Vajdaság
VMSZ: Az ellopott mellszobor szellemi értékét semmi nem pótolhatja
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség sajtóközleményben fejezte ki megdöbbenését, hogy nagycsütörtök éjjel ismeretlen tettesek, miután talapzatáról lefeszítették, ellopták a magyarittabéi Kossuth-mellszobrot.

"A Kossuth Lajos halála után alig tíz évvel, 1904-ben emelt mellszobor felállításának ideje híven kifejezi az itteni magyarság nemzetéhez hű elkötelezettségét, a szobor sorsa pedig ugyanúgy tükrözi a térség magyarságának I. világháborút követő megpróbáltatásait, hiszen miután 1919-ben átlőtték, a Kossuth-büsztöt a templomban őrizték. A szobor 1941-ben történt visszaállításától tegnap, 2015. április 2-án éjjelig senki, soha nem bántotta", áll a közleményben.

A VMSZ elvárja a rendvédelmi szervektől, hogy a tett körülményeit és elkövetőit mihamarabb derítsék fel illetve fogják el, s az elkövetőket tettükért gyors eljárást követően példát statuáló büntetésben részesüljenek.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség volt a kezdeményezője annak, hogy március 15-én a vajdasági magyar közösség és pártjaik közösen, központi megemlékezés keretében róják le kegyeletüket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt, ezért pontosan tudja, hogy az ellopott mellszobor szellemi értékét semmi nem pótolhatja.

"Ugyanakkor a VMSZ tagsága és elnöksége méltó kíván lenni a magyarittabéi magyarok emlékéhez és nagyszerűségéhez, ahhoz a kitartáshoz, amivel 111 éven keresztül, abból 32 éven át a legkeményebb időkben, nagy kockázatot vállalva óvták Kossuth mellszobrát. Ez pedig csak a hitben, a nyelvben, a kultúrában való összetartozás kétely nélküli vállalásával, mindannyian, közösségünk minden tagja együtt teheti meg", zárul a VMSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban