Vajdaság
Verbász: A drága szennyvíztisztító kapacitásának még negyedét sem használják ki

A Gaia rovatból átvett anyag

Nyolc év után fejezték be Verbászon a központi szennyvíztisztító telepet, de – mint a Novosti írja – az ügy nem oldódott meg, mivel biztosítani kell az üzem gazdaságos működését, ami nem könnyű, mert nincs elegendő felhasználó.

A telep kiépítését több mint 20 millió euróval támogatta az Európai Unió, hogy megvédhessék a Duna–Tisza–Duna-csatornát és mellékágait, amelyek közül az egyikbe a múlt hónapban ipari hulladék került a szenttamási és az óbecsei csatornáig, ami tömeges halpusztulást okozott.

A telep optimális működése a feltétele annak, hogy elkezdődjön a verbászi csatorna tisztítása, amely a Norvég Vízkutatási Intézet jelentése szerint Európa legsötétebb környezetvédelmi pontja. A telep szűrőit jelenleg 7000 köbméter szennyvíz éri el, ami kapacitásának mindössze 24 százaléka.

„A telep működésére 2019 végéig 10-10 millió dinár biztosított Verbász és Kúla községi költségvetéséből, a cél pedig az, hogy minél előbb megállapítsák a díjat, amelyet a felhasználók fizetnének a szennyvíztisztításért. A megfizettetési rendszerbe bekapcsolódna a kommunális közvállalat, kommunális szolgáltatásainak elszámolásán keresztül” – mondta a Novostinak Ranko Mitrović, a Prečistač Vrbas – Kula községközi közvállalat megbízott igazgatója. Ez az első ilyen vállalat Szerbiában, s a telep irányítására hozták létre.

Mitrović elmondta, a telep elkezdett biogázt termelni a szennyvízből elkülönített üledékből. A biogáz használatával megtakarítják a telep fix költségeit, s ezzel csökkentik a tisztítási költségeket, amelynek változó része szintén csökkenthető lenne, de csak, ha nőne a felhasználók száma.

A tervek szerint a telep átveszi a verbászi és a kúlai községben lévő települések csatornahálózataiból a vizet. Verbászon, Kúlán és Cservenkán a hálózat már majdnem elkészült, de sok háztartást még nem kapcsoltak rá, habár megvan rá a lehetőség. Az van még hátra, hogy kiépítsék Verbász község öt falvában a csatornahálózatot, amihez a köztársaság és a tartomány támogatását várják.

A telep fenntarthatósága leginkább akkor lenne biztosítható, ha a központi szennyvíztisztítóra rákapcsolódnának a nagyobb ipari telepek, mint amilyen a Carnex, a Vital és a Medela Verbászon, a Jaffa és a cukorgyár Cservenkán. Mitrović azt mondta, ezek a gyárak arra várnak, hogy megállapítsák a szennyvíztisztítás árát, hogy eldönthessék, kifizetődik-e számukra, hogy a telep felé tereljék a szennyvizet. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Versec: Mégsem fojtották meg a kisbabát - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:07 ]
Egy egyhónapos kisbaba holttestére bukkantak a Versec községbeli Fürjes faluban. Az első, nem hivatalos információk szerint a babát megfojtották. A gyermek holttestét egy családi házban találták meg, látható sérülések nélkül, de a pancsovai Felső Ügyészség által elrendelt boncolás megállapította, hogy a kisbaba...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 10:08 ]
A begaszentgyörgyi Agroživ valamikor több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, és ez volt a község legnagyobb vállalata. Problémáik akkor kezdődtek, amikor gazdasági visszaélések gyanúja miatt letartóztatták a társaság csaknem teljes vezetését, összesen 19 embert. A hosszan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesületének tagjai ma vehették át azokat a könyvadományokat, amelyeket az anyaországból kaptak. Hozzájuk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által kerültek el a kiadványok, amelyet a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított a családszervezeteknek, a KCSSZ...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Beolvasás folyamatban