Szerbia
Egyre többen vallják magukat romának, hogy könnyebben szerezzenek leckekönyvet
Betűméret:             

Egyre több nem roma polgár, elsősorban szerbek, vallják magukat romának az egyetemre való iratkozáskor, mert a támogató intézkedéseknek köszönhetően könnyebben juthatnak be az állami finanszírozású egyetemi helyekre – jelentette ki ma Vitomir Mihajlović, a Roma Nemzeti Tanács elnöke.

„Az idén nagyjából 200 roma szerepel az egyetemre iratkozók listáján, de korábban minden tizedik közülük más nemzetiségűnek, elsősorban szerbnek vallotta magát, s csak a beiratkozáskor mondta magát romának” – magyarázta Mihajlović. Hozzátette, a 20 „egy használatra szóló roma” 90 százaléka volt korábban szerb, a többi pedig magyar.

Kifejtette, korábban is előfordultak ilyen esetek, de jóval ritkábban. Az idén azonban többen kihasználták a törvény kiskapuit, hogy állami költségre jussanak be az egyetemre, méghozzá olyan mértékben, hogy a csalók veszélybe sodorhatják a pozitív diszkriminációs programot, amely ingyenes iskoláztatást, kollégiumi elszállásolást, ösztöndíjat biztosít a romáknak, s most csalók „kiszorítják” a valódi romákat az iratkozási listákról – írja a Tanjug.

Elmondta, amiatt senkit sem zárhatnak ki az iratkozásból, mert hirtelen romának vallotta magát, hiszen az alkotmány és a törvények lehetővé teszik, hogy mindenki maga nyilatkozzon nemzeti hovatartozásáról.

„Ha azonban visszaélést észlelünk, tehát ha bebizonyítjuk, hogy a jelentkező az iratkozás előtt nem vallotta magát romának, feljelentést tehetünk ellene” – magyarázta Mihajlović, s megjegyezte, kikérték már az ombudsman véleményét is.

Elmondta, hasonló visszaélések előfordultak az egészségügyben is, hiszen a roma polgárok betegkönyv nélkül is mehetnek orvoshoz, az oktatásügyben viszont eddig az okozta a fő gondot, hogy egyes karok nem vették figyelembe a pozitív diszkriminációs intézkedéseket. Ez utóbbi azonban az idén nem jellemző. Megjegyezte, az egyetemek negatív hozzáállása miatt 2011-ben 120 roma hallgató nem tudott beiratkozni, hiszen a romák a teljes kvóta két százalékára iratkozhatnak, ugyanúgy, mint a fogyatékkal élők.

Mihajlović megjegyezte, a romák 80 százaléka gyakorlatilag írástudatlan, csak nagyon kevesen végeztek középiskolát, illetve még kevesebben egyetemet. Az állam 2003-ben vezette be a kedvezményeket nyújtó intézkedéseket, így azóta 40 diák középiskolába iratkozhatott, 60 hallgató pedig egyetemre, idén pedig 250 roma nemzetiségű fiatal kapott leckekönyvet.

Az emberi és kisebbségi jogi irodában azt mondták a Tanjugnak, hogy mostanáig senki sem fordult hozzájuk ezzel a problémával. Eddig csak megkapták a leendő roma hallgatók listáját, s azt továbbították az oktatásügyi minisztériumnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ébredés (Buđenje) elnevezéssel szerveztek programot a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tömeggyilkosság évfordulója alkalmából. A megemlékezés 8 óra 40 perckor az iskolaépületnél kezdődött, a szerbiai médiumok 8 óra 41 perckor egyperces adásszünettel emlékeztek a belgrádi iskolában...
2024. MÁJUS 3.
[ 12:58 ]
Olyan oroszbarát politikusok tértek vissza a szerb kormányba, akikkel szemben az Egyesült Államok emiatt szankciókat rendelt el. Ez pedig a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatokról árulkodik az ország által hangoztatott, elszánt uniós közeledéssel szemben, írja az AP hírügynökség a frissen megválasztott szerb kormány...
2024. MÁJUS 3.
[ 7:56 ]
Aleksandar Vučić államfő az RTS híradójában vendégszerepelve elmondta: a legfontosabb, hogy a kormány elérje a kitűzött eredményeket, az életszínvonal, valamint a bérek és nyugdíjak emelését. „Arra számítok, hogy a kormánynak számos problémával kell szembenéznie, de együtt fogunk küzdeni a fejlődésért”,...
2024. MÁJUS 2.
[ 20:59 ]
Beolvasás folyamatban