Vajdaság
Több településen szervezett már találkozókat a Magyar Mozgalom
Betűméret:             

Számos vajdasági településen szervezett találkozót a tagjai számára az augusztus 20-án megalakult Magyar Mozgalom. A szombaton Palicson megtartott, mintegy két és fél órás találkozón huszonhatan vettek részt, közölte honlapján a civil szervezet.

A palicsi találkozón elsőként Dévavári Zoltán szólt az egybegyűltekhez, s megköszönte a jelenlévőknek az augusztus 20-ai támogatást, majd röviden vázolta a hamarosan felállítandó munkacsoportokkal kapcsolatos elképzeléseket. Dévavári hangsúlyozta, hogy a Magyar Mozgalom számára minden e vidékről származó magyar ember fontos, ezért a közeljövőben elsőként a Budapesten élő vajdasági magyarokat keresik majd fel, illetve a Nyugatra eltávozottakkal is aktív, napi kapcsolat kiépítésére törekszenek, s nemsokára az ezzel kapcsolatos elképzelések is napvilágot látnak, olvasható a szervezet honlapján.

A jelentés szerint Csernik Árpád a Magyar Mozgalom megalapításának előzményeiről szólt, rámutatva arra, hogy a gazdasági problémák mellett elsősorban a közhangulat és a közállapot az a fő kiváltó ok, ami miatt elsősorban a fiatalok, de a középgeneráció is elhagyja a szülőföldet. Csernik szerint a MM egyik legfontosabb célja ennek megváltoztatása.

Mint a honlapon olvasható szövegből kiderül, a két felszólalást követően kötetlen beszélgetés kezdődött a jelenlévők között, s számos aktuális gond, elképzelés, ötlet került terítékre. „Szóba került a fiatalok apátiája, a megoldatlan helyi problémák, de olyan felszólalás is volt, amelynek megfogalmazója egyenesen arról beszélt, hogy a Magyar Mozgalom munkájába egyfajta mentális, szellemi karbantartás céljából kapcsolódott be. Az eszmecseréhez Korhecz Tamás is hozzászólt, s elsősorban a közgondolkodás megváltozásának a fontosságáról, illetve a fiatalok jövőképteremtéséről fejtette ki meglátásait” – fejtik ki.

A találkozón bejelentették: kidolgozás előtt áll egy Közéleti Kávézó nevet viselő rendezvénysorozat is, ahol kötöttségek nélkül, oldott hangulatban, kávé, sütemény és elő zene mellett várják majd a polgárokat. Mint elmondták, az MM célja ezzel az, hogy vidékünkön ismét meghonosodjon a polgári kávéházak egykori hangulata, ahol a különböző kérdések, vélemények és nézetek felvetése mellett az emberek oldott, baráti hangulatban ismerkedhetnek, barátkozhatnak.

Ezt megelőzően Magyarkanizsán, Horgoson, Adán és Zentán szervezett találkozókat a Magyar Mozgalom, amely egyébként a Hitvallásával összhangban útnak indította vitafórumát is, amelynek célja, hogy teret biztosítson az álláspontok és vélemények ütköztetésének a közösségi életünket érintő kérdések kapcsán. A közéleti vitafórum első témája a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének helyzete, ennek kapcsán Németh Ernő főszerkesztő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Tájékoztatási Bizottságának elnöke tett közzé vitaindító írást.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa önkormányzata folytatja a támogatások odaítélését a 2023-as energiahatékonysági pályázatra vonatkozóan a Bányászati és Energetikai Minisztérium utólag megítélt újabb támogatásának köszönhetően lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:39 ]
Összesen 38-an vehették át diplomájukat szerda kora este a magyarkanizsai városháza nagytermében, miután sikeresen befejezték az Ingyenes informatikai képzés nőknek elnevezésű képzést. A tanfolyam érdekessége az volt, hogy habár elsősorban különböző életkorú nőknek szánták, férfiaknak is lehetőségük volt...
2024. MÁJUS 16.
[ 8:24 ]
A hagyományos községi elsősegélynyújtó versennyel zárult szerdán a magyarkanizsai Vöröskereszt egyhetes akciósorozata, amelyet minden évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi napja alkalmából rendeznek meg. A versenyen négy csapat vett részt, Magyarkanizsáról, Horgosról Kispiacról és Martonosról, azaz...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:46 ]
Beolvasás folyamatban