Vajdaság
Szent Flórián ünnepe Muzslyán
Betűméret:             

Szent Flórián napján, a tűzoltók védőszentjének ünnepén Muzslyán minden évben megemlékezést tartanak és szentmisét szolgáltatnak az élő és halott bajtársakért.

Ifjabb Palatinus János, az Önkéntes Tűzoltó Testület titkára elmondta, hogy míg régebben a tűzoltólaktanyától a templomig vonultak fel, sőt egykoron még a saját fúvószenekaruk kíséretében mentek a szentmisére, manapság már a Szűz Mária Szent neve templom előtt gyülekeznek a tagok.

Így volt ez a mai napon is, amikor a templom előtt gyülekeztek, majd felvonulva mentek be a templomba.

-Ilyenkor a figyelem azokra az emberekre irányul, akik hivatásszerűen vagy önkéntesen az életüket kockáztatva vállalják, hogy minden életre és értékre vigyáznak. A tűzoltók nem csupán életünkre vigyáznak, hanem példamutató magatartással, segítőkészséggel, önzetlenségükkel a közösségi élet motorját jelentik. Szent Flórián nagy példaképünk ebben, hogy igenis önkéntesen, kitartóan és bátran vegyünk részt a nehézségek leküzdésében. A muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület 1893-ban alakult, egyik legrégebbi egyesület, melynek jelenleg 40 aktív tagja van - mondta a titkár.

Az idén két tűzeset alkalmával segítettek a muzslyai tűzoltók megfékezni a lángokat, de más munkát is rájuk bíztak, nemrégen a nagybecskereki tűzoltószövetség kérésére a zsablyai híd melletti Tisza-parton tisztították meg a gátlépcsőt az iszaptól.

A tűzvédelmi, illetve katasztrófavédelmi intézkedéseken kívül felkarolják a fiatalokat is, akikkel sikeresen vesznek részt a tűzoltóversenyeken.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyolc államtitkári tisztséget kapott az új szerb kormányban a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), csütörtökön nevezték ki őket. Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, a kormány azonban csak május 2-án alakult meg. Pásztor Bálint, a vajdasági...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:58 ]
Miloš Vučević szerb kormányfő ma azt mondta, hogy Újvidék az épülőfélben lévő két új híddal többé nem lesz ugyanaz a város, és egy új, jobb dimenzióba lép. „Az újvidékiek generációkon át álmodoztak erről, mi pedig remélem, abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt megvalósítsuk”, mondta Vučević, aki Goran...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:40 ]
Magyarkanizsa önkormányzata folytatja a támogatások odaítélését a 2023-as energiahatékonysági pályázatra vonatkozóan a Bányászati és Energetikai Minisztérium utólag megítélt újabb támogatásának köszönhetően lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:39 ]
Beolvasás folyamatban