Vajdaság
Oromhegyes: Nem mindennapi zeneóra és Modern Folking műhelymunka az általános iskolában

Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettesék meg a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket.

A nem mindennapi zeneórán a gyerekek többek között megtanulták milyen hangszer az a doromb és a tambura, valamint hogy mi a különbség az egyes furulyák között, de szóba került a hegedű és a klarinét is. A számos hangszer mellett pedig dalokat is felelevenítettek, és az alapvető zenei ismeretüket is bővítették.

A negyven perces órán a gyerekek segítségére ebben Bakos Árpád zeneoktató, Balša Pešikan és Leonid Pilipović zenészek voltak. Bakos Árpád elmondta, próbáltak nem mindennapi hangszereket felsorakoztatni, hogy minél érdekesebb legyen a gyerekek számára.

- Néhány fúvós hangszert hoztunk el, furulyákat, kis dorombot, ami ugye mindenkinek érdekes, mert ritka hangszer, ritkán hallani főleg élőben, de volt itt tambura, ami persze teljesen közismert a Vajdaságban és a koboz, ami ugye az én hangszerem és ami szintén nagyon ritka és kevesen játszanak rajta Vajdaságban. Magyarországon már igen nagy reneszánszát éli most a koboz muzsika. Ezzel próbáljuk a gyerekeket megfogni, már csak azért is, mert ötödik, hatodikban igen könnyű még velük énekelni órán, hetedikesekkel már kicsit nehéz, a nyolcadikosokra pedig azt kell mondanom, hogy ember legyen a talpán, aki megénekelteti őket – mesélte a csantavéri zeneoktató.

Vígi László, a rendezvény szervezője kiemelte, az esemény célja az volt, hogy kilépjenek a megszokott zeneoktatásból. Arra törekednek, hogy ilyen módon szerettessék meg többek között a népzenét, és hogy a gyerekek felismerjék ebben a meseszerűséget és a szórakozást.

Az esemény a Modern Folking projekt részeként egy IPA pályázat keretein belül a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Versec: Mégsem fojtották meg a kisbabát - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:07 ]
Egy egyhónapos kisbaba holttestére bukkantak a Versec községbeli Fürjes faluban. Az első, nem hivatalos információk szerint a babát megfojtották. A gyermek holttestét egy családi házban találták meg, látható sérülések nélkül, de a pancsovai Felső Ügyészség által elrendelt boncolás megállapította, hogy a kisbaba...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 10:08 ]
A begaszentgyörgyi Agroživ valamikor több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, és ez volt a község legnagyobb vállalata. Problémáik akkor kezdődtek, amikor gazdasági visszaélések gyanúja miatt letartóztatták a társaság csaknem teljes vezetését, összesen 19 embert. A hosszan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesületének tagjai ma vehették át azokat a könyvadományokat, amelyeket az anyaországból kaptak. Hozzájuk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által kerültek el a kiadványok, amelyet a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított a családszervezeteknek, a KCSSZ...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Beolvasás folyamatban