Vajdaság
Magyarkanizsa: Informatikatermek felújítását támogatta a NIS
Betűméret:             

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) és Magyarkanizsa község 2009 óta partnerek a Közösségért együtt programban. Az olajipari cég az eltelt időszakban 66 millió dinárt költött támogatásokra, s ezeknek köszönhetően 96 projektum valósult meg a község területén. Pavilon épült a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban, ultrahang készüléket vásároltak az egészségháznak, tavaly az oktatás digitalizálását segítették, illetve a tanárok és diákok biztonságának növelését két iskolában, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj és az oromhegyesi Arany János általános iskolákban.

A 2020-ban kiírt, idén realizált pályázaton a magyarkanizsai általános iskola 2,5 millió dináros összegre pályázott sikerrel. Az iskola két épületében, Oromhegyesen és Tóthfaluban került sor informatikai eszközfejlesztésekre, ahol mintegy 180 tanuló van. Oromhegyesen egy informatikai tanterem teljes felszerelésére került sor. A tanterem teljes bútorzata, székek és asztalok, 19 számítógép és monitor, televízió, nyomtató fénymásolóval és klímaberendezés lett megvásárolva és beépítve. Tóthfaluban 5 számítógépet vettek monitorral, és az épület külső és belső videórendszere is kiépült.

A program kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a projekt résztvevői a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában.

Szepesi Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a NIS pályázatát, amelynek célja a számítógéptermek felújítása volt, hiszen ez már nagyon időszerűvé vált. Az eredeti elképzelések szerint egy tantermet újítottak volna fel, végül hármat sikerült: kettőt Magyarkanizsán és egyet Martonoson. 55 számítógépet szereztek be, s két projektort, két laptopot a hozzátartozó fejhallgatókkal együtt. Emellett újrafestették a termet, s új függönyöket is felhelyeztek.

Milan Borenović, a NIS észak-bánáti üzemének vezetője elmondta, hogy 2009 óta segítik a városokat és községeket. Azóta vannak jelen a programmal Magyarkanizsán is. A tervek szerint a jövőben is folytatni fogják az ilyenfajta együttműködést.

Fejsztámer Róbert polgármester elmondta: nagy öröm számára, hogy sikerült egy újabb programot megvalósítani a Kőolajipari Vállalattal. Minden évben 5 millió dinárral támogatja a cég a község területén a közösségi programokat. A mostani projekt informatikai fejlesztés volt. Magyarkanizsán mindkét iskolaépületben, továbbá Martonoson, Tóthfaluban és Oromhegyesen újították fel az informatikai kabineteket. Tóthfaluban sikerült biztonsági kamerákat is kihelyezni.

A polgármester szerint az elmúlt 10 év is megmutatta, hogy milyen fontos az, ha össze tud fogni a gazdaság és az önkormányzati szektor azért, hogy a civil szektort vagy éppen az intézményrendszert tudja fejleszteni. Fejsztámer Róbert bízik abban, hogy a NIS az elkövetkező időszakban is hasonló mértékben tudja majd támogatni az önkormányzati kezdeményezéseket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zentai városházán hétfőn aláírták a Tornyos és Zenta közötti összekötő út felújításáról szóló szerződést. Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 1,5 kilométeres útszakasz felújítását a verbászi Extra Auto Transport Kft. végzi majd el, amely...
2024. MÁJUS 13.
[ 15:38 ]
Tegnap este mutatta be a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület Aprócska táccsoportja az anyák napi ünnepi műsorát. A tánccsoporttal heti két alkalommal rendszeresen Kerekes Márta, Nagy Mónika és Ömböli Attila foglalkoznak. Az egyesületi vezetők számára nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi...
2024. MÁJUS 13.
[ 13:49 ]
A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény horgosi Napraforgó óvodájának 12 éve van játszóháza. A Vasút utcában lévő épületben működött egykor maga az óvoda is, még a múlt század 60-as éveiben. A játszóház a közelmúltban megújulhatott, a belső festés költségeit a tartományi oktatási...
2024. MÁJUS 13.
[ 13:24 ]
Beolvasás folyamatban