GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [20:25]

Magyarkanizsa: Európai Ifjúsági-díj a Wemsical Serbia egyesületnek

A rangos elismerés kapcsán a civil szervezet képviselőit fogadta Fejsztámer Róbert polgármester

Magyarkanizsa: Európai Ifjúsági-díj a Wemsical Serbia egyesületnek
Fotó: Bödő Sándor
A polgármesteri fogadás résztvevői

A magyarkanizsai városháza Kistermében Fejsztámer Róbert polgármester gratulált az egyesületnek ahhoz a rangos európai elismeréshez, amelyet szeptember elsején vettek át Berlinben. A művészetek és média kategóriában kiérdemelt díjat a Respekt! Die Stiftung, azaz a Respect Alapítvány ítélte oda neki sikeres ifjúsági projektjeiért és az ifjúság érdekében kifejtett tevékenységéért.

Az Európai Ifjúsági Kulturális Díjat a Respect Alapítvány – hagyományteremtő szándékkal - idén osztotta ki először. A díjnak három kategóriája van: Tudomány és Kutatás, Ifjúsági munka és Önszerveződés valamint Művészet és Média. Tudomány és Kutatás kategóriában az alapítvány nem osztott ki díjat, az Ifjúsági munka és Önszerveződés kategóriát a német Jugen Hackt szervezet nyerte meg, a Művészet és Média kategóriában pedig a magyarkanizsai székhelyű Wemsical Serbia érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. A díjra számos európai ország 24 civil szervezetét jelölték. Közülük választották ki azt a hatot, amely versenyben maradt a három kategória díjaiért. A neves szaktekintélyekből, kultúrmenedzserekből, rendezvényszervezőkből, társadalomtudósokból, szociológusokból és ifjúságkutatókból álló zsűri a már említett három szervezetet tartotta legméltóbbnak az attraktív, Respekt feliratú szobrocskából, egy oklevélből és némi ösztönzést nyújtó 500 euróból álló díjra, ami emellett újabb lehetőségeket is megnyit a Wemsical előtt. Már októberben egy négytagú csapat utazik Berlinbe, hogy részt vegyen egy nemzetközi ifjúsági továbbképzésen, azaz tréningen.

Fejsztámer Róbert polgármester köszönetet mondott a három éve alakult Wemsical Serbia tagjainak munkájáért, hozzáállásáért és szakértelméért, amely minden értelemben indokolja az önkormányzat további támogatását.

„Külön öröm számomra, amikor olyan fiatalokkal találkozhatok, olyan fiatalokkal ülhetek egy asztalnál, akiknek van kialakult világképük, és van elképzelésük arról, hogyan is kell, hogy kinézzen a jövő. Sajnos társadalmunkban egyre kevesebb a hozzátok hasonlóan kreatív, agilis és aktív fiatal, akik ötleteikkel, tervezett és megvalósított projektjeikkel nagy mértékben hozzájárulnak a közösség építéséhez.” - mondta a polgármester.

A Wemsical tagságát a polgármesteri fogadáson Vígi László elnök mellett Asztalos Kristóf, Asztalos Erik, Hajdú László, Kovács Vecei Sára és Papp Ágota képviselték. Az egyesület Vajdaság minden tájáról és külföldről összesereglett tagjait, akik jórészt már korábbról is ismerték egymást,valójában az I. Malomfesztivál hozta össze, amelyet úgymond illegálisan hoztak tető alá, ezért úgy döntöttek, hogy az egyesület létrehozásával intézményesítik tevékenységüket.

„2014-ben jegyeztük be a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesületet, és a II. oromi Malomfesztivált már civil szervezetként szerveztük meg. Ahogy múltak a napok, hetek, hónapok és évek, újabb ötletek pattantak ki belőlünk, ezekből jött létre az év júniusában Magyarkanizsán megrendezésre kerülő Go Sk8 Days extrém-sportbemutató valamint a Vajdasági fürdő- és közösségépítő kaláka, melynek során elsősorban fiatal önkéntesek bevonásával felújítottuk és közkedvelt kirándulóhellyé varázsoltuk az Ilonafalu határában lévő Baráthok-kútját. A díjat tehát nem csak a Malomfesztiválért, hanem az elmúlt három év munkájáért kaptuk, amiben mindhárom meghatározó projektünk benne van. A jövőben is ezekre a projektekre helyezzük a fő hangsúlyt, de természetesen nem zárkózunk el az új ötletektől sem.” - hallottuk az egyesület elnökétől, Vígi Lászlótól.

Az elnök elmondta még, hogy civil szervezetük céljai közül kiemelt helyen szerepel a fiatalok kulturális lehetőségeinek bővítése, szellemi- és alkotótevékenységük ösztönzése valamint közösségi szerepvállalásuk erősítése.

A Wemsical Serbia egyesületet egyébként az Experience Balkan szervezet kereteiben működő Balkan Calling Egyesület alelnöke, a Berlinben élő és tevékenykedő Szikra Csaba jelölte a díjra, aki tavaly maga is részt vett a Malomfesztiválon, ahol még programszervezést is vállalt magára. A két befutó civil szervezetet végül a jelöléshez írt pályázati szövegek alapján választotta ki az alapítvány bíráló bizottsága.

Bödő Sándor


2017. szeptember 21. [15:31]

Magyarkanizsa község fejlett szociális hálóval rendelkezik és megfelelő segítséget nyújt az idős emberek ellátására, gondozására és ápolására is. Ennek a rendszernek... >>

2017. szeptember 21. [13:51]

Három év munka után megszüntetik a diákok szexuális nevelését, írja a 021.rs.A felvilágosító oktatást 70 vajdasági általános iskolában folytatott a Skaska egyesült az... >>

2017. szeptember 21. [13:45]

A Telep városrész kivételével Újvidék területén, ahol nappal és éjjel is mérik a zajszintet, mindenhol átlépte a megengedett határt a zajszint mértéke.A méréseket végző... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve