Magazin
Negyven résztvevő a magyarkanizsai természetjárók Tavaszváró gyalogtúráján
Betűméret:             

A gyönyörű, tavaszias időjárás ellenére a szokásosnál kevesebben indultak a magyarkanizsai természetjáró Egyesület mai, Magyarkanizsa és Zenta közötti Tavaszváró gyalogtúráján, amelyet az egyesületi tagok elsősorban Sándor-napi gyalogtúraként ismernek.

Annak idején ezt a túrát az akkori egyesületi elnök, a mai túra vezetője, Berec Sándor találta ki, névnapjához kötődően pedig saját, a zentai Pánában lévő gyümölcsösében látta vendégül az oda érkező túrázókat. Innen a Sándor-napi gyalogtúra elnevezés. A kezdeményezés hagyománnyá vált, és mivel a tavasz első napja is mindig az eseményhez közel van, a túra később a Tavaszváró gyalogtúra nevet is megkapta.

Vasárnap délelőtt 9 órakor Magyarkanizsa főteréről 32-en indultak neki a mintegy 17 kilométeres távnak, a város határáig azonban még vagy tízen csatlakoztak hozzájuk. Mivel a hazatérést Zentáról mindenkinek magának kellett megoldania, többen is kerékpárjukat tolva tették meg az utat. A társaság Adorjánig a magyarkanizsai réten, a hepehupás, traktornyomokkal barázdált, helyenként sáros dűlőutakon gyalogolt, Adorjántól Zentáig viszont a tiszai töltésen sétált végig. Az egyetlen pihenőre, mint minden évben, ezúttal is az adorjáni helyi közösség épületében került sor, ahol a túrázók pihentek egy kicsit, felfrissítették magukat a folytatáshoz és bekaptak néhány falatot is.

Berec Sándor túravezető szerint azért jöttek most kevesebben erre a szép túrára, mert az egyesületi tagok közül szombaton többen is részt vettek a szegedi Sóstó-túrán, másrészt meg éppen a szegedi túra miatt szombatról vasárnapra áttett időpont nem felel meg mindenkinek. Az említett okok miatt a túravezető elégedett volt az érdeklődéssel és a résztvevők számával is, akiknek indulás előtt kellemes túrázást, a célállomáson pedig szívélyes vendéglátást ígért.

A túrázók között akadtak egészen fiatalok, de idősebbek is, a legtöbben a 30-40 évesek voltak, főleg olyanok, akik az egyesület szinte minden túráján ott vannak. A társaság kedélyes beszélgetést folytatott a túra alatt, barátkoztak, ismerkedtek egymással és a vidékkel, ami egy-egy ilyen gyalogtúra alapvető célkitűzése.

A zentai gyümölcsösbe fél 2 tájékán érkeztek meg az első túrázók, de 2 órára mindenki célba ért, a túravezető pedig beváltotta a vendéglátásra tett ígéretét. Hazafelé néhányan kerékpárral tették meg az utat, volt aki autóbuszra szállt, akadtak olyanok is, akikért eljöttek autóval, a kitartóbbak azonban visszagyalogoltak Magyarkanizsára, ami azért, valljuk be, már komoly teljesítmény.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két személyt letartóztattak Kuršumlijában, amiért felborult a körhintájuk, minek következtében 13-an megsérültek, az egyik lány súlyosan, közölte Ivica Dačić belügyminiszter. A közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt elfogták és őrizetbe vették Z. L.-t, a körhinta tulajdonosát,...
2024. MÁJUS 9.
[ 9:42 ]
A lakosság 20-25 százaléka szed alkalmanként vagy napi szinten valamilyen benzodiazepin készítményt, vagyis nyugtatót. Az észak-európai országokban ez az arány tíz százalék alatt van. A nők esetében gyakoribb a gyógyszerekkel történő visszaélés, mint a férfiak esetében, miközben az elmúlt években egyre inkább a...
2024. MÁJUS 8.
[ 11:03 ]
Öt hónap alatt több mint félmilliárd font értékű kokaint foglalt le kábítószercsempészektől egy brit hadihajó a Karib-tengeren. A londoni védelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a brit királyi haditengerészet Trent nevű járőrnaszádja az elmúlt napokban üldözőbe vett egy gyanús hajót, amelyre az...
2024. MÁJUS 6.
[ 13:46 ]
Beolvasás folyamatban