Vajdaság
Maglai Jenő: „Nem dőlünk be a VMSZ látszat-megbékélési törekvéseinek”
MM követeli: Korhecz Tamás lépjen vissza!
Betűméret:             

Vonja vissza az alkotmánybírói tisztségre való jelölését és mondjon le minden, a Magyar Mozgalomban betöltött és a Magyar Mozgalomhoz köthető tisztségéről dr. Korhecz Tamás – mondta el a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Maglai Jenő, az MM Ügyvivői Testületének tagja.

Mint elhangzott, a tagság sajtóhírekből értesült a mozgalom alapítójának és társelnökének alkotmánybírói jelöléséről, amelyet legnagyobb politikai riválisuk, a Vajdasági Magyar Szövetség jelentett be a párthoz közeli médián keresztül. A szervezet vezetői testülete azt sérelmezi, hogy Korhecz, miközben megfontolta, majd el is fogadta a VMSZ által felkínált alkotmánybírói jelölést, ezt a mozgalom tagjaival nem közölte, azokat nem tájékoztatta. Így pedig esélyt sem adott a párbeszédre, a pro és kontra érvek végiggondolására, az együttgondolkodásra. A jelölést elfogadva kész tények elé állította a mozgalom vezetőségét, tagjait, szimpatizánsait és szavazóit, amit az Ügyvivői Testület inkorrektnek tart.

Maglai szerint minden bizonnyal példa nélküli eset, hogy egy ilyen szerény múltú, országos szinten jelentős politikai befolyással nem rendelkező szervezet soraiból kerülhessen ki az adott ország egyik legmagasabb rangú közjogi méltósága. Ilyen értelemben akár úgy is lehetne tekinteni, hogy az MM eddigi munkája visszaigazolást kapott, azonban a szervezet értékrendjében nem a pozíció, annak nagysága és fontossága áll az első helyen.

Mint elhangzott, ettől sokkal fontosabb az egymásba vetett bizalom és a párbeszéd, amely ez alkalommal elmaradt. Naponta szembesülünk azzal, hogy a mozgalom tagságát vagy akár szimpatizánsait megfélemlítik és eltiporják – mondja Maglai hozzátéve, a párt közeledése mögött ellentétes folyamatok zajlanak, amelyek több száz ember életét befolyásolják. Nincs igazából akarat a megbékélésre a VMSZ részéről, a cél az, hogy elsöpörjenek bennünket; miután sem politikailag, sem anyagilag, sem megfélemlítéssel nem sikerült szétmorzsolni a Magyar Mozgalmat, megpróbálják a vezető tagok kiemelésével beomlasztani a mozgalmat – összegezte látszat-törekvéseknek nevezett pártstratégiát Maglai, aki álszentnek nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség megbékélési politikáját.

Újságírói kérdésre válaszolva Maglai Jenő elmondta, nem Korhecz jelölése a gond, hanem az, hogy ezzel kapcsolatban nem konzultált a MM elnökségével, ennek ugyanis nem csak személyi és szakmai oldala van, hanem politikai is, amit meg kellett volna beszélni a szervezet vezetőségével. Kiemelte, az MM mindenképp elszenvedett egy tekintélycsorbulást ezzel a lépéssel, de az Ügyvivői Testület tagjainak kiállása, közös álláspontja azt tanúsítja, hogy a mozgalom erősebben kerül ki a történetből.

Maglai elutasította, hogy ebben az ügyben hasonlóan járna el az MM, mint ami miatt a VMSZ-t bírálták, mert, ahogy fogalmazott, ők senkit sem zárnak ki, nem folytatnak boszorkányüldözést, csupán azt jelezték Korhecznek, hogy milyen lépéseket várnak el tőle. Az tőle függ, hogy ezeket a lépéseket megteszi-e, de fegyelmi eljárást nem fognak indítani sem Korhecz, sem mások ellen – szögezte le.

Az Ügyvivői Testület tagja arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban Korhecz Tamással folytatott kommunikáció során magyarázatot követeltek a lépésére vonatkozóan, de elégedetlenek a kapott válasszal. Korhecz arra hivatkozott, hogy személyi ambícióról, szakmai kérdésről van szó – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Az MM vezetése szerint viszont ez ennél jelentősebb horderejű kérdés, a szervezet elsősorban azt sérelmezi, hogy nem osztotta meg velük a jelölésével kapcsolatos részleteket.

Korhecz Tamás egyelőre nem kíván reagálni az ügyben.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban