Vajdaság
Magyarkanizsa: Indul az új községi fejlesztési stratégia kidolgozása

Magyarkanizsán napokon belül beindul a 2022-2030-as időszakra vonatkozó községi stratégiai fejlesztési terv kidolgozásának folyamata. A terv a község legfőbb fejlesztési irányvonalait és elképzeléseit fekteti le az elkövetkező 8 évre és kidolgozása során fontos, hogy a polgárok és az önkormányzat együttes elvárásai kerüljenek bele. A polgárok, illetve az érdekelt szervezetek többféle módon is kifejthetik majd elképzeléseiket. Ezeket ismertette péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

- Az előző stratégia 2021-ben lejár, így el kell indítani a következő kidolgozását. Az új dokumentum meg fogja majd határozni az új fejlesztési irányvonalakat a 2022-2030-as periódusra. Ennek a gyakorlati folyamata a jövő hét folyamán indul be, s szeretnénk a polgárokat minél nagyobb számban bekapcsolni a tervezésbe. A dokumentumot az év végéig kell meghozni, tehát december közepéig lesz rá idő, hogy elkészüljön a terv. Azt szeretnénk, ha a gazdasági szereplők, s a civil szervezetek mellett a polgárok is részt vennének a község 13 települése fejlesztési irányvonalának meghatározásában.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemsokára elkészül egy online kérdőív, ami hozzáférhető lesz az Interneten mindenki számára, aki hozzá szeretne járulni a fejlesztési stratégiához, mondta a polgármester.

- Természetesen az online véleménykikérés mellett lesznek különböző területek vonatkozásában összehívott szakmai fórumok, ahol személyesen is ki lehet majd fejteni a véleményeket és elképzeléseket. Harmadrészt pedig lesz egy szélesebb körű vitafórum, amikor már az előzőleg begyűjtött ötletek alapján meghatározott fejlesztési irányvonalakról fogunk majd részletesebben vitázni, hogy valóban egy olyan dokumentum szülessen, ami az elkövetkező nyolcéves periódusban iránymutatója lesz a községi fejlesztéseknek. Természetesen a dokumentum magába foglalja majd az összes területet, s része lesz egy olyan akcióterv, ami viszont már a konkrét projekteket fogja tartalmazni, magyarán, hogy mik lesznek azok az adott, megvalósításra váró projektek, amiket majd az önkormányzati költségvetésből, vagy tartományi, köztársasági eszközökből, vagy éppen uniós támogatásból szeretnénk megvalósítani.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy viszonylag rövid idő áll rendelkezésre a véleménynyilvánításokra, s a dokumentumok kidolgozására is.

- Rövid az idő mindennek a részletes megtervezésére, ezért kérném az érintetteket, hogy aktívan vegyenek részt ezeken a vitafórumokon, aktívan vegyenek részt a kérdőívezésben és a véleménynyilvánításban, mert minél több oldalról jönnek az ötletek, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy egy jó, jól értelmezhető, jól kezelhető és megvalósítható dokumentumot tehessünk le az asztalra. Mivel egy stratégiai dokumentumról van szó, teljesen nyitott a terület, tehát a kultúrától kezdve a sporton át a gazdaságfejlesztésig, mezőgazdaságig, idegenforgalomig, művészetekig, hagyományőrzésig, környezetvédelemig, tehát az élet minden területére vonatkozólag lehet ötletelni. Ezekből az elképzelésekből fogjuk meghatározni a prioritásokat, két, maximum három területet, amire a legnagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az elkövetkező időszakban. Sajnos mindent egyszerre nem lehet megvalósítani, mert felaprózódnának, elfogynának az eszközök, végül nem tudnánk befejezni semmit sem. Muszáj egy-két dologra koncentrálni. A meghatározott prioritásokon belül az akciótervek a konkrét megvalósításokhoz fognak kötődni.

A kérdőíves felmérés valószínűleg már a jövő héten beindul, ami nagyjából két hétig tart majd. A szűk határidő miatt kérik a polgárokat, s minden érdekelt szervezetet a gyors és hatékony együttműködésre.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vajdasági általános iskolákban tantermi oktatással indul ma a második félév, a középiskolákban pedig a kombinált modell szerint folyik az oktatás. A védőmaszk viselése az iskola udvarára való belépéstől az iskola udvaráról való távozásig minden iskola dolgozója, tanulója és harmadik személyek számára is...
2022. JANUÁR 17.
[ 8:59 ]
Szabadkán vasárnap 12 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok 9 százaléka vett részt a népszavazáson, 15 óráig pedig 14,6 százalékuk, azaz 18 ezer szavazó. A helyi média közlése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben változik az alkotmány, s erről érdeklődtek, mielőtt éltek volna polgári...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
Magyarkanizsán a nap első felében alacsony volt a népszavazáson való részvétel. Kasza Attila, a Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság elnöke délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a Cnesa épületében lévő szavazóhelyen. Elmondta, hogy reggel 7 órakor mind a 35 szavazóhely rendben megnyílt. Szavazati...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban