Vajdaság
Vajdaságban a szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribbak

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb elhalálozást. Az utóbbi öt évben Vajdaságban szív- és érrendszeri betegségben hunyt el a betegek több mint 50 százaléka, gyakoriság szempontjából a tumor következik (több mint 20%), majd a légzőszervi megbetegedések (több mint 5%).

Az izmok és csontok megbetegedései nagymértékben járulnak hozzá az elhalálozáshoz, és a munkáról való távolmaradás és rokkantság egyik legfőbb kiváltói. Gyakoriság szempontjából Vajdaságban ötödik helyen a lelki betegségek és viselkedési zavarok állnak.

"Vajdaság, de Szerbia is vezet Európában a szív- és érrendszeri megbetegedések száma szerint. Ennek legfőbb oka a sok rossz szokásunk" – nyilatkozta dr. Radinka Pekić bel- és szívgyógyász.

A szakértő szerint Vajdaságban és Szerbiában stratégiára van szükség, tudatosítani kell a lakosságban az egészséges életmód fontosságát és a kockázatos magatartás következményeit.

"Nyugat-Európában az illetékesek határozott fellépésével sikerült csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések számát. Nagyszabású kampányok folytak a dohányzás káros hatásairól, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás fontosságáról. Ráadásul ott igen komolyan veszik a zsírok arányának változásait és azonnal kezelésbe veszik" – mondja az orvos.

Véleménye szerint Vajdaságban a szív és az érrendszer megbetegedéseit általában a magas vérnyomás és a cukorbetegség idézi elő, sorrendben következik az elhízás, a dohányzás és az elégtelen mozgás. Dr. Pekić hangsúlyozta, hogy aki magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzd, semmiképpen se szakítsa meg önszántából a terápiát.

A magas vérnyomás nem gyógyítható. Egyeseknek a vérnyomása a gyógyszerek hatására normalizálódik, amit úgy magyaráznak, hogy többé nem kell szedniük a gyógyszert. Ez nagy hiba. A cukorbetegség és a magas vérnyomás következetes terápiát és orvosi ellenőrzést igényel.

A prevenció dr. Pekić szerint egészséges életvitelt jelent, mindenekelőtt pedig kiegyensúlyozott táplálkozást.

"A mediterrán táplálkozás a legjobb példa erre – kevesebb zsiradék és szénhidrát, több zöldségféle. A táplálkozáson kívül nagyon fontos a fizikai tevékenység is, amelynek nincs alternatívája az általános fizikai és pszichikai egészség fenntartásában. Azonnal hagyjanak fel a dohányzással, és amikor csak tehetik, gyalogoljanak vagy biciklizzenek" – tanácsolja dr. Pekić.

Ami a tanácsokat illeti, máshoz kell tartaniuk magukat az egészséges embereknek és máshoz azokhoz, akiknél már jelentkeztek bizonyos problémák. Emiatt nagyon fontos, hogy akinél gondok jelentkeztek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Vajdaságban évente egy Zsablya nagyságú település tűnik el

Vajdaságban a halálozási arányszám 14 százalékos, ami igen magas. A negatív természetes szaporulat mellett, amely sokszor mínusz 5-nél is nagyobb, tartományunk évente mintegy 10 ezer lakost veszít, ami mondjuk egy Zsablya nagyságú település lélekszámának felel meg.

A 2002. évi népszámláláshoz viszonyítva Vajdaságnak majdnem 200 ezerrel kevesebb lakosa van. Ehhez a kedvezőtlen demográfiai helyzethez párosul még a lakosság elöregedése. A vajdaságiak átlagos életkora 42-43 év, a lakosság egyötöde pedig 65 évnél idősebb. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Átadták az új szökőkutat - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:02 ]
Edita Stokić, a Vajasági Klinikai Központ (KCV) igazgatója ma reggel kijelentette, hogy ebben az intézményben csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-fertőzöttek száma. Stokić az RTS-nek elmondta, hogy jelenleg a klinikai központban 216 pácienst kezelnek, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen. A KCV-ben kezelt...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:49 ]
A nagybecskereki Sörnapok szervezőbizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a hagyományos rendezvényt az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztják. A nagyméretű manifesztáció mintegy fél millió látogatót vonzott az elmúlt évben is, így a szervezők nem vállalhatják a kockázatot, hiszen nincsenek meg a feltételek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Szabadkán a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel, derül ki a Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentésből. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban