátlépés, a migránsok jelentős része emiatt átkel a Tiszán, s a bánsági oldalon próbálkozik, a hármashatárnál megkerülve a kerítést. Majdányon és Rábén az ott élők szerint tarthatatlanná vált a helyzet. Domonkos Szilvia községi...
2020. JANUÁR 28.
[ 20:22 ]
Fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható a keddi nap folyamán Horgoson, miután hajnalban mintegy 70 fős migráns csoport megpróbálta áttörni a határkaput Röszke 2-n, hogy bejusson az EU területére. A sikertelen akció után a bevándorlók Horgos különböző pontjain kezdtek csoportosulni, ami aggodalommal töltötte el a...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:17 ]
Szerbiában népessége már évtizedek óta csökken. A fő ok az elvándorlás és a negatív népszaporulat. Ugyanezek a tényezők játszanak szerepet abban is, hogy Vajdaság tartomány lakossága évente 10 ezer fővel csökken. Szerbia lakossága évente 37 ezer fővel csökken, mára már kevesebb, mint 7 millió fő él...
2020. JANUÁR 28.
[ 15:04 ]
Beolvasás folyamatban