Vajdaság
MNT: El szeretnék kerülni a szabadkai székesegyház tornyainak visszabontását

Előre nem látott problémák, de a járvány is késlelteti a szabadkai Szent Teréz székesegyház teljes körű felújítását. A munkálatok 2015 tavaszán kezdődtek a magyar kormány támogatásával. Az épület süllyedését kellene megállítani, ami a homlokzatot elcsúfító óriási repedéseket is okozza, de eddig ez nem sikerült. Ugyancsak késik a szabadkai Népszínház épületének a felújítása is. A felújítási munkálatokról a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén is szó volt.

Az 1773-tól 1779-ig kései barokk stílusban épült székesegyház felújítása a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt céljai között szerepel, hisz az épület süllyedése miatt a munkálatokat már nem lehetett tovább halasztani. A templom teljes körű felújítása 2015 tavaszán kezdődött a magyar kormány támogatásával.

A süllyedés miatt az épület homlokzatán, a tornyok között hatalmas repedés éktelenkedik. Az alapok megerősítésével próbálták a süllyedést megállítani, de ez eddig nem sikerült. Kiderült, hogy komolyabb a probléma, ami az épület egész szerkezetét érinti. Felmerült, hogy a tornyokat vissza kellene bontani, de ezt a megoldást egyelőre elvetik, mondta az ülésen ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

- Újabb szakembereket hívtunk többek között Magyarországról, mert úgy gondoltuk, hogy az a javaslat, amit a műemlékvédelem tett, az egészen lehetetlen helyzetet teremtene minden szempontból. Az a döntés született, hogy a magyar kormány megbízott egy céget az állapotfelméréssel. A munkálatoknak februárban kellett volna megkezdődniük. Hatalmas gépeket kellett volna áthozni a határon a talajvizsgálatokra. Kiderült közben, hogy nemcsak a tornyokkal van gond, hanem az egész épülettel. Sajnos a munka elvégzése elé a járvány nagy akadályokat gördített. Ennek ellenére bízom abban, hogy ezek a munkálatok belátható időn belül megkezdődhetnek. Jobbnak tartom a várakozást, minthogy elhamarkodottan toronyvisszabontásokra kerüljön sor, mint ahogyan ezek a javaslatok korábban már felmerültek – mondta Hajnal Jenő.

A Szabadkai Népszínház 150 éves épületének átépítése még 2007-ben kezdődött. A munkálatokat a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka Város pénzeli, de eszközhiány miatt sokat áll a munka. Hajnal Jenő elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nem rendelkezik alapítói jogokkal, így nincsenek jogi eszközei a munka felgyorsítására, csak a magyar társulat munkáját tudja majd a későbbiekben segíteni.

- A Szabadkai Népszínház kiemelt jelentőségű intézményünk, de ugyanakkor társalapítói jogokkal nem rendelkezünk. Ez egy korábbi megállapodás volt, a tartomány és a város döntött így. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a magyar társulattal kapcsolatos lehetőségek azok, amelyeket nekünk szem előtt kell tartani. Amikor beköltöznek majd az új épületbe, akkor tud majd az MNT jóval többet tenni. Most egy szerbiai nagyberuházásról lévén szó, bármi módon, a nyomásgyakorláson kívül, hogy ez az épület minél hamarabb elkészüljön, nemigen tudunk mit tenni – fogalmazott Hajnal Jenő.

A színház átépítésének munkálatait néhány hete szabadkai látogatása alkalmával megtekintette Kövér László házelnök is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskerek lélegezni szeretne! - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 19:28 ]
A kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ egy képzőművészeti pályázatot írt ki a begaszentgyörgyi, a magyarcsernyei és a nagykikindai község általános iskolás diákjai részére, akiktől azt kérik, hogy bármilyen technikával alkossák meg Szent István királyt, és azt lefotózva küldjék el...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 18:49 ]
A Nagybecskereki Egyházmegye egyetlen Mária-kegyhelyén, Töröktopolyán elmarad a búcsú, illetve az ünnepi szertartásokra nem tudják fogadni a zarándokokat. A Nagykikinda Község válságtörzse a koronavírus járvány miatt nem engedélyezi a töröktopolyai búcsú megtartását, és a hivatalos rendelkezések értelmében csak 10...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 17:22 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 181 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek, közülük 9 személy lélegezetőgépen van – áll az intézmény által kiadott közleményben. Hozzáteszik, a Katonakórházban ápolt páciensek száma 14. Az egészségügyi intézmény illetékesei arra kérik a polgárokat, hogy továbbra...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:48 ]
Beolvasás folyamatban