Vajdaság
Oromhegyes: Nem mindennapi zeneóra és Modern Folking műhelymunka az általános iskolában

Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettesék meg a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket.

A nem mindennapi zeneórán a gyerekek többek között megtanulták milyen hangszer az a doromb és a tambura, valamint hogy mi a különbség az egyes furulyák között, de szóba került a hegedű és a klarinét is. A számos hangszer mellett pedig dalokat is felelevenítettek, és az alapvető zenei ismeretüket is bővítették.

A negyven perces órán a gyerekek segítségére ebben Bakos Árpád zeneoktató, Balša Pešikan és Leonid Pilipović zenészek voltak. Bakos Árpád elmondta, próbáltak nem mindennapi hangszereket felsorakoztatni, hogy minél érdekesebb legyen a gyerekek számára.

- Néhány fúvós hangszert hoztunk el, furulyákat, kis dorombot, ami ugye mindenkinek érdekes, mert ritka hangszer, ritkán hallani főleg élőben, de volt itt tambura, ami persze teljesen közismert a Vajdaságban és a koboz, ami ugye az én hangszerem és ami szintén nagyon ritka és kevesen játszanak rajta Vajdaságban. Magyarországon már igen nagy reneszánszát éli most a koboz muzsika. Ezzel próbáljuk a gyerekeket megfogni, már csak azért is, mert ötödik, hatodikban igen könnyű még velük énekelni órán, hetedikesekkel már kicsit nehéz, a nyolcadikosokra pedig azt kell mondanom, hogy ember legyen a talpán, aki megénekelteti őket – mesélte a csantavéri zeneoktató.

Vígi László, a rendezvény szervezője kiemelte, az esemény célja az volt, hogy kilépjenek a megszokott zeneoktatásból. Arra törekednek, hogy ilyen módon szerettessék meg többek között a népzenét, és hogy a gyerekek felismerjék ebben a meseszerűséget és a szórakozást.

Az esemény a Modern Folking projekt részeként egy IPA pályázat keretein belül a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható a keddi nap folyamán Horgoson, miután hajnalban mintegy 70 fős migráns csoport megpróbálta áttörni a határkaput Röszke 2-n, hogy bejusson az EU területére. A sikertelen akció után a bevándorlók Horgos különböző pontjain kezdtek csoportosulni, ami aggodalommal töltötte el a...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:17 ]
Szerbiában népessége már évtizedek óta csökken. A fő ok az elvándorlás és a negatív népszaporulat. Ugyanezek a tényezők játszanak szerepet abban is, hogy Vajdaság tartomány lakossága évente 10 ezer fővel csökken. Szerbia lakossága évente 37 ezer fővel csökken, mára már kevesebb, mint 7 millió fő él...
2020. JANUÁR 28.
[ 15:04 ]
Kedd délelőtt Horgos központi részén, az úgynevezett Lantos kocsma előtt, majd utána a központban a migránsok nagyobb csoportjára lettek figyelmesek a helybeleik. Feltételezik, hogy azokról a bevándorlókról van szó, akik hajnalban megpróbáltak betörni a Horgos 2 határátkelőhelyen Magyarország területére. A helybeleik...
2020. JANUÁR 28.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban