Vajdaság
Három horgosi utcát csatornáznak
Betűméret:             

A magyarkanizsai önkormányzat folytatja a szennyvízhálózat építését Horgoson, amely egy régóta fennálló probléma megoldását jelenti. A jelenleg a Munkás utcában folyó munkálatokat hétfő délben megtekintették az önkormányzat elöljárói is. Fejsztámer Róbert polgármestert és Nebojša Rakić polgármester-helyettest Dušan Glišić, a Tisza-menti Vízművek igazgatója kalauzolta végig a beruházás helyszínén.

Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pályáztak, s a sikeres pályázatnak köszönhetően 10 millió dináros támogatást kaptak, ami adóval együtt mintegy 12 millió dináros összegre növekedett.

- Ezen költségeket fele-fele arányban a titkárság és az önkormányzat finanszírozza. Három utcában épül meg a csatorna körülbelül 800 méter hosszan, s bízom benne, hogy még a rossz idő beállta előtt befejeződnek a munkálatok. Ez a három utca is rácsatlakozik arra a több mint 22 kilométeres hosszúságú kanalizációs hálózatra, ami már lefedi Horgosnak csaknem a felét, s ami a helyi szennyvíztisztítóhoz szállítja a szennyvizet. Remélem, hogy a polgárok élnek a lehetőséggel, hogy rácsatlakozhatnak a hálózatra – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban tovább szeretnék fejleszteni a csatornahálózatot Horgoson, ezért nagyobb eszközöket biztosítanak majd a tervezésre.

- Így az utcák csatornázása is folytatódhat, de a nagyobb gazdasági társaságok is rácsatlakozhatnak a hálózatra, amelyek a településen működnek. A hasonló beruházásokhoz az önkormányzat a jövőben is biztosítani fogja az engedélyezési terveket és dokumentációkat, illetve az önrész összegét – nyilatkozta Fejsztámer Róbert.

Nebojša Rakić alpolgármester az adatokat ismertetve elmondta, hogy Horgoson mintegy 45 százalékos lesz a csatornahálózat kiépítettsége a munkálatok befejezése után. A község elsősorban a tervdokumentációk elkészítését szorgalmazza, hogy utána azok birtokában pályázni lehessen tartományi és köztársasági pénzekre.

Dušan Glišić, a Tisza-menti Vízművek igazgatója elmondta, hogy a három utcában 69 háztartás csatlakozhat majd rá a hálózatra.

- Nem lesz tehát többé szükségük emésztőgödrökre, amelyek elsősorban a nyári időszakban jelentettek problémát, s voltak igazi ketyegő, ökológiai bombák. Ezen a településen még 18 kilométernyi csatornahálózat hiányzik, s a Vízművek azon lesz, hogy az önkormányzattal közösen eszközöket találjunk a munkálatok folytatására.

A terv az, hogy évente legalább 3-4 kilométernyi szakaszt kiépítsenek. Pénzeket ilyen célra lehet találni a felsőbb hatalmi szinteken, csak figyelni kell a pályázatokat. Felkínálják a polgároknak, hogy a csatorna megépülése után akciós áron csatlakozhatnak a hálózatra, ami 1860 dinárba kerül azzal, hogy ez az összeg csak az utcai részre vonatkozik. Az udvarban a munkálatok árát a háztartásoknak külön kell fizetniük.

A három utca lakói örülnek, hogy végre lesz csatorna az utcában. Berényi Mihály elmondta, hogy sokszor jelentett gondot az, hogy nem tudták hová ereszteni a szennyvizet. Csapadékosabb években az esővíz is problémát jelentett. Neki szerencséje volt, mivel a sarkon lakik, rácsatlakozhatott a Petőfi Sándor utca kanalizációjára, de a Munkás utca lakói is nagyon örülnek, hogy most megoldódnak a gondjaik.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a magyar kisebbség a jogai teljes tiszteletben tartása mellett tudja megélni magyarságát, ezért példaértékűnek számít Európában - hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos kedden Szabadkán, ahova a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására látogatott...
2024. MÁJUS 15.
[ 0:26 ]
Magyarkanizsa önkormányzata sikeresen pályázott a szerbiai Oktatási Minisztériumnál egy pellettel működő kazán beszerzésére az Arany János Általános Iskola oromi épülete számára. A köztársaságtól érkező támogatás 4,8 millió dinár, az önkormányzat önrészként további 1,4 millió dinárt biztosított. - Az Arany...
2024. MÁJUS 14.
[ 13:35 ]
A ma és holnap, tehát május 14-én és 15-én végzett munkálatok miatt módosul a forgalmi rend a Torda és Pálmajor (Banatsko Karađorđevo) közötti útszakaszon. A Szerbia Útjai tájékoztatása szerint mindkét nap, reggel 8-tól délután 4 óráig munkagéppel foltozzák a kátyúkat az említett útszakaszon, ezért felváltva...
2024. MÁJUS 14.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban