Vajdaság
A Magyar Mozgalom támogatja az újságírók tüntetését
Korhecz: Példátlan, hogy utcára teszik az „engedetlen” újságírókat
Betűméret:             

A Magyar Szó és a Hét Nap elégedetlen újságírói ma délután fél 3-kor tiltakozó megmozdulást szerveznek a Magyar Nemzeti Tanács székhelye előtt Szabadkán, az újságírók az MNT mai ülésén szereplő döntések ellen emelik fel hangjukat. Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom társelnöke mai sajtótájékoztatóján felkérte az MM tagságát és támogatóit, hogy vegyenek részt az újságírók tüntetésén, ezáltal szolidaritásukat fejezik ki a két médiaház dolgozói iránt.

– A Magyar Mozgalom hitvallásában említésre kerül a szólás- és sajtószabadságba vetett hit ‒ emlékeztetett dr. Korhecz Tamás. Sosem tapasztalt korlátozások veszélyeztetik ma a szólásszabadságot és a sajtószabadságot, hiszen olyan döntéseket kíván a Magyar Nemzeti Tanács meghozni, amelyek egyrészt törvényellenesek, másrészt pedig tovább korlátozzák a médiában dolgozók szabadságát, ezáltal pedig a sajtószabadságot ‒ mondta az MM társelnöke a nemzeti tanács ülését megelőző csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint a médiatörvény 16. paragrafusával ellentétesen a Magyar Nemzeti Tanács teljes egészében szeretné kizárni az újságírókat, az ott dolgozókat a felelős vezetők megválasztásának folyamatából, ami ellentmond a törvénybe foglaltaknak. Egy olyan megoldást készülnek elfogadni, amely több évtizedes hagyományt törölne el, mégpedig azt, hogy az újságírók véleményt nyilváníthatnak a főszerkesztő személyéről, annak megválasztásának folyamatában ‒ részletezte dr. Korhecz Tamás az MNT mai döntése ellen felhozott jogi érveket.

– Új fejezet kezdődhet ezzel a média korlátozásában. Először tör egy politikai párt az újságírók egzisztenciájára ‒ jelentette ki az MM társelnöke. A 25 éves politikai pluralizmus időszakában volt már példa arra, hogy a politika korlátozta a média szabadságát, volt erre példa a magyar sajtóban is. Arra azonban nem volt példa, hogy gyakorlatilag utcára teszik az „engedetlen” újságírókat. Többen szenvedtek egzisztenciális sérelmet, a legutolsó példa erre, hogy Kókai Pétert, a Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét elbocsátották a laptól azért, mert a Magyar Mozgalom sajtótájékoztatóján vett részt Budapesten idén májusban ‒ mondta Korhecz. – Feketén-fehéren ott áll a döntésben, hogy politikai tevékenysége miatt bocsátották el a lap munkatársát ‒ tette hozzá a társelnök.

Dr. Korhecz Tamás felszólította a mai tüntetés résztvevőit arra, hogy őrizzék meg méltóságukat, fontos, hogy verbális vagy fizikai erőszakra semmiképpen se kerüljön sor a megmozduláson, hiszen ezzel mások szabadsága csorbulna, miközben saját szabadságukért, az emberi jogok mellett állnak ki ma délután a résztvevők. – A demonstráció a demokrácia része ‒ hangsúlyozta a Magyar Mozgalom társelnöke, aki újságírói kérdésre válaszolva ismét kijelentette, tévedett, amikor a Vajdasági Magyar Szövetség által irányított MNT élén hozzájárult a korábbi főszerkesztő, Pressburger Csaba leváltásához. Mint elmondta: az akkor egyszeri politikai kompromisszumnak tűnő döntés később, az új MNT megalakulását követően a teljes magyar média szabadságának korlátozását is lehetővé tette.

Korhecz szintén újságírói kérdésére felelve kifejtette, hogy a vajdasági magyarság újvidéki centralizációjának mesterséges újraélesztésével a politikai hatalom a saját integritásukat őrző, tetterős szellemi és szakmai műhelyek felszámolását készíti elő. – Semmi más oka nincs a vajdasági magyarság újvidéki központosításának, ez csupán egy eszköz arra, hogy leszámoljanak a magyar szellemi műhelyekkel, ellenállási gócokkal. A hatalom érzi, hogy a vidéki szerkesztőségekben nagyobb az ellenállás a média korlátozásával szemben, ezekkel a szerkesztőségekkel a politika nem boldogult még azután sem, hogy Pressburger Csabát menesztették és Varjú Márta irányítja a Magyar Szót, így valamilyen módon szét akarják verni ezeket a szellemi műhelyeket ‒ nyilatkozta dr. Korhecz Tamás. Az újságírók ma fél 3-kor gyülekeznek a Magyar Ház előtt, ahol 3 órakor veszi kezdetét az MNT ülése.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban