Vajdaság
Az 1944-es áldozatokra emlékeztek Horgoson
Betűméret:             

Horgoson 1944 őszén a jelenlegi kutatások szerint 74 embert gyilkoltak le a partizánok. Többségük helybeli volt, de olyanok is lelték itt halálukat, akik véletlenül tartózkodtak a faluban azokban a napokban, ugyanakkor horgosiakat is végeztek ki más településeken. A horgosi temetőben felállított emlékhelyen emlékeznek rájuk minden év november 1-jén, habár az emlékmű alatti kripta még üres, az áldozatok ugyanis ma is tömegsírokban fekszenek. Az emlékhelyen idén is elhelyezték a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, Magyarkanizsa önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Horgos helyi Közösség tanácsának koszorúit, amelyeket Gutási Ákos atya szentelt meg.

Alkalmi beszédet idén is Vass Zoltán történész mondott, aki felidézte az 1941 és 1944 közötti eseményeket. 1941 tavaszán a magyar seregek bevonulása nem volt zökkenőmentes. Horgosról a magyar seregek érkezése előtt kivonták a jugoszláv rendőrség és a granicsárok alakulatait. Mindenki tudta, magyarok és szerbek is, hogy hamarosan megérkeznek a magyar honvédek, de a visszavonuló jugoszláv fegyveres erők, mielőtt elhagyták Horgost, felfegyverezték az itt maradó délszláv lakosokat. A magyar királyi honvédség alakulatai 1941. április 11-én, pénteken, 11 órakor megérkeztek Horgosra. A felfegyverzett délszlávok rátámadtak a bevonuló honvédekre. A terület pacifikálásakor ez az eset nem maradt megtorlás nélkül.

Van még egy epizód, ami itt még soha nem hangzott el, mutatott rá Vass Zoltán. A Martonosra bevonuló honvédekre is rátámadtak, és a piactéren lelőtték Bozsik Vendel közkatonát, aki ezzel a délvidéki hadművelet első katonai áldozata lett. Az elhunyt katonát díszőrség kíséretében Horgosra szállították és húsvéthétfőn a horgosi kistemetőben helyezték örök nyugalomra. Ezek után Horgost és vidékét elkerülték a hadműveletek egészen 1944 őszéig.

1944 októberére a Vörös Hadsereg elérte ezt a vidéket. Horgosra Kanizsa felől érkeztek október 10-én. Horgos határában szemtanúk beszámolói szerint két német géppuskafészek volt, amelyek jelentős szovjet emberáldozatot követeltek, de a túlerő bevonult Horgosra, ahonnan ekkorra a Magyar Állam kivonta alakulatait és szinte csak a polgári lakosság várt a sorsára. A szovjetek nyomában hamarosan megjelentek a partizánok is. Horgos is szerepelt azon települések listáján, ahol a vérgőzös, bosszúszomjas alakulatok útvonala kijelölésre került. Az új kommunista hatalom hamarosan elkezdte összeszedni a számukra bűnösnek vélt horgosiakat. Az alkalmilag kialakított gyűjtőhely a községháza pincéje volt, ahol sokak folytonos kínzásoknak voltak kitéve. A hozzátartozók reménykedve, naponta hordták kosárban a szerencsétlenek számára az élelmet.

A kínzottak száma napról napra nőtt, mígnem beköszöntött november 20-a ködös hajnala. Ekkora érkezett Horgosra a településről településre járó kivégzőosztag és a helyi segítőikkel kivezették a fogvatartottakat a 7-es kilométerkőhöz. Ott megásatták velük a saját sírjukat, majd belelőtték a szerencsétleneket. Legtöbbjük egyszerű ember volt, gazdálkodó, de volt közöttük földbirtokos, tanító is, illetve meggyilkolták Horgos Község vezetőjét, Tillinkó Istvánt, illetve Horgos plébánosát, a 84 éves Virágh Istvánt. A környékről kiterelt tanyasiakra várt a feladat, hogy a halomra lőtt embereket a sírgödörbe lökdössék és földet hányjanak rájuk. Innen terjedt el az a legenda, hogy amikor Virágh István plébánost a halálos lövés érte, fényes kereszt jelent meg felette. A sok mit sem sejtő hozzátartozó hiába vitte november 20-án, hétfőn az élelemmel megrakott kosarat.

Vass Zoltán az alkalmi beszédében külön megemlékezett Reök Andor horgosi földbirtokosról, Szabadka főispánjáról. A Reök család baráti kapcsolatot ápolt a magyar vezetés több tagjával, Andor jól képzett, a közéletben jártas ember hírében állott. Nem csoda, hogy őt kérték fel főispánnak 1942 januárjában. Neki köze sem lehetett a 41-es összecsapáshoz, és Szabadkára nem jutott el a 42-es razzia sem. Mégis, mint a rövid magyar időszak egyik politikai vezetőjének, az életével kellett fizetnie. Róla a hivatalos jegyzőkönyvek azt írták, hogy Újvidéken kihallgatás közben kiugrott az ablakon és szörnyethalt, de valószínűleg meggyilkolták.

Vass Zoltán megemlékezett arról, hogy 1944-ben Horgos Községhez tartozott Királyhalma és a Kőröspart is. Onnan is voltak áldozatok, akik a többi horgosival osztoztak a kivégzettek sorsában, az ő nevük is szerepel az emlékhelyen. Vass Zoltán szerint a horgosiak jövőbeni feladata és felelőssége, hogy ezeket a közösségeket is bevonják a horgosi megemlékezésbe, mert habár a jelenük már nem, de a múltjuk és a mártírjaik közösek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy ember meghalt egy súlyos közlekedési balesetben, amely valamivel éjfél után történt Pancsova közelében. A pancsovai rendőrség az N1-gyel közölte: a férfi egyedül volt az autóban, amikor a jármű felborult, ehhez pedig valószínűleg az vezetett, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt. A sofőrt...
2024. MÁJUS 2.
[ 11:09 ]
Több ezer ember ünnepelte május 1-ét Palicson, s ha a folytatásban kedvező lenne az időjárás, az elkövetkező hat ünnepnapon néhány tízezer vendégről is lehetne beszélni talán. A viharos szél sem gátolta meg az embereket abban, hogy kilátogassanak a Palicsi-tó partjára, ahol a sorrendben 39. szervezett majálison a már...
2024. MÁJUS 1.
[ 16:16 ]
Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban