GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2016. szeptember 1. [19:28]

Zombor: Felmondtak tíz könyvtárosnak

Zombor: Felmondtak tíz könyvtárosnak
Fotó: F. Cirkl Zsuzsa
A tudás zombori temploma - A Bieliczy Károly Városi Könyvtár központi épülete

Tíz könyvtárosnak kézbesítettek felmondólevelet ma Zomborban. A Bieliczky Károly Városi Könyvtár 41 alkalmazottjának a negyede vált munkanélkülivé, valamennyien az intézmény falusi tagozataiban dolgoztak. Gyakorlatilag a falusi könyvtárosok közül csak azok nem kaptak felmondást, akik 25 évnél régebben vannak alkalmazásban és védi őket a kollektív szerződés. A menesztettek fele magyar.

Egy hónappal ezelőtt még felcsillant a remény, hogy nem lesz leépítés, tegnapelőtt mégis beidézték az érintetteket és ma kézbesítették felmondólevelüket. Döbbenetes, hogy a könyvtár épp könyvtárosokat menesztett, az ésszerűsítés nem érinti a hivatalnokokat és az úgynevezett kisegítő személyzetet. Azt sem tudni, a továbbiakban miként kölcsönözhetnek majd olvasnivalót a falun élők. Állítólag a fiókkönyvtárakat átnevezik mobil könyvtárakká, és hetente két alkalommal a városból kiutazó könyvtáros látja majd el a tenedőket, kölcsönözni pedig úgy lehet, hogy egyik nap kitölt az olvasó egy igénylési ívet, a következő könyvtári napon pedig megkapja a kért olvasmányt.

- Faluhelyen a könyvtár egybe tartozik a művelődési egyesülettel. Minden rendezvényünk innen indult és összefogással valósult meg. El sem tudom képzelni, hogyan is csináljuk majd tovább. Ez az intézkedés nemcsak a mi munkahelyeinket szüntette meg, hanem megkárosítja a kis közösségeinket is, amelyek már úgyis siralmas állapotban vannak – nyilatkozta Égető Éva, aki könyvtárosi munkája mellett a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökeként is rendkívül sokat tett a közösségépítésért.

- Bezdánban is hasonló a helyzet – hallottuk Foki Zoltántól, aki úgyszintén vezetői posztot tölt be a művelődési életben, ő a Bezdáni Művelődési Közösség elnöke. – Mi a Határon Túli Magyarok Hivatalától azzal a feltétellel kaptunk anyagi támogatást intézményünk épületének megvásárlásához, hogy falai közt könyvtár is működik, mégpedig két könyvtárossal, egész napos nyitvatartással. Ennek biztosítása fejében a Városi Könyvtár teljesen ingyenesen használta helyiségeinket, mégpedig a 2005-ben megkötött, 19 évre szóló szerződés alapján, vagyis, ez a szerződés még él. Ma a fénymásolatokat átadtam a könyvtári jogásznak, aki azt mondta, majd áttanulmányozza, ugyanis nem tud a megállapodásról, hiszen nemrég került e posztra.

Mint azt Fransoaz Molnar, az őrszállási könyvtáros elmondta, az őrszállásiak és a regőceiek a nyár elején, érezvén a veszélyt, aláírásgyűjtésbe kezdtek és a két településen ezernél több polgár írta alá a könyvtár megőrzésére vonatkozó követelményt, azonban ezzel senki nem törődött.

Nemcsak a magyar falvakban, a szerbekben is átfedések vannak a könyvtár és a művelődési egyesület, illetve más civil szervezetek között, ami azt jelenti, hogy a tudás templomának bezárása, de akár megcsonkítása az egész közösséget szétzilálhatja. Ismervén a helyzetet, a kétségbeejtő elnéptelenedést, erről talán felesleges is többet írni, nincs szükség fokozásra.

Az sem mellékes, hogy a legtöbb könyvtár helyi adományokból indult, tehát a könyvállomány jelentős része nem a zombori központból jutott a falvakba. Bezdánnak például mintegy 20 ezer kötetes a könyvállománya, amelynek részét képezi Keltsch Jakab 4 ezer kötetes hagyatéka. Az sem mellékes, hogy ezen a településen már 1900-ban működött olvasókör és a magát oly sokszor Kultúra Városának tituláló Zombor most egy tollvonással visszaveti az olvasási kultúrát.

Mint hallottuk, mindenütt gond lesz az iskolai kötelező olvasmányokkal, amelyekért a legfiatalabbak rendszeresen felkeresték a könyvtárat, és nekik bizony nem jelent majd megoldást, ha írásban kell kérelmezniük a kölcsönzés lehetőségét és várakozni kényszerülnek az olvasmányra.

Nehéz szívvel tesszük fel a kérdést: és mi vár a kirúgottakra, ha lejár a munkanélküli segélyre való jogosultság és elfogy a végkielégítés? Van közöttük kétgyerekes családapa és ötvenen túli népművelő. Az itteni elhelyezkedési lehetőségeket ismerve, nem kétséges, hogy néhányuk nekivág majd a külföldi munkának, az idősgondozásnak, az ingázásnak.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége holnapra sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen ki szándékozza fejteni az intézkedéssel kapcsolatos véleményét. Reméljük, nyilvánosság elé áll az igazgató is és mindazok, akik úgy érzik, szólniuk illik vagy kell a tudás templomait ért megkárosítással kapcsolatban.

F. Cirkl Zsuzsa


2017. május 29. [18:44]

Anyaországi támogatásból épült játszóteret adtak át a hétvégén a gyerekeknek Muzslyán, a Mária Neve Plébánia udvarán. A létesítményt az átadási ceremóniát követően Dr.... >>

2017. május 29. [13:57]

Mint minden évben, idén is aratás előtti tűzvédelmi műszaki vizsgán kell átesnie minden arató-cséplőnek, gabonát és szalmát szállító valamint préssel dolgozó traktornak.... >>

2017. május 29. [7:58]

A zentai, a szolnoki és egy németországi Rotary Club együttműködésének köszönhetően egy teljes felszereléssel ellátott mentő került a zentai kórházba.Az autót a hétvégén... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.76 dinár
1 dollár 109.94 dinár
100 forint 39.88 dinár
100 dinár 250.7 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
Támogatja-e azt a szakszervezeti kezdeményezést, hogy a szülők számára munkaszüneti nap legyen 15 évnél fiatalabb gyermekük születésnapja?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve