Vajdaság
VaMaDiSz kontra Jogi Kar: A bíróság elfogadta a diákszövetség fellebbezését
Betűméret:             

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság elfogadta a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek a Felső Bíróság elsőfokú ítélete ellen benyújtott fellebbezését. Ezzel gyakorlatilag hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, hangozott el a diákszövetség mai újvidéki sajtótájékoztatóján.

Mint Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke fogalmazott, ez nem a lehető legjobb forgatókönyv, ám az is megtörténhetett volna, hogy a bíróság elutasítja a fellebbezést.

- Az indoklás abból áll, hogy az első fokon eljáró bíró több esetben is megszegte a perrendtartás szabályait. Többek között szabálysértést követett el akkor, amikor a tanúkat nem hallgatta ki. Az indoklásban az is szerepel, hogy az első fokon eljáró bíró szabályt szegett akkor, amikor nem terjesztette ki az ügyet a későbbi évekre. Mi úgy 2016-ban, és az idei évben is kértük a bíróságtól azt, hogy kötelezze a kart a felvételi több nyelven való megszervezésére, és hogy az egész eljárást terjessze ki, amit a bíró indoklás nélkül folyamatosan elutasított - ismertette Sóti.

Az előzmények kapcsán elmondta, az újvidéki Felső Bíróság elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség keresetét, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyarul is lehessen felvételi vizsgát tenni az Újvidéki Egyetem Jogi Karán. A döntés idén áprilisban született meg, az írásos indoklást júniusban kapták meg. Az egyesületnek tizenöt napja volt arra, hogy fellebbezzen, amit határidőn belül meg is tett. Mint az elnök fogalmazott, a másodfokú döntés magára az ügyre és a tényállásra nem tér ki, tehát nem ad nekik igazat, nem mond arról véleményt, hogy most itt ki a győztes, kizárólag technikai hibákra és szabálysértésekre hivatkozva visszaküldte elsőfokú újratárgyalásra.

- Az új főtárgyalásra október 13-án kerül sor, bármilyen ítélet születik, az ismételten első fokú ítélet lesz, így bármilyen kimenetele is lesz neki, valamelyik fél bizonyára fellebbez. A másodfokú döntés értelmében az újratárgyalást követően nekünk ezt a pert meg kell nyernünk. Bizonyára a kar majd ezt nem fogadja el, viszont én úgy gondolom, hogy itt már borítékolható az, hogy egy esetleges fellebbezés esetén, amit esetleg a kar majd később benyújt, mi ezt másodfokon is meg tudjuk nyerni. Jelenleg azon dolgozunk, az a taktikánk, hogy legyen egy nyertes első fokú eljárás és legyen ennek egy megerősítése másodfokon még a jövő évi felvételi vizsga előtt – hangsúlyozta Sóti.

Az október 13-i tárgyaláson, amely nyilvános, a jogi kar tanulóit hallgatják ki.

Tartományi szintű rendelet szerint Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is. A rendelet 2015 tavasza óta van érvényben.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban