Kultúra
Darvasi László Magyarkanizsán: Miért ír az ember? Félelemből!
A 63. Kanizsai Írótábor második napja
Betűméret:             

Rendhagyó irodalomórákat tartottak ma délelőtt Magyarkanizsán és a közeli települések általános iskoláiban a tegnap indult 63. Kanizsai Írótábor résztvevői, délután az Art Caféban Darvasi Lászlóval, a rendezvény idei díszvendégeivel folytatott beszélgetést dr. Bányai János, az írótábor szervezőbizottságának elnöke.

Mint annyian mások, Darvasi László is verseskötetekkel indult, azután következtek az elbeszélések és a regények, az elbeszélések kapcsán pedig különösen fontos megemlíteni, hogy jelentős hányada gyermekekhez szól, mutatott rá dr. Bányai János a beszélgetés során.

„Munkával lesz a mondat, még ha úgy is tűnik, mintha csak kiugrott volna a bokorból, mint egy színes kis nyuszi, szájában répával” – mondta Darvasi László Bányainak arra a kijelentésére reagálva, miszerint van olyan, hogy Kosztolányi-mondat, Ottlik-mondat, Konrád-mondat, Esterházy-mondat, Bodor Ádám-mondat, és nyugodtan állítható, van olyan, hogy Darvasi-mondat, amely egyaránt olvasható a szépirodalmi munkákban és a tárcákban.

„Egy regény mindenkiben benne van, mert az életünk regénye bennünk van, de a második regény már komolyabb gondot jelent: találsz-e annyi mondanivalót, annyi tétet” – vélekedett Darvasi László, aki Szív Ernő nevében is közöl tárcákat. Szavai szerint A könnymutatványosok legendája című regényét könnyedén írta meg, félelem nélkül, viszont a boldogságról, boldogságkereséséről, a boldogság feléléséről szóló Virágzabálók sokkal nehezebben jött létre, s a harmadik regény esetében talán már nem akkora a félelem.

A pénteki írótábori programok részeként az Art Caféban bemutatták a résztvevőknek a Hol tartasz? Hol tartunk? kérdésekre 2013-ban és 2014-ben adott válaszait tartalmazó kötetet, amelynek arculata Pesti Emma és Blaskó Árpád munkáját dicséri. A Szemtől szembe író-olvasó találkozót a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont épülete előtt tartották meg Komáromi Dóra, Lennert Móger Tímea, Benedek Miklós és Oláh Tamás részvételével, Patócs László moderálásával, s ekkor külön hangsúlyt fektettek a fiatal szerzők és a fiatal írók kapcsolatának kérdéskörére is.

Az 1952-ben alapított Kanizsai Írótábor 63. kiadásának résztvevői ma este irodalmi-közéleti tanácskozáson vesznek részt a Tisza-parton, a Békavárban, ekkor adják meg aktuális válaszaikat Hol tartasz? Hol tartunk? kérdésekre, majd a rendezvény szombaton kötetlen beszélgetésnek helyet adó programponttal zárul.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban