Vajdaság
Tovább bonyolódik a VaMaDiSz és a Jogtudományi Kar pere
Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség által javasolt tanú kihallgatását
Betűméret:             

Mint ismeretes, az újvidéki Fellebbviteli Bíróság szeptemberben elfogadta a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek a Felső Bíróság elsőfokú ítélete ellen benyújtott fellebbezését, s ezzel gyakorlatilag hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, a mai újratárgyaláson azonban a VaMaDiSz számára kedvezőtlen döntés született, ugyanis nem hallgatták ki az általuk javasolt tanút.

Sóti Attila, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, elfogadhatatlan és nem megalapozott a bíróság döntése. - Nem erre számítottunk, hiszen az általunk beidézett tanú, akit bő fél évvel ezelőtt javasoltunk a bíróságnak, 2015-ben ott volt a felvételi vizsgán, diszkriminációban részesült, hiszen nem felvételizhetett magyarul. Az ő tanúvallomása egyértelmű és megkerülhetetlen bizonyíték lenne arra, hogy nekünk igazunk van ebben a történetben. Azt látom, hogy a bíróság és a Jogtudományi Kar illetékesei is mindent megtesznek annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor, hiszen ez egyértelműen eldöntené ezt az ügyet. A Vajdasági Magyar Diákszövetség részére elfogadhatatlan ez a mai döntés, nem tartjuk megalapozottnak. Nagyon sokan mondták erre az eljárásra, hogy ez egy kirakatper, én úgy gondolom, hogy a szó nemesebb értelmében ez valóban egy kirakatper, hiszen rávilágít arra, hogy mekkora problémák vannak. Ilyen pofonegyszerű ügyben nem született döntés kereken húsz hónapja - emelte ki Sóti.

Pontosan két évvel ezelőtt hozta meg a VaMaDiSz elnöksége azt a döntését, hogy pert indít a Jogtudományi Kar ellen, decemberben lesz két éve annak, hogy ezt elindították. Sóti szerint ott tartanak, ahol akkor is. - Október 20-án el kell jönnünk ismét a bíróságra, azt gondolom, ha ez így megy tovább, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy érdemes-e ezt az egész procedúrát folytatni. Múlik az idő, a generációk jönnek egymás után, én azt látom, hogy lényegében egy olyan taktika is van a kar, vagy akár a bíróság részéről is, hogy ez minél tovább elhúzódjon. Amennyire bizakodóak voltunk, és örültünk, ez most váratlanul ért bennünket. Ha lett volna alapos és kézzelfogható indoklás arra, hogy a javasolt tanúnknak a kihallgatását miért utasította el a bíró, akkor azt mondanám, hogy rendben, el tudjuk fogadni, de itt gyakorlatilag megalapozatlan indokról van szó. Az igazságban továbbra is hiszek, de azt hiszem, hogy ez a per rámutat arra, hogy ebben az országban még mindig nagyon komoly problémák vannak és 2017-ben jogbiztonságról nem igazán tudunk beszélni. Húsz hónap után kezdünk ebbe belefáradni, kérjük az illetékeseket, hogy most már ők is tegyenek meg a maguk területén mindent annak érdekében, hogy az ügy megoldódjon - tette hozzá.

Dejan Ukropina, a Jogtudományi Kar ügyvédje szerint egyértelmű a bíróság döntése, ugyanis a tanú kihallgatása kapcsán első fokon már hasonló ítélet született.

Veljko Milić, a VaMaDiSz-t képviselő ügyvéd elmondta, bízik abban, a bíróság döntése igazságos lesz, amennyiben mégsem, jogorvoslatot kérnek. Mint fogalmazott, újabb tanúk beidézése szinte lehetetlen volt, ugyanis a diákok közül sokan már beiratkoztak a karra, és attól tartanak, hogy bajuk származhat ebből.

Az első fokú ítéletet jövő pénteken hozza meg az újvidéki Felső Bíróság.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban