Vajdaság
Maglai: Visszatértünk az egypártrendszerbe, Szabadkának nincsenek jó kilátásai
Betűméret:             

Szűk két héttel a választások után sajtótájékoztatón értékelte a június 21-ei önkormányzati választásokon elért eredményeit Szabadka Polgári Mozgalma. A lista csupán 3.617 szavazatot és ezzel 4 mandátumot szerzett, az előző ciklusban viszont 11 képviselőjük volt a szabadkai városi képviselő-testületben, ugyanannyi, mint a VMSZ-nek.

Maglai Jenő listavezető mégis úgy véli, hogy figyelembe véve a körülményeket, a voksolást megelőző időszakban történteket és a kampányt, elégedettek lehetnek. Szavai szerint talán egyedül ők maradtak az egyetlen polgári csoportosulás a Vajdaságban, amely képviselői csoporttal rendelkezik egy városi képviselő-testületben a választási cunami után.

Maglai szerint először fordult elő a választások történetében, hogy fizettek a támogató aláírásokért, illetve, hogy a legerősebb kormánypárt gyűjtötte az aláírásokat a kisebb pártoknak is. A szavazáskor szervezett szavazatlopások történtek, illetve a választópolgárokra is komoly nyomás nehezedett, hogy kire szavazzanak, állítja Maglai Jenő.

Szabadka Polgári Mozgalma szerint nagy hiba volt a választási folyamatos márciusban megszakítani, majd májusban folytatni annak ellenére, hogy a járvány nem csendesedett le, most is vannak gócpontok az országban, ahol a vírus nagymértékben jelen van.

A listavezető szerint a városi hatalmat képező pártok rendelkeztek a választópolgárok adataival, hozzáférhettek a választói névjegyzékhez, a szociálisan veszélyeztettek polgárok névsorához, s visszaélhettek ezekkel az információkkal. Maglai sérelmezte azt is, hogy nem tudták ismertetni programjukat a választópolgárokkal, mert a hatalmi pártok a médiában „lefoglaltak minden terminust”.

Maglai szerint Szabadkán egyes pártok kijátszották a nemzeti kártyát, s ezzel felszakították azokat a sebeket, amik a kilencvenes években keletkeztek, és melyekről úgy tűnt, hogy az elmúlt másfél évtizedben már begyógyultak.

Szabadka Polgári Mozgalmának listavezetője feltételezi, hogy a városban a következő ciklusban is az SNS és a VMSZ alkotja majd a hatalmi többséget. Kijelentette, hogy mozgalma ellenzékben marad, s azon lesz, hogy a két győztes párt eltűnjön a politikai színtérről, mert e nélkül Szabadka nem térhet vissza a helyes útra.

A lista, amelyet a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 polgári mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma indított közösen, 36 nevet tartalmazott, s magyar, szerb, horvát és bunyevác jelöltek is szerepeltek rajta.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban