Vajdaság
Meghalt Szöllősy Vágó László
Betűméret:             
Elhunyt Szöllősy Vágó László pszichológus, népművelő, intézményvezető, pedagógus, újságíró. Hosszú, súlyos betegség után, 76 éves korában ragadta el a halál.
Szöllősy Vágó László számos elismerés és kitüntetés tulajdonosa. Legutóbb augusztusban ismerték el tevékenységét, akkor vette át a rangos magyar állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje elismerést. A magyar kultúra ápolásáért elnyert díjat a budapesti Néprajzi Múzeumban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adta át (a képen). Az indoklás szerint Szöllősy Vágó Lászlót többek között a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben végzett tevékenységéért illette meg a lovagkereszt. 1992-től, a szövetség megalakításától kezdve közel két évtizeden át ő volt annak főtitkára.
Szöllősy Vágó László már augusztusban is beteg volt. A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok idei rendezvényén egészségügyi okok miatt nem vett részt.
Temetéséről később intézkednek, s értesítik majd a nyilvánosságot.
Szöllősy Vágó László Bácsgyulafalván született 1936. május 26-án. Általános iskolába Csantavéren, Kevin és Bácskossuthfalván járt. Tanítóképzőt Szabadkán, a közigazgatási tanulmányokat Belgrádban, andragógiai főiskolai tanulmányokat Zágrábban végezte, az egyetemi tanulmányait és doktorátust a szegedi egyetem BTK-n. Pszichológus, bölcsészdoktor minősítést nyert. Népdalkörvezető és népzeneoktató kiegészítő szakon Budapesten diplomázott Érdeklődési köre a pszichológia mellett művelődéstörténet, népművelés, népzene volt. Élete során volt tanító, tisztviselő, középiskolai tanár, főiskolai előadó, újságíró. Halálakor a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület művészeti vezetője, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsának elnöke volt.
Fontosabb művei: Kanizsai Kodály Zoltán Zeneegyesület 1966-1976 (1976), Visszapillantás - A kispiaci Jókai Művelődési Egyesület tízéves jubileuma (1976), Iskoláink krónikája (1991), Szex, szerelem és... (1992), Petőfi a déli végeken (1992), Népünkkel népünkért (1994), Balladás évek (1994), Szerelemgerjesztő ételek, italok (1998), Adjon az úristen! (1999), A lassan ölő mérgek rabságában (2001). Kiállítási katalógusok: Vajdasági magyar kulturális és történelmi emlékek (1996), Bácska és Bánság a szabadságharcban (1998), A magyar államiság emlékei a Vajdaságban (2000), Eleink hagyatéka (2002), A lassan ölő mérgek rabságában (2002).
Több kitüntetése mellett 1999-ben megkapta az Aracs-díjat, amelyet a délvidéki magyarság megmaradásáét, kulturális és gazdasági gyarapodásáért tevékenykedőknek adományoznak évről évre. További díjai: A Magyar Kultúra Lovagja (2003), Szent György Lovagrend lovagja (2004), Wlassics Gyula-díj (2004), Szabadka, Pro Urbe-díj (2004), Magyarkanizsa, pro urbe-díj (2004).
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
A Zentai úti átjáró megépítése és a vasútvonal építése miatt egy időre le kellett zárni a forgalmat Topolyán. Ideiglenesen a Becsei úti átjárót használva, és az ipari parkot megkerülve lehetett eljutni a Zentagunaaras felé vezető útra, illetve az autópálya-feljáróra. Az új aluljárót ma megnyitották a közlekedők...
2024. MÁJUS 18.
[ 13:16 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Beolvasás folyamatban