Vajdaság
Migránsválság: Intézkedéseket követelnek a hármashatárnál élők

A magyar határkerítés miatt a bácskai oldalon egyre nehezebb az illegális határátlépés, a migránsok jelentős része emiatt átkel a Tiszán, s a bánsági oldalon próbálkozik, a hármashatárnál megkerülve a kerítést.

Majdányon és Rábén az ott élők szerint tarthatatlanná vált a helyzet. Domonkos Szilvia községi képviselő, az oroszlámosi iskola igazgatóhelyettese a közösségi hálón üzent az onnan elszármazottaknak, miszerint nagyon sok a betolakodó, minden lakatlan házba betörnek. Igazi csemege a számukra, ha az adott házban van víz és áram is. Melegednek, mobilt töltenek, otthon érzik magukat. Általában a házon belül a szoba padlóján raknak tüzet és be is piszkolnak. A rendőrök kihajtják őket, de visszamennek. Tarthatatlan állapot, fogalmaz Domonkos Szilvia.

A kialakult helyzettel hétfői ülésén foglalkozott Majdány-Rábé Helyi Közösség tanácsa is. Elhangzott, hogy a migránsok, miután sorra beköltöztek az üres házakba, már a lakókkal rendelkező otthonokban is megjelentek. A helyiek félelme napról-napra fokozódik, többé nem érzik magukat biztonságban. Ezért a Helyi Közösség Tanácsa halasztást nem tűrő intézkedéseket javasol a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében, melyeket záradék formájában fogalmazott meg és továbbít az illetékes szervekhez.

A záradék négy pontot tartalmaz:

1. A Helyi Közösség azonnali hatállyal kéri az illegális bevándorlók által birtokba vett /használt házak kiürítését mindkét faluban.

2. A Helyi Közösség területén található köztulajdonban lévő létesítmények (Helyi Közösség épülete, öltözők, művelődési otthon, iskola) rendszeres ellenőrzését.

3. 24 órás, állandó rendőri illetve határrendészeti jelenlétet és járőrözést mindkét faluban, azonnali hatállyal.

4. A gyerekek és az utasok biztonsága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket az autóbuszjáratokon és a buszmegállókban, valamint a migránsok szállításának megtiltását a tömegközlekedési eszközökön a község területén közlekedő járatokon.

A felmerült problémák megoldása érdekében a Tanács ezeket a kéréseket a legrövidebb időn belül személyesen továbbítja az illetékes szervekhez, állt a közleményben.

Az első intézkedés már életbe is lépet, miszerint mától, azaz keddtől a gyerekek biztonsága miatt a diákbusz az iskoláig szállítja a tanulókat, és órák után szintén az iskola előtt veszi fel őket.

A közösségi oldalakon arra kérik a két falu polgárait, hogy jelentsék, ha illegális házfoglalást tapasztalnak. A törökkanizsai rendőrség száma (0230) 81-035, a határőrség száma pedig (0230) 454-849.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Szilvia
2020. JANUÁR 30. [ 17:10 ]

Ismetelten mondom, a valsag egesz Torokkanizsa kozseget erinti. Majdan es Rabe mellett Oroszlamos is epp ugy erintve van, sot. Igy is vannak a faluban, meg meg az onnan elkuldottek is ide jonnek vissza. De annak is megvan az oka, miert csak ezt a ket falut emlegetik folyton..


A határok lezárása, a részleges kijárási tilalom bevezetése ellenére is zökkenőmentesen folyik az oktatás a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ különféle képzésein együttműködve a magyarországi felsőoktatási intézményekkel. A távoktatásra való átállás sikeres volt, mondja Kosányi...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 12:10 ]
Szerbiában a rendkívüli állapot miatt idén online szervezik meg a jelentkezést a tehetséggondozó gimnáziumokba. A minisztérium mindössze egy hetet adott ennek lebonyolítására. Az ügyintézés kizárólag szerb nyelven, cirill írásmóddal történhet azon a honlapon, amit a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 11:45 ]
Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Saša Santovac, alpolgármester, valamint három segédjük, Duško Radišić, Simo Salapura és Dragan Ćapin - akik mindannyian házi karanténban vannak, mert a koronavírussal megfertőzött Pero Pilipović, tanácstaggal kapcsolatban voltak, akit Újvidéken a Klinikai Központban ápolnak -...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 19:58 ]
Beolvasás folyamatban