Vajdaság
Ködbevesző célok
A VMDP megállapításai a nemzeti tanácsok felállításával kapcsolatos tevékenységről
Betűméret:             
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) értékelte a nemzeti tanácsok felállításával kapcsolatos tevékenységet. Megállapításai a következők:
1. A 2008-as parlamenti választások előtt létrehozott Magyar Koalíció közös autonómiakoncepciója kimondja: a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) célja, hogy feltárja, kifejezze és képviselje a vajdasági magyar közösség alapérdekeit, s a Szerb Köztársaság hatalmi szerveivel kialakított demokratikus dialógus útján, biztosítsa közösségünk magyarként való megmaradását, szellemi és anyagi kultúránk megőrzését és fejlesztését.
Az MNT megválasztásával kapcsolatban a közös dokumentum leszögezi: „A jelöltlisták állításának joga a magyar politikai pártokat és a vajdasági magyarok választói névjegyzékén szereplő személyekből álló polgári csoportokat illeti meg. Az általános választói névjegyzék részét képező magyar választói névjegyzéket a közigazgatási szervek hozzák létre, együttműködve a magyarság érdekvédelmi szervezeteivel.”
2. A VMDP választmányának értékelése szerint a hatályos nemzeti tanácsokról szóló törvény a Magyar Koalíció autonómiakoncepciójában rögzített követeléseket mellőzi:
- a magyar választók névjegyzékét nem az illetékes szerb hatalmi szervek hozzák létre, s a „fele plusz egy mérce miatt” nincs rajta minden magyar, aki ezt nem ellenzi;
- a magyar választók e csonka névjegyzéke nem része az általános választói évjegyzéknek;
- a jelöltállítás jogát megkapták a szerb pártok által patronált civilszervezetek is;
- a Magyar Koalíció dokumentumában rögzített követelés ellenére a hatályos törvény előirányozza a tartományi képviselőházban a nemzeti közösségek tanácsának létrehozatalát, ami a gyakorlatban amolyan ellenőrző szerv lesz a Magyar Nemzeti Tanács fölött.
3. A VMDP választmánya megállapítja, hogy a szerb nemzeti érdek iránt lojális magyar szakpolitikusok Várady, Korhecz és Józsa a Magyar Koalíció álláspontját figyelmen kívül hagyták, s részt vettek a nemzeti tanácsokról szóló törvény magyar érdekekkel szembenálló szövegének kidolgozásában.
A VMDP, a Magyar Koalíció egyik tagjának kérését semmibe véve a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 2009 júniusában nem járult hozzá a rossz dokumentum nyilvános megvitatásához, majd képviselői augusztus végén megszavazták a nemzeti tanácsokról szóló törvény magyar érdekekkel ütköző javaslatát.
4. A VMDP – mivel az, legfontosabb rendelkezéseit tekintve mellőzi a vajdasági magyarság alapérdekeit – már korábban elhatárolódott a nemzeti tanácsokról szóló törvénytől, és végül úgy döntött, nem legitimálja ezt a testületet, s nem vesz részt az MNT megválasztásában.
A VMDP választmánya újólag megállapítja, hogy a nemzeti tanácsok megválasztásáról szóló törvénnyel elindított politikai folyamatok nyomán nem jöhet létre sem legitim, sem legális Magyar Nemzeti Tanács. Az Újvidéki Televízióban Várady Tibor is elismerte: ez nem autonómia.
5. Az MNT nem lehet legitim, mert a kisebbségügyi minisztérium által véglegesített csonka választói névjegyzéken – amelynek gerincét a VMSZ-nek az adatkezelés alapelveit mellőző pártlistája képezi – nem szerepel minden választójoggal rendelkező szerbiai magyar szavazó.
A hatályos törvényben előírt feliratkozási eljárás miniszteri engedéllyel bekövetkezett mellőzése, nevezetesen a feliratkozni hajlandó magyarok adatainak a VMSZ pártnyilvántartásába való felvétele – amit a szerb adatvédelmi biztos szintén sérelmesnek tart – kérdésessé teszi az MNT megválasztásának legalitását is.
6. A VMDP választmánya politikailag elfogadhatatlannak tartja a MNT tagjainak jelölésével kapcsolatos mesterkedéseket. Ellenzi, hogy a Tadić-féle Demokrata Párt (DS) egy civilszervezeten keresztül juttassa be magyar pártkatonáit a Magyar Nemzeti Tanácsba.
Ez a szerb törekvés megkárosítja a vajdasági magyarokat. A civilszervezetek jelölési jogának beiktatásával, az MNT többgyökerűvé vált. Azzal, hogy a magyar pártok, illetve a magyar választók névjegyzékén szereplő polgárok csoportjain túlmenően a civilszervezetek is állíthatnak jelöltlistát, a törvényhozó megszünteti a Magyar Nemzeti Tanács népképviseleti jellegét, s lehetetlenné teszi a választások többpárti modellben történő rendes lebonyolítását.
A civilszervezetek nem pártszerű képződmények. Nincs szerepük a parlamenti képviseletek megválasztásában, s nem lehetnének jelen az MNT esetében sem. Politikailag elfogadhatatlan, hogy a DS hatalmi pozíciójával visszaélve, dominanciáját egy a pártoktól alapvetően eltérő közjogi státusú civilszervezet listájának a választási folyamatba történő becsempészésével kívánja biztosítani.
A VMSZ a DS felől érkező politikai nyomásnak láthatóan nem tud, vagy nem akar ellenállni. Ami azt jelenti, hogy ez a magyar párt, immár nem tud, vagy nem is akar önállóan politizálni.
7. Történelmi perspektívába helyezve a zajló eseményeket elmondható, hogy a MNT megválasztása körül most összecsapnak a magyarok, akik a történelmi VMDK helyi hatalomhoz simuló szárnyaként 1994-ben kiváltak, s megalapították a VMSZ-t, meg azok, akik saját személyes érdekeik érvényesítését DS-tagként, vagy kollaboránsként, látják leginkább megvalósíthatónak. Pártjuk hatalmi pozíciójánál fogva jelenleg a DS-tagoknak áll a zászló. Csak akkor, kinek felelnek a Magyar Nemzeti Tanácsba beválasztott DS-tagok. A magyar szavazóknak, vagy a belgrádi központjuknak?
8. A VMDP választmánya végül megállapítja: amennyiben a jelenlegi történések folytatódnak a Magyar Nemzeti Tanács nem válhat a vajdasági magyarság érdekérvényesítő, legális és legitim képviseleti testületévé. Következményként előbb-utóbb felveszi a szerb nemzeti érdek demokratikus köntösbe bújtatott kiközvetítőjének szerepét.
A magyar autonómia tehát továbbra is olyan cél, amelynek megvalósításáért a VMDP szerint érdemes folytatni a politikai küzdelmet. (Közlemény)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban