Vajdaság
Pásztor Bálint: Vajdaság pénzeléséről külön törvény rendelkezik majd
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megszavazta a szerbiai költségvetést, annak ellenére, hogy Vajdaság nem kapta meg az őt illető 7 százalékot, hiszen a kormány nincs abban a helyzetben, hogy ezt a kötelezettségét teljesíteni tudja, jelentette ki Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője.

Pásztor az RTS vendégeként hangsúlyozta, ezt a problémát a tartomány pénzeléséről szóló törvény oldja majd meg, amelynek elfogadása az elkövetkező évben várható.

“Amikor csökkennek a nyugdíjak és a bérek a közszférában, akkor úgy vélem, a problémát egészében kell szemlélni, s jelenleg a kormány nincs abban a helyzetben, hogy teljesítse a tartomány pénzelésére vonatkozó alkotmányos garanciát. Meg kell hozni a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényt és ezzel megoldjuk a problémát is”, mutatott rá Pásztor Bálint, aki úgy értékelte, hogy a szóban forgó törvényt a parlament 2015 folyamán elfogadja, s ezzel a törvénnyel együtt kellene módosítani a tartomány illetékességére vonatkozó törvényen is.

Pásztor kiemelte, elégedett, amiért a parlament elfogadta pártja két módosítása indítványát, amelyek egyike az 1941 és 1948 között áldozatul esett civilek számának megállapításán dolgozó akadémiai vegyesbizottság pénzelésére vonatkozik, a másik pedig a szabadkai Népszínház felújításának pénzelésére.

A tartományi költségvetésről szólva, amelyet a VMSZ is megszavazott, akárcsak tartományi koalíciós partnere, a Demokrata Párt (DS), Pásztor kiemelte, a VMSZ soha nem akart destabilizáló tényező lenni.

“A DS-szel megállapodtunk bizonyos fontos vajdasági projektumokról és ezért támogattuk a költségvetést”, mondta Pásztor, aki a vajdasági haladók vezetőjének, Igor Mirovićnak a kijelentését, miszerint a VMSZ számára fontosabbak a privilégiumok, mint az elvek, úgy kommentálta, hogy “ebben a kijelentésben valószínűleg maga Mirović sem hisz”.

“Ő tudja, hogy mi elvszerű és következetes párt vagyunk. Soha nem döntöttük meg azt a kormányt, amelyben koalíciós partnerek voltunk. A Demokrata Párttal tartományi szinten koalícióban vagyunk, az SNS-szel pedig köztársasági szinten és ez a koalíció kiválóan működik”, mondta a VMSZ köztársasági frakcióvezetője.

Pártja legnagyobb eredményeként köztársasági szinten Pásztor Bálint azt tartja, hogy sikerült elmozdulást elérni bizonyos, a földműveseket érintő kérdésekben, amelyek apró, de jelentős lépések.

“A mi kezdeményezésünk volt továbbá az, hogy változzon meg a szociális támogatások rendszere, s hogy a szociális segélyben részesülő személyeknek legyenek az állam iránt kötelezettségeik. A kormány 70 év után eltörölte az itteni magyarság kollektív bűnösségéről szóló döntést, s a közeljövőben megépül a Belgrád-Budapest vasút”, sorolta Pásztor.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban