GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 10. [13:06]

Elveszíti-e Európa a Nyugat-Balkánt?

Elveszíti-e Európa a Nyugat-Balkánt?

Az Európai Unió a saját problémáival foglalkozik, és nem látja azokat a délkeleti-európai veszélyeket, amelyeknek végzetes következményei lehetnek, figyelmeztet a bécsi Die Presse napilap.

A lap szerint egyre több olyan cikk jelenik meg, amely szerint Európa el fogja veszíteni a nyugat-balkáni országokat. Megnőtt a sajtó érdeklődése is, ismét újságírókat küldenek a térségbe, akik jelentéseket készítenek, mutat rá a Presse.

Példaként említi az Europäische Rundschau magazint, amely sosem hagyta figyelmen kívül a Balkánt, és amely új számában közölte Vedran Džihić figyelmeztetését, miszerint a Balkán egy ketyegő időzített bomba.

„Az erős emberek saját hatalmuk kiépítésén dolgoznak, a nacionalizmust pedig több helyen a hatalom egyik módszereként használják‟, hangsúlyozta Džihić bécsi Balkán-szakértő.

A Presse szerint a német Der Spiegel a nyugat-balkáni országokat „a kontinens árváinak‟ nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy érezhető az európai úttól történő távolodás.

„Érthető, hogy az EU, mint a biztonság és a gazdagság szimbóluma veszít befolyásából, ugyanakkor veszélyes is. A békét veszélyeztetik többek között a titkos albán törekvések egy közös állam kialakítására, de a szerb nacionalisták hatalom utáni vágya is‟, írja a Spiegel.

A krakkói New Eastern Europe nyári száma 12 cikke foglalkozik a Balkánnal. Köztük van a szarajevói Miljeno Jergović író is, aki feltette a kérdést: Elveszíti-e Európa a Balkánt.

A lap foglalkozik továbbá azzal is, hogy a Balkán az iszlám fegyveres csoportosulások toborzásának színhelye is, emlékeztetve arra, hogy az Iszlám Állam Európából érkező külföldi harcosainak egynegyede Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Macedóniából származik.

Mivel az Iszlám Állam Irakban és Szíriában nagy nyomás alatt áll, a hazatérő harcosok könnyedén lángra lobbanthatják a Balkánt, amely egy hatalmas vallási és etnikai lőporos hordó, írja a lap. (Die Presse, B92)


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 22. [17:56]

Ásotthalom, Tiszasziget, Röszke - Egyre többen járnak át Magyarországra dolgozni a jobb fizetésért a szerbiai határ menti falvakból - most viszont az ingázók naponta... >>

2017. július 22. [8:40]

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója... >>

2017. július 21. [5:59]

Szerbia új ombudsmant kapott. A népképviselők kétnapos heves parlamenti vita után 142 szavazattal megválasztották az új köztársasági polgári jogvédőt ötéves mandátummal,... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve