Vajdaság
Pajtić: Erőszakkal fenyegetőznek
Betűméret:             

Az újabb nagygyűlés bejelentése és a tegnapi tiltakozás résztvevőinek üzenete „egyértelműen erőszakos fenyegetés” – jelentette ki Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke.

„Ezt az üzenetet a legális és legitim tartományi hatalom erőszakos megdöntési kísérlete követi majd, a vajdasági polgárok azonban sosem tűrték, és most sem fogják eltűrni az erőszakot” – nyilatkozta Pajtić a Dnevniknek.

Úgy véli, a pénteken Újvidéken megtartott tiltakozás főszereplői ugyanazok, akik lerombolták Vajdaság autonómiáját az úgynevezett joghurtforradalom során a nyolcvanas évek végén, csak – mint mondta – egyesek közülük időközben pártot váltottak.

Pajtić szerint serkentették a lincshangulatot, a joghurtforradalmat követő történelmi tapasztalatok viszont olyan tragikusak, hogy úgy véli, az ország polgárainak a többsége nem akar annak a mintájára eljárni.

A tartományi kormányfő rámutatott arra, hogy kormánya hónapok óta sajtó- és politikai nyomásnak van kitéve annak érdekében, hogy a köztársasági kormánnyal megegyező összetételűvé alakuljon át.

Pajtić kijelentette, a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) által követelt előrehozott választások csak akkor kerülnének napirendre, ha a tartományi kormány elvesztené a vajdasági parlament többségi támogatását.
„Mivel kétharmados támogatottságot élvez, az előrehozott választások témája számunkra nem létezik” – szögezte le Pajtić, aki egyébként a Demokrata Párt (DS) alelnöke is.

„Vajdaságban nem volt és nem is lesz szeparatizmus. Egyedül az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásához ragaszkodunk” – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette, a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat „kizárólag a köztársasági intézményeknek szól, mert Vajdaság pénzellátásának kérdését belpolitikai kérdésként éljük meg”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hatalmas lángokkal ég a nádas a Csóka és Szanád közötti Holt Tisza területen. A csókai tűzoltók a helyszínen vannak, és dolgoznak a tűz mielőbbi megfékezésén. A Magyar Szó értesülései szerint a nádas száz hektárnyi területen ég. Az illetékesek ismételten arra szólítják fel a polgárokat, hogy viselkedjenek...
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Egy egyelőre ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Dunában Újvidéken. A holttestet a Péterváradi hídnál húzták ki a folyóból. A 021.rs értesülései szerint az egyik hajóról jelentették 13 óra körül, hogy egy holttest van a Dunában. A rendőrség elvégezte a helyszínelést. A holttestet boncolásra küldték,...
2024. MÁJUS 18.
[ 17:22 ]
A Zentai úti átjáró megépítése és a vasútvonal építése miatt egy időre le kellett zárni a forgalmat Topolyán. Ideiglenesen a Becsei úti átjárót használva, és az ipari parkot megkerülve lehetett eljutni a Zentagunaaras felé vezető útra, illetve az autópálya-feljáróra. Az új aluljárót ma megnyitották a közlekedők...
2024. MÁJUS 18.
[ 13:16 ]
Beolvasás folyamatban