Vajdaság
Magyarkanizsa: Akcióterv a romák helyzetének javítására 
Betűméret:             

Akcióterv készül Magyarkanizsán a roma népesség helyzetének a javítására. A dokumentum kidolgozása előtt felmérést végeztek, amelynek eredményeit beépítik majd a tervbe. A felmérés kapcsán tartottak szerdán tanácskozást az Auxilium Oktatóközpont szervezésében a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

A tartományi szociálpolitikai, demográfiai és esélyegyenlőségi titkárság 200 ezer dinárt hagyott jóvá tervdokumentáció kidolgozására, ismertette Bicskei Ibolya, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja. Elmondta, hogy az akcióterv a roma populáció lakhatási és életkörülményeinek a javítására szolgál Magyarkanizsa község területén. Ugyanekkora összeggel járult hozzá az önkormányzat is az akcióterv kidolgozásához. A terv elkészítésében a Szociális Központ szakmunkatársai mellett részt vesznek a kulturális és oktatási intézmények, az egészségügy képviselői, az önkormányzat, a helyi közösségek, valamint a Vöröskereszt munkatársai.

Az akcióterv előkészítését egy kutatómunka előzte meg. Ennek eredményeit összegezve készül majd el az akcióterv. A kutatómunka során elsősorban a lakhatási körülményeket elemezték, illetve azt, hogy milyen iskolai végzettsége van a romáknak. Nagyon fontosnak tartják, hogy ezek a fiatalok is befejezzék legalább az általános iskolát, ismertette Telek Krisztina pszichológus, a Szociális Központ igazgatója.

„A találkozóra igyekeztünk meghívni minden úgymond kulcsintézmény képviselőjét, tehát azokat a munkatársakat, akik foglalkoznak a roma lakosság gondjaival, a gyerekekkel, felnőttekkel, idős személyekkel. Nagyon fontos az, hogy minden terület képviseltesse magát, hisz a kérdőívek és a terepi munka alapján egyértelműen azt mutatja, hogy elsősorban az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, a kommunális infrastruktúra területén, a sport, szabadidő, illetve a biztonság területén jelentkeznek a legnagyobb problémák” - mondta.

Telek Krisztina szerint a probléma hatalmas kihívás jelent, s nemhiába az uniós csatlakozás egyik fő pillére a roma lakosságról való gondoskodás, s a helyzetükön való javítás.

„Ezt feladatul kapta minden olyan EU-s tagállam is, amelyben roma populáció él. A Balkánon ez fokozottabb probléma, hisz Szerbiában is jelentős a roma lakosság száma. Községünkben a 2011-es népszámláláskor kicsivel több mint 500 személy vallotta magát romának.”

A fő célokat elsősorban az oktatás területén fogalmazták meg, ismertette a Szociális Központ igazgatója.

„A romák 75 százaléka nem fejezi be az általános iskolát, általában 5-6 osztályuk van. Maguk az érintettek is úgy nyilatkoztak, hogy szeretnék utólag befejezni az általános iskolát. Vannak, akik önszorgalomból szakmát tanulnak, autómechanikusok, kőművesek lesznek, már nem mindenki napszámba jár, s szeretnének erről papírt is szerezni, hajlandóak a továbbképzésre. Az oktatás területén ehhez megfelelő lehetőséget kell teremteni. Problémák vannak az egészségügy területén is. Ezek főleg anyagi eredetűek, például gondot jelent a gyógyszerek megvásárlása.”

Fontos kérdés a fiatalok szabadidejének haszontalan eltöltése is. Ezeknek a gyerekeknek a nagy része az utcán tartózkodik, s gyakran keverednek különféle bűncselekményekbe. 2021-ben kimutatásuk szerint 41 kiskorú követett el bűncselekményt, 90 százalékuk roma volt. Fontos, hogy a szabadidő eltöltése terén is irányítani tudják őket, mutatott rá Telek Krisztina a magyarkanizsai tanácskozáson.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban