Vajdaság
Magyarkanizsa: Akcióterv a romák helyzetének javítására 

Akcióterv készül Magyarkanizsán a roma népesség helyzetének a javítására. A dokumentum kidolgozása előtt felmérést végeztek, amelynek eredményeit beépítik majd a tervbe. A felmérés kapcsán tartottak szerdán tanácskozást az Auxilium Oktatóközpont szervezésében a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

A tartományi szociálpolitikai, demográfiai és esélyegyenlőségi titkárság 200 ezer dinárt hagyott jóvá tervdokumentáció kidolgozására, ismertette Bicskei Ibolya, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja. Elmondta, hogy az akcióterv a roma populáció lakhatási és életkörülményeinek a javítására szolgál Magyarkanizsa község területén. Ugyanekkora összeggel járult hozzá az önkormányzat is az akcióterv kidolgozásához. A terv elkészítésében a Szociális Központ szakmunkatársai mellett részt vesznek a kulturális és oktatási intézmények, az egészségügy képviselői, az önkormányzat, a helyi közösségek, valamint a Vöröskereszt munkatársai.

Az akcióterv előkészítését egy kutatómunka előzte meg. Ennek eredményeit összegezve készül majd el az akcióterv. A kutatómunka során elsősorban a lakhatási körülményeket elemezték, illetve azt, hogy milyen iskolai végzettsége van a romáknak. Nagyon fontosnak tartják, hogy ezek a fiatalok is befejezzék legalább az általános iskolát, ismertette Telek Krisztina pszichológus, a Szociális Központ igazgatója.

„A találkozóra igyekeztünk meghívni minden úgymond kulcsintézmény képviselőjét, tehát azokat a munkatársakat, akik foglalkoznak a roma lakosság gondjaival, a gyerekekkel, felnőttekkel, idős személyekkel. Nagyon fontos az, hogy minden terület képviseltesse magát, hisz a kérdőívek és a terepi munka alapján egyértelműen azt mutatja, hogy elsősorban az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, a kommunális infrastruktúra területén, a sport, szabadidő, illetve a biztonság területén jelentkeznek a legnagyobb problémák” - mondta.

Telek Krisztina szerint a probléma hatalmas kihívás jelent, s nemhiába az uniós csatlakozás egyik fő pillére a roma lakosságról való gondoskodás, s a helyzetükön való javítás.

„Ezt feladatul kapta minden olyan EU-s tagállam is, amelyben roma populáció él. A Balkánon ez fokozottabb probléma, hisz Szerbiában is jelentős a roma lakosság száma. Községünkben a 2011-es népszámláláskor kicsivel több mint 500 személy vallotta magát romának.”

A fő célokat elsősorban az oktatás területén fogalmazták meg, ismertette a Szociális Központ igazgatója.

„A romák 75 százaléka nem fejezi be az általános iskolát, általában 5-6 osztályuk van. Maguk az érintettek is úgy nyilatkoztak, hogy szeretnék utólag befejezni az általános iskolát. Vannak, akik önszorgalomból szakmát tanulnak, autómechanikusok, kőművesek lesznek, már nem mindenki napszámba jár, s szeretnének erről papírt is szerezni, hajlandóak a továbbképzésre. Az oktatás területén ehhez megfelelő lehetőséget kell teremteni. Problémák vannak az egészségügy területén is. Ezek főleg anyagi eredetűek, például gondot jelent a gyógyszerek megvásárlása.”

Fontos kérdés a fiatalok szabadidejének haszontalan eltöltése is. Ezeknek a gyerekeknek a nagy része az utcán tartózkodik, s gyakran keverednek különféle bűncselekményekbe. 2021-ben kimutatásuk szerint 41 kiskorú követett el bűncselekményt, 90 százalékuk roma volt. Fontos, hogy a szabadidő eltöltése terén is irányítani tudják őket, mutatott rá Telek Krisztina a magyarkanizsai tanácskozáson.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnövelik az Exit fesztivál miatt az Újvidék és Belgrád között közlekedő vonatjáratok számátok július 7-től 11-ig. Mint Tomislav Momirović közlekedési miniszter elmondta, az Újvidék és Belgrád között napi több mint 60 rendszeres járat mellett, amelyek 5.30-tól 22.30-ig állnak az utasok rendelkezésére, Belgrád...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:22 ]
Tegnap leplezték le Nagy Péter cár emlékszobrát a Branković pátriárka téren, a karlócai papnevelde épülete előtt. A mellszobrot az orosz állam- és kultúraalapító születésének 350. évfordulója alkalmából állították fel. Közvetlenül a mellszobor leleplezése után a jelenlévők megtekintették a Karlócai Gimnázium...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:19 ]
Pétep-Pál-napi templombúcsút tartottak ma délután Kispiacon. Ez alkalomból felszentelték a nemrégiben elkészült harangot a temetőben, valamint sor került a III. Gyermek néptánc és népzene találkozóra is. A templombúcsú részeként átadták rendeltetésének a temetői lélekharangot, amelyet ezentúl a kispiaci hívőket...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:09 ]
Beolvasás folyamatban