Vajdaság
Szabadka: A Vegyészeti-Technológiai Iskola is bekapcsolódott a koronavírus elleni küzdelembe

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában sikerült egy hatékony fertőtlenítő szert előállítani a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, írja a belgrádi Večernje Novosti online kiadása.

Az iskolában már korábban is működött a diákszövetkezet, a tanulók különféle termékeket, folyékony szappant állítottak elő, most viszont alkalmazkodva a járványhelyzethez, fertőtlenítőszert készítettek a tanárok, nyilatkozta a lapnak Nikola Matković igazgató.

A lapnak nyilatkozva a pedagógusok elmondták, hogy a távoktatás nagy kihívás a számukra, mivel szakiskola révén rengeteg náluk a gyakorlati foglalkozás. Interneten általában elmondják a tananyagot a diákoknak, de be is akarták mutatni, hogy a gyakorlatban miről is van szó, s megfelelő berendezéseken előállították a fertőtlenítőszert. Ezt azokból az alapanyagokból készítették, amiket egyébként is használnak.

A minisztériumban is bemutatták a terméket, amit ott kiválónak találtak.

Mivel az alapanyaggal csak korlátozott mennyiségben rendelkeznek, adományozni más intézményeknek nem tudnak a szerből, csak a saját iskolájuk fertőtlenítésére használják.

Nemcsak a vegyészek aktívak ezekben a napokban, hanem az iskola textil-szakirányának tanárai is. Arra készülnek, hogy védőmaszkokat gyártsanak. Mivel a diákok nagy részének otthon is van varrógépe, ők is bekapcsolódhatnak majd a munkába.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Anonim
2020. MÁRCIUS 28. [ 23:28 ]

"minisztériumban is bemutatták a terméket, amit ott kiválónak találtak" mi értelme,hogy bemutatták a minisztériumnak ha képtelenek előállítani megfelelő mennyiséget?? Azért, hogy fertötleniteni tudják a saját üres iskolájukat!? Ezt magyaráza el már valaki! Mert érthetetlen... :D

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2020. MÁRCIUS 29. [ 7:26 ]
Arra esetleg nem gondolt, hogy azt jelenti: készen állnak a gyártásra? Azt, hogy megvan a tudásuk hozzá? Ha szükség mutatkozik rá (és még mutatkozhat) és ha kapnak hozzá nyersanyagot, akkor nagyobb mennyiségben is tudnak gyártani.

Alfonz
2020. MÁRCIUS 27. [ 11:41 ]

Hajrá vegyészek, valamikor én is ott végeztem és kezdtem el "pálya-futásomat" a végtelenbe. A vegyészet csodálatos és sok mindenre képes. Az informatika előretörésével kissé háttérbe szorult, de elő kellene venni újból a lehetőségeket. Házi készítmények terén mindenhol ott a vegyészet, csak ki kell használni a lehetőségeket. A mezőgazdaságban mindenhol ott a vegyészet, amit a gazdák nem akarnak észrevenni, lásd Liebieg hordója, pH, EC érték stb.


Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban