GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing
2012. április 23. [23:54]

Semjén Szabadkán: az oktatásnak nemzetstratégiai jelentősége van

Az oktatásnak nemzetstratégiai jelentősége van, egy közösség megmaradását az biztosíthatja, ha tagjai piacképes tudás birtokában vannak - jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn Szabadkán.
A politikus közölte, a magyar állam a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a felsőoktatási intézményekkel együtt egy ösztöndíjrendszer kialakításával gondoskodni fog arról, hogy anyagi okok miatt senki ne szoruljon ki arról a mérnök-informatika szakirányú mérnöktanári mesterképzésről, amelyet az Óbudai Egyetem ősztől indít a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon (MTTK).
Szerbia várható európai uniós csatlakozását követően azok a fiatalok, akik ismerik a magyar és a szerb szakmai nyelvet, versenyelőnyben lesznek - mondta a politikus azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a képzés indítását.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, a délvidéki magyarság - a napi problémák és az elmúlt évek nehézségei ellenére – igenis reneszánszát éli. Közmegegyezéssel sikerült kialakítani a közösség fejlődését lehetővé tevő középtávú stratégiákat, az oktatás, a művelődés, a nyelvhasználat és a civil szféra területén. A vajdasági magyarság fölemelkedésének alapját az oktatás teremti meg, nemcsak az egyén érvényesülése miatt, hanem azért is, mert így lehet ledolgozni a kilencvenes évek közepének veszteségét, amikor a közösség értelmiségi rétegének a legproduktívabb része elhagyta szülőföldjét – mondta a politikus.
Hozzátette: a vajdasági magyarság célja, öt-tíz éve alatt újratermelni ezt a réteget, amely tartást és tudást ad a közösségnek.
Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora közölte, az universitas kihelyezett képzésként ősztől indítja el a mérnök-informatika szakirányú mérnöktanár mesterképzését Szabadkán.
A képzési idő négy félév, ebből egy tanítási gyakorlat, amelyet a zentai és a szabadkai tehetséggondozó gimnáziumban teljesíthetnek a diákok. A levelező tagozaton – a térség már oktató tanárainak és a frissen végzett hallgatóknak - meghirdetett képzésen az órákat az Óbudai Egyetem és a MTTK oktatói tartják majd.
Takács Márta, a 2006 őszén alapított – a tanító és óvópedagógus szakon 250 diákot oktató - MTTK megbízott dékánja elmondta, az új képzés kiváló továbbtanulási lehetőséget biztosít a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola alapképzésen végző diákjai számára.
A dékán közölte, a jövőben szeretnék közös képzésként is akkreditálni a mérnöktanár mesterszakot, így a hallgatók a magyar mellett szerb diplomát is kaphatnának. (MTI)


2015. július 7. [13:38]

Miloš Vučević, Újvidék haladópárti (SNS) polgármestere az RTS reggeli műsorának vendégeként azt mondta, meggyőződése, hogy a helyhatósági és tartományi szintű... >>

2015. július 6. [15:39]

A bajsai polgárok megszavazták a helyi járulék bevezetését az elkövetkező tíz éves időszakra. A falu szavazati joggal rendelkező polgárainak több mint a fele támogatta a... >>

2015. július 6. [14:06]

A szabadkai polgárok, illetve két szabadkai magánvállalat jóvoltából, amelyek mintegy 2700 liter vizet és nagyjából 100 kenyeret adományoztak, jelentős mennyiségű... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 120.18 dinár
1 dollár 108.92 dinár
100 forint 37.94 dinár
100 dinár 263.52 forint
Heti kérdés
Ön szerint távozik-e Görögország az eurózónából?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nikolić elnök cirill betűs levele II. Erzsébetnek
(Tükör)

Faliszekrény

Egy controller nyári szabadságát karib-tengeri hajóúton tölti. Miután sokat látott szemei megszokták az új környezetet, lelkesen a kapitányhoz fordul:
- Hihetetlen, mi minden belefér a kabinban levő kis faliszekrénybe! A vállalatunknál is szükség lenne ezekre az ügyes szerkezetekre, mert ott is kevés a hely!
Erre a kapitány:
- Már megbocsásson uram, de az nem faliszekrény, hanem a hajóablak!

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása