Vajdaság
Égnek a búzamezők Nagykikindánál

Lángokban a búzamezők Nagykikinda és Mokrin (Homokrév) között, jelentették a médiumok.

Hírek szerint a lángok délután csaptak fel, s gyorsan terjedő tűz minden felperzselt, ami útjába került, nem kímélve a kombájnokra váró búzatáblákat sem.

A tűzoltók már órák óta harcolnak a tűzzel, de késő estig nem kaptunk hírt a lángok megfékezéséről. A szél ugyanis nagyon megnehezíti az oltást.

Nem tudni, mi okozta a tüzet

15 óra körül ütött ki a tűz a Brešćéhez közeli határban.

A parcellák leégtek, a tűz pedig elnyelte az aratásra váró búzát. Az oltásban a tűzoltó-mentőzászlóalj tagjai vettek részt. A helyszínre érkeztek a NIS vállalat tűzoltói is, valamint a Romić cég gazdái mezőgépeikkel.

Az értesülések szerint 30 hektárnyi búza borult lángba, amelyet még nem takarítottak be. A helyszínen lévő mezőőrök elmondták, hogy a Romić és a Matijević cégek búzatáblái égtek le. Hogy mi okozta a tüzet, azt még nem lehet pontosan megmondani, ahogy a keletkezett kár mértékét sem, de az már biztos, hogy óriási a kár.

„Évente, aratáskor legalább három tűz üt ki ezen a szakaszon. 14 óra 45 perc körül vettem észre a tüzet. A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, mert időközben valaki már szólt nekik. Nagyon sok parcella leégett, és rajtuk a le nem aratott gabona is. Egyes táblákon bálázott szalma volt, az is oda lett”, nyilatkozta Bojan Beguš, a nagykikindai mezőőrszolgálat munkatársa.

Amint azt a nagykikindai rendőrség a Kurirnak megerősítette, a tűz a város széle és Mokrin között nagy területet borított be, és Nákófalva felé terjedt. A szél nehezítette a tűzoltók munkáját.

Elindították a Stop a nyílt tűzgyújtásnak akciót

A sürgősségi helyzetekkel foglalkozó szektor, Nagykikinda városa és a rendőrség idén először szervezte meg a Stop a nyílt tűzgyújtásnak nevű akcióját. Az illetékesek ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a tarlóégetés veszélyeire és következményeire.

A tarlóégetés büntetését a tűzvédelmi törvény és a mezőgazdasági vagyon védelméről szóló városi határozat szabályozza. Magánszemélyek esetében 10-50 ezer dinár, jogi személyek esetében 300 ezer és 1 millió dinár között mozog a bírság összege. A tarlót felgyújtók kötelesek kifizetni a tűzoltóság terepi költségeit is. (Kurir)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnövelik az Exit fesztivál miatt az Újvidék és Belgrád között közlekedő vonatjáratok számátok július 7-től 11-ig. Mint Tomislav Momirović közlekedési miniszter elmondta, az Újvidék és Belgrád között napi több mint 60 rendszeres járat mellett, amelyek 5.30-tól 22.30-ig állnak az utasok rendelkezésére, Belgrád...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:22 ]
Tegnap leplezték le Nagy Péter cár emlékszobrát a Branković pátriárka téren, a karlócai papnevelde épülete előtt. A mellszobrot az orosz állam- és kultúraalapító születésének 350. évfordulója alkalmából állították fel. Közvetlenül a mellszobor leleplezése után a jelenlévők megtekintették a Karlócai Gimnázium...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:19 ]
Pétep-Pál-napi templombúcsút tartottak ma délután Kispiacon. Ez alkalomból felszentelték a nemrégiben elkészült harangot a temetőben, valamint sor került a III. Gyermek néptánc és népzene találkozóra is. A templombúcsú részeként átadták rendeltetésének a temetői lélekharangot, amelyet ezentúl a kispiaci hívőket...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:09 ]
Beolvasás folyamatban