Vajdaság
Szabadka: A Vegyészeti-Technológiai Iskola is bekapcsolódott a koronavírus elleni küzdelembe

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában sikerült egy hatékony fertőtlenítő szert előállítani a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, írja a belgrádi Večernje Novosti online kiadása.

Az iskolában már korábban is működött a diákszövetkezet, a tanulók különféle termékeket, folyékony szappant állítottak elő, most viszont alkalmazkodva a járványhelyzethez, fertőtlenítőszert készítettek a tanárok, nyilatkozta a lapnak Nikola Matković igazgató.

A lapnak nyilatkozva a pedagógusok elmondták, hogy a távoktatás nagy kihívás a számukra, mivel szakiskola révén rengeteg náluk a gyakorlati foglalkozás. Interneten általában elmondják a tananyagot a diákoknak, de be is akarták mutatni, hogy a gyakorlatban miről is van szó, s megfelelő berendezéseken előállították a fertőtlenítőszert. Ezt azokból az alapanyagokból készítették, amiket egyébként is használnak.

A minisztériumban is bemutatták a terméket, amit ott kiválónak találtak.

Mivel az alapanyaggal csak korlátozott mennyiségben rendelkeznek, adományozni más intézményeknek nem tudnak a szerből, csak a saját iskolájuk fertőtlenítésére használják.

Nemcsak a vegyészek aktívak ezekben a napokban, hanem az iskola textil-szakirányának tanárai is. Arra készülnek, hogy védőmaszkokat gyártsanak. Mivel a diákok nagy részének otthon is van varrógépe, ők is bekapcsolódhatnak majd a munkába.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Anonim
2020. MÁRCIUS 28. [ 23:28 ]

"minisztériumban is bemutatták a terméket, amit ott kiválónak találtak" mi értelme,hogy bemutatták a minisztériumnak ha képtelenek előállítani megfelelő mennyiséget?? Azért, hogy fertötleniteni tudják a saját üres iskolájukat!? Ezt magyaráza el már valaki! Mert érthetetlen... :D

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2020. MÁRCIUS 29. [ 7:26 ]
Arra esetleg nem gondolt, hogy azt jelenti: készen állnak a gyártásra? Azt, hogy megvan a tudásuk hozzá? Ha szükség mutatkozik rá (és még mutatkozhat) és ha kapnak hozzá nyersanyagot, akkor nagyobb mennyiségben is tudnak gyártani.

Alfonz
2020. MÁRCIUS 27. [ 11:41 ]

Hajrá vegyészek, valamikor én is ott végeztem és kezdtem el "pálya-futásomat" a végtelenbe. A vegyészet csodálatos és sok mindenre képes. Az informatika előretörésével kissé háttérbe szorult, de elő kellene venni újból a lehetőségeket. Házi készítmények terén mindenhol ott a vegyészet, csak ki kell használni a lehetőségeket. A mezőgazdaságban mindenhol ott a vegyészet, amit a gazdák nem akarnak észrevenni, lásd Liebieg hordója, pH, EC érték stb.


A délvidéki magyarság megőrizte életerejét és szülőföldön képzeli el a jövőjét – hangzott el ma Szabadkán, amikor Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a vajdasági magyar térség és gazdaságfejlesztési program idei eredményeit...
2020. DECEMBER 4.
[ 15:34 ]
Zenta községben jelenleg 184 aktív fertőzöttet jegyeznek. Közülük 36-an szorulnak kórházi kezelésre, ebből négyen lélegeztetőgépre is. A rosszabbodó járványhelyzet miatt újabb intézkedéseket hozott Zenta község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara. A legújabb döntés értelmében hétfőtől csak azok a...
2020. DECEMBER 4.
[ 13:58 ]
Az elmúlt 24 órában 2059 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a tartomány területén, ebből 598-at Újvidéken, tájékoztatott a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. A helyzet Pancsován, Nagybecskereken, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán és Szávaszentdemeteren is kritikus, figyelmeztetett az intézet. Jelenleg 32...
2020. DECEMBER 4.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban