Vajdaság
Népszerűsítő körúton a Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjai

A Média rovatból átvett anyag

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében, Magyarország kormányának támogatásával megjelentette a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszámát, amelyet minden magyarul tanuló diákhoz ingyenesen eljuttatnak egy körút során.

Az eseményen Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője kiemelte, remek lehetőség ez arra, hogy a gyerekeket ezáltal olvasóvá neveljék.

- A több mint 75 éves Magyar Szónál azért jött létre a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság, hogy minden korosztályt meg tudjunk szólítani és úgy gondoltuk, hogy a Trianon 100 éves évfordulója egy jó alkalom arra, hogy egy különszámot adjunk ki, és azt eljuttassuk minden korosztályhoz. Nem titkolt célunk ebben is az volt, hogy az utánpótláshoz forduljunk és hogy olvasótábort neveljünk, nem csak oly módon, hogy az olvasásra szoktatjuk a gyerekeket, hanem megszólítjuk őket úgy is, hogy írjanak, tanuljanak meg írni és ez legyen kihívás számokra, hogy a különböző lapokban megjelenjenek az írásaik, rajzaik. Azt tapasztaljuk, hogy büszkén vállalják azt, hogy ha megjelennek az alkotásaik a Mézeskalácsban, a Jó Pajtásban, vagy a Képes Ifjúságban – mondta Varjú Márta.

Minden újság addig fenntartható, amíg azt olvassák, forgatják azt és az olvasó, illetve a gyerekek kezében van – hangsúlyozta a népszerűsítő körúton Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Hozzátette, a nyomtatott újságnak nagyobb az értéke a gyerekek körében, mint az online fórum világnak és ebben Trianon köré építették a különszámokat.

- Ezek a tematikus lapok, amik most kerülnek kiosztásra egy téma köré épülnek. Trianont próbálják a fiatalokhoz közelebb hozni, azon a szinten, ahol ők most éppen vannak. A Jó Pajtás, az általános iskolásokhoz próbálja olyan módon közelebb hozni ezt az eseményt, hogy megértsék, átéljék mi történt akkor és annak milyen következményei vannak a napjainkra nézve. A Képes Ifjúság pedig olyan szempontból próbálja feldolgozni Trianont, hogy szintén a fiatalokhoz hozza közel, de ugyanakkor több snézetből és több oldalról mutatja be. Történelmi, irodalmi és emberi jogi viszony szempontjából is megpróbálja körbejárni a témát és gondolkodásra bírni a fiatal generációt– nyilatkozta Jerasz Anikó.

A havonta megjelenő Mézeskalács szeptemberi számát az első osztályos tanulók a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagjával együtt megkapták, míg az általános és középiskolás diákok a népszerűsítő körút keretein belül, amelyet ma Magyarkanizsa mellett Adán és Zentán is megtartottak.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban